До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Секрети anti-age стоматології

Ортодонтія нового покоління може омолодити зовнішність на 10-15 років. Про секрети антивікової стоматології Vogue UA розповіла головний ортодонт України Мирослава Дрогомирецька.

Фото: архів Vogue

"Протягом багатьох років ми лікували пацієнтів із дисфункцією суглобів нижньої щелепи, – каже Мирослава Дрогомирецька, докторка медичних наук, професорка. – Когось мучило клацання, когось – хронічний головний біль. Відновлюючи функцію та повертаючи людям здоров'я, ми побачили цікавий "побічний ефект": після лікування обличчя пацієнтів стали виглядати набагато краще. Зникали носогубні складки, відновлювалася симетрія. Так стало ясно: коли структури черепа, в тому числі й лицьової області, збалансовані, а суглоби працюють симетрично, це одразу відбивається на зовнішності".

МИРОСЛАВА ДРОГОМИРЕЦЬКА, докторка медичних наук, професорка, заслужена лікарка України, засновниця та практикуюча лікарка в Центрі ортодонтії Мирослави Дрогомирецької, Клініці естетичної стоматології та ортодонтії MD Мирослави Дрогомирецької (Київ), Perfect Dent (Львів).

"Підтяжка посмішки"

"Підтяжка посмішки" – у своїй книзі "Антивікова стоматологія" голлівудський стоматолог Курош Маддахі використав нове поняття, яке одразу викликало фурор. Нещодавно європейські вчені з'ясували, що з віком, від стресів і дієт, зуби стираються, і висота прикусу знижується. У результаті нижня щелепа "втікає" назад, промальовується подвійне підборіддя, з'являються "брили", обличчя виглядає старшим. Але варто підняти висоту прикусу – і обличчя перетворюється, виглядає виразніше і молодше. Цей тренд прийшов до України із Франції, але задовго до того Мирослава Дрогомирецька випробувала його на собі. "Колеги не хотіли братися за цю роботу, – згадує вона, – але я наполягла. І виявилася права: обличчя виглядає так, ніби я зробила пластику".

Від суглобів до старіння

Якщо суглоби працюють неправильно або зуби займають неправильне становище, порушується струнка система: м'язи вже не функціонують як належить і не отримують потрібного навантаження, а отже, втрачають тонус і перестають служити каркасом. Воно втрачає контури, шкіра обвисає. Якщо налагодити правильну роботу щелепних суглобів, м'язи обличчя знову прийдуть у тонус, як і будь-які інші групи м'язів після фітнесу (результат можна перевірити за допомогою електроміографії). Це позначиться на зовнішності: підтягнуті обличчя та шия, жива міміка – без підтяжок та ін'єкцій. Найшвидше відновити тонус м'язів допомагає міогімнастика – стимуляція електричними розрядами невеликої сили. У клініках Дрогомирецької також є спеціальні "тренажери", які допомагають прокачувати круговий м'яз рота: коли він з віком слабшає, утворюються кисетні зморшки. Своїм пацієнтам Мирослава Дрогомирецька рекомендує гімнастику для обличчя.

Реклама

Ідея звернутися до стоматолога з проблемою носогубних складок здається дивною лише на перший погляд. Насправді стоматологи можуть усунути як складки, а й причину їх появи. Вони дивляться, чи симетрично розташовані заломи, чи не втоплено нижню щелепу; перевіряють, як працює щелепний суглоб, чи нормальне на нього навантаження; який тонус м'язів; де розташована під'язикова кістка та в якому положенні знаходиться мова; чи є у роті "мости", – і поетапно вирішують проблему.

Гра в довгу

"Звичайно, це робота не одного місяця: тягар прожитих років не можна зняти одним махом, – пояснює Мирослава Дрогомирецька. – Лікарям належить повернути м'язам тонус, вирівняти зубну дугу, створити недостатній об'єм кістки та вирівняти зуби. Все це займе деякий час. Натомість і результат залишиться на десятиліття, і здоров'я буде в порядку". Ін'єкції краси – філери та ботокс – змащують реальну картину та сильно заважають лікарям. Тому краще спочатку вирішувати стоматологічні проблеми – і лише потім звертатись до косметологів.

Один з трендів у сучасній контурній пластиці – ін'єкції у середню третину обличчя, які допомагають відновити втрачений з віком обсяг за допомогою філерів. Вважається, що саме ця зона визначає зовнішній вигляд осіб загалом. Ортодонти теж працюють із середньою третиною, тільки вживають не тимчасових, а радикальних заходів. За допомогою брекетів вони розсувають верхню зубну дугу, зуби і кістку подаються вперед і починають виконувати функцію природної підкладки – такого собі фізіологічного каркаса, що служить десятки років.

Висота прикусу, апное та кисень

Якщо висота прикусу знижена (від природи або віком), то щелепа подається назад, і дихальні шляхи зменшуються в обсязі. Від цього виникає хропіння, типовий супутник старіння і сонне апное – зупинка дихання, від якої можна померти уві сні. Звичайно, це трапляється рідко, але при апное мозок не збагачується киснем. В результаті вранці людина виглядає розбитою, змученою, з синьовою під очима. "Ми, ортодонти та стоматологи, спільно працюємо зі спеціалістами медицини сну над лікуванням сонного апное, – каже професор Дрогомирецька. – Це важливий світовий тренд".

Раніше ортодонти бачили свою місію у тому, щоб привести зубні ряди та прикус до норми. Згодом стало ясно: якщо дотримуватися стандартів буквально, можна зіпсувати зовнішність. Наприклад, якщо видалити зуби, які не вписуються в ідеальний зубний ряд, може статися ретрузія – обличчя стане пласким. Все тому, що м'язи лежать на кістках, а варто видалити зуб, зменшується об'єм кістки, м'яз "провалюється", порушуючи контур. Тому сьогодні стоматологи та ортодонти говорять про макроестетику, коли головне – гармонія обличчя.

Стоматолог + косметолог = любов

Стоматологи співпрацюють не лише з косметологами, а й один з одним: з ортодонтами (якщо треба вирівняти зуби), хірургами-стоматологами (якщо потрібна імплантація або нарощування альвеолярного гребеня), терапевтами (коли потрібні реставрація та вініри). Результат моделюють заздалегідь у 3D, враховуючи форму, розмір, нахил та колір зубів, які підійдуть для конкретного пацієнта. Так людині легко зрозуміти, на який результат можна очікувати.

Стоматологи переконані, що для здоров'я та краси важливий кожен зуб. Якщо хоча б одного не вистачає (або встановлені "мости"), це може спричинити сумні наслідки. Кісткові структури, з яких ріс зуб, згодом розсмоктуються. Від нестачі об"єму може провисати шкіра, утворюються складки та зморшки, опускаються куточки рота. Сучасні технології дозволяють відновити кісткову тканину, куди потім імплантують зуб. Втрачена гармонія повертається.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.