До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 головних тенденцій у догляді за шкірою в сезоні осінь 2022

Із закінченням одного сезону й початком іншого з’ являється безліч нових тенденцій у догляді за шкірою. Vogue поговорив з експертами в питаннях краси, щоб дізнатися про продукти, засоби, інгредієнти та процедури, на які варто звернути увагу цієї осені.

Фото: архів VOGUE



Реклама
Відновлення шкіри після літа

З настанням осені ми намагаємося позбутися ушкоджень, завданих ультрафіолетовими променями влітку. "У моїй клініці пацієнти заздалегідь забронювали осінні лазерні процедури для обличчя, призначені для усунення руйнівного впливу ультрафіолетових променів на шкіру", – говорить косметологиня й засновниця beauty-бренду Decree Аніта Стернхем.

Лікарка-дерматологиня Анджалі Махто відчуває такий самий наплив замовлень: клієнти прагнуть використовувати прохолодні місяці для відновлення шкіри після впливу сонця за допомогою професійних процедур. Найвразливішими зонами є обличчя та шия – люди можуть спостерігати потемнішання ластовиння, збільшення пігментації, а також появу сонячних плям. "Хоча ці явища не є небезпечними, вони можуть спричинити косметичні незручності та призвести до нерівномірного вигляду шкіри, – каже вона. – Косметологи й дерматологи восени спостерігатимуть підвищений попит на процедури хімічного пілінгу й лазерної терапії, які допомагають усунути пігментацію, зменшити видимість сонячних ушкоджень та омолодити шкіру".

Інгредієнти зі вторинної сировини

Споживачі стали набагато вимогливішими до екологічності своїх улюблених косметичних продуктів, але в останні роки увагу здебільшого надавали лише пакованню. Тепер безліч екобрендів почали додавати до своїх формул інгредієнти зі вторинної сировини. Це дає змогу знизити навантаження на природні ресурси Землі та мінімізувати кількість відходів на звалищах.

Зволожувальний крем C-2 Believe Vitamin C Brightening Moisturiser від бренду Pai, який вийшов на ринок 1 вересня, містить перероблене насіння чорниці, сливові кісточки та абрикосові ядра – побічні продукти харчової промисловості з виробництва соків, які інакше пішли б у відходи, але натомість унаслідок холодного пресування або CO2-екстракції забезпечили поживні інгредієнти для догляду за шкірою.

"На відміну від індустрії моди, де вже давно використовують вторинну сировину, в індустрії краси такі інгредієнти – це все ще розвиткова тенденція", – розповідає засновниця Pai Сара Браун. Компанія Farmacy нещодавно випустила бальзам для демакіяжу Peaches 'N Clean з олією персикових кісточок вторинного перероблення, а в кремі Brightening Dark Circle Eye Cream від Ren міститься екстракт цвіту бузини, побічний продукт парфумерної промисловості. "У міру того, як зростає кількість подібних інгредієнтів на ринку, я сподіваюся, що дедалі більше брендів наслідуватимуть цей приклад, – говорить Браун. – Однак ці складники передусім мають бути корисними для споживача, а не просто додаватися у формулу, бо зараз так модно. Також важливо, щоб покупці й далі перевіряли список інгредієнтів на етикетці, щоб переконатися: купують саме те, про що думають".

Особистий дерматолог та онлайн-консультації

Ми відвідуємо дерматолога лише в разі серйозних проблем зі шкірою, тоді як у багатьох американців номер цього лікаря стоїть на швидкому наборі. Проте ситуація незабаром зміниться.

"З великою кількістю інформації, доступної в Інтернеті, процедури догляду за шкірою стають щораз заплутанішими, і буває важко зрозуміти, які активні інгредієнти можуть бути корисними, а які шкідливими, – каже докторка Анджалі Махто. – Яка кислота вам потрібна – мигдалева, гліколева, молочна чи коєва? Для створення рівного тону шкіри краще використовувати вітамін С чи ніацинамід?". Сьогодні дедалі більше людей розуміють, що звернутися до фахівця стосовно індивідуальної поради – набагато ефективніше з огляду на час і витрати, ніж самостійно шукати істину методом спроб і помилок. Вибір багато в чому залежить від типу шкіри конкретної людини, способу її життя та історії хвороби".

"Зважаючи на труднощі, пов’язані з особистою зустріччю з лікарями, я вважаю, що індивідуальні онлайн-консультації та рецептурне лікування шкірних захворювань стануть популярнішими, – прогнозує докторка Жюстін Гекстолл, дерматологиня компанії La Roche-Posay. – Люди шукають найефективніші та найдоступніші методи лікування, розроблені з огляду на особливості їхньої шкіри".

Чудодійні адаптогени

Адаптогени самі по собі не новина – вони використовуються в китайській традиційній медицині вже багато років. Але що є новим у цих нетоксичних сполуках рослинного походження, так це швидкість, з якою вони з’являються у формулах продуктів для догляду за шкірою. Косметологи люблять їх за здатність допомагати організму протистояти фізичним, хімічним або біологічним стресам, вони також відомі своїми протизапальними властивостями.

Herbar – новий бренд, повністю заснований на адаптогенному догляді за шкірою, з акцентом на використання екстракту грибів. Перший продукт бренду – олія для обличчя, до складу якої входять три різні джерела адаптогенів – екстракти червоних китайських фініків, грибів тремела та рейші – поряд з бакучіолом (альтернативою ретинолу), вітаміном Е та шипшиною. "Ми щиро віримо в перевірені часом суперздатності адаптогенних грибів, трав і рослин творити дива всередині й зовні, – каже засновниця компанії Катаріна Олівейра. – Але вважаємо, що людина має пройти власний шлях експериментів, щоб з’ясувати, які продукти в галузі краси та здоров’я дієві саме в її випадку. Найчастіше добре працюють якраз ті інгредієнти, які використовували наші пращури впродовж століть".

Ще одна прихильниця продуктів, створених на основі грибних екстрактів, – засновниця beauty-бренду Сюзанна Кауфман. "Екстракти грибів допомагають збалансувати формули з потужними інгредієнтами, які дають сильні та миттєві результати для шкіри, але можуть бути подразливими для чутливої, схильної до стресу шкіри", – пояснює вона. "Зверніть увагу на нашу нову сироватку Vitamin C Complex, створену на основі інноваційного тріо грибних екстрактів з антивіковими, зволожувальними та заспокійливими властивостями".

Адаптогени також є в кремі для глибокого зволоження Adaptogen від Youth To The People й делікатному ексфоліанті для обличчя Imperial Glow від Ranavat. Найближчими місяцями нові продукти з’являться в лінійці Herbar.

Техно-прийняття

Ще кілька років тому здавалося, що "чисті" або "натуральні" продукти – це все, чого потребує beauty-сфера. Споживачі косметичних засобів уникали складних наукоподібних назв і довгих списків інгредієнтів. Тенденція почала розвиватися й згодом інгредієнти, створені природою, почали поєднувати із синтетичними складниками, так само безпечними й ефективними, як і їхні натуральні аналоги.

"Техно-прийняття" – так агенція WGSN, що прогнозує тенденції, назвала сьогоднішню стадію тренду. Споживачі дедалі більше розуміють, що технологічні досягнення можуть покращити їхні косметичні процедури. Вони з цікавістю дивляться на нові розумні методи застосування, інноваційні формули та лабораторні інгредієнти (багато з яких вважаються екологічнішими за їхні аналоги природного походження). Гарним прикладом тенденції є популярність Hydrating Active Roller від Face Gym, що містить кристалізовану гіалуронову кислоту, пептиди й цинк, сформовані в мікроголки, які швидко розчиняються в шкірі та дають миттєвий результат.

Знову набуте споживачами косметики сприйняття технологій сприятиме "зосередженню прогресу на нових біоінженерних інгредієнтах і методах доставлення складників до шкіри", – звітує WGSN про майбутні тенденції в галузі краси.

Здоров’я шкірного бар’єра

Здоров’я гідроліпідного бар’єра – одна з найобговорюваніших тем у сфері краси 2022 року, яка восени тільки набиратиме обертів. Для тих, хто використовував занадто багато кислот або переборщив з ретинолом, з’явилося безліч нових засобів, орієнтованих на зміцнення шкірного бар’єра, що допоможуть відновити, збалансувати й зміцнити ушкоджену шкіру.

"На зміну агресивним очищувальним засобам прийдуть м’якіші міцелярні води, кремові чи гелеві засоби, які не містять сульфатів, що створюють піну, і ексфоліантів, що руйнують верхній шар шкіри, – прогнозує докторка Аніта Стернхем. – Кераміди, жирні кислоти, холестерин і сквалан – герої, що зміцнюють гідроліпідний бар’єр. Їх варто шукати в сироватках і зволожувальних кремах, разом з пептидами, які забезпечують будівельні блоки для здорової шкіри". І продовжує: "Для цієї осені я б рекомендувала новий крем La Roche Posay Cicaplast B5+, що містить перевірені часом заспокійливі інгредієнти – екстракт центели азійської, пантенол, олію ши та гліцерин, а також мідь, манган та цинк з антибактеріальним ефектом".

Текст: Lisa Niven-Phillips
За матеріалами www.vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.