До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Підсумки 2018: 8 головних велнес-трендів року, що минає

Від заспокійливих адаптогенів до підвищення обізнаності щодо сексуального здоров'я – ось 8 велнес-трендів, які зайняли центральне місце у 2018 році.

Photo: Jeff Bark

Найпопулярнішими персонажами б'юті-сцени 2018 року стали канабідіол і 100 трильйонів бактерій, що утворюють кишковий мікробіом. Але не епатажем єдиним. Велнес зміцнює свої позиції – і допомагає справлятися зі стресом. А заодно виявити надійні і здорові методи поліпшити своє життя.

Канабідіол всюди

У середині 2018 року FDA (федеральне агентство США з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів) затвердило перший лікарський засіб, отриманий з марихуани: очищену форму CBD, також відому як канабідіол, хімічну речовину, присутню в рослині канабіс (конопля). І канабідіол "прокинувся знаменитим": з ним випустили настоянки, жувальні гумки, наповнювачі для вейпів, сироватки для обличчя і креми для тіла, що мали на меті позбавити від хронічних недуг, запалень, високого рівня кортизолу. Клінічні дослідження фітоканабідів тривають. Одні бренди отримують потрібну форму з таких джерел, як конопля; інші є чисто синтетичними. Тренд поширюється, тому можна очікувати ще більшого спектру засобів з CBD.

Пробіотики для "щасливого кишечника"

Гіппократ, можливо, і говорив це тисячі років тому, але маси усвідомили тільки зараз: кишечник є осередком здоров'я. Його мікробіом піддався серйозному ризику за останні 100 років через різкі зміни у способі життя і брак життєво важливих поживних речовин. Тому так важливо вводити в раціон пробіотичні добавки, ферментовані продукти і напої, які постачають "хороші бактерії". Це допомагає травленню, зміцнює здоров'я кишечника і всю імунну систему. Одних пробіотиків, звичайно, недостатньо. Важливо їсти здорову їжу і щодня виконувати фізичні вправи.

Цифровий детокс

"Основне джерело стресу у сучасному світі необхідність пристосовуватися до швидких змін, спровокованих смартфонами, пояснює доктор Герберт Бенсон, професор медицини тіла і розуму в Гарвардській Медичній Школі і директор Інституту Бенсона-Генрі в Массачусетському госпіталі. Незалежно від того, скільки годин ви проводите за телефоном, важливо розуміти, що це згубно для здоров'я. Від зростаючої тривожності до затиснень у тілі". На щастя, для користувачів iPhone, з'явився корисний інструмент у вигляді Apple's Screen Time функції iOS12, яка створює щоденний і щотижневий звіт про онлайн-активність, показує загальний час, витрачений на кожен додаток. Також є функція контролю, яка блокує повідомлення від додатків. Ідеальна функція для тих, кому складно себе контролювати в зомбі-скроллінгу.

Світ ноотропів й адаптогенів

Ноотропи термін, вперше введений румунським доктором Корнеліу Е. Джургеа 1972 року. Ним позначають з'єднання, призначене для посилення таких аспектів людської свідомості, як концентрація і настрій. Хоч вони існують вже кілька десятиліть, виникла нова хвиля "підсилювачів концентрації", включно з передовими добавками і функціональними напоями з "ефектом ейфорії". Вони допомагають поліпшити пам'ять і роботу мозку. Ще одні герої нашого часу адаптогени, які слугують аналогічній меті. Незважаючи на те, що у фітотерапії вони вважаються лікарськими засобами уповільненої дії, їх популярність зростає завдяки косметичним брендам як-от Moon Juice. Останні пропонують великий асортимент "чарівного пилу" на основі трав, а колективне несвідоме прагне знайти альтернативні ліки. Це чудовий новий світ, який точно варто досліджувати.

Біодобавка Dream Dust, Moon Juice
Аюрведа

Зароджена більше 3000 років тому в Індії древня лікарська система до сих тих пір є наріжним каменем здоров'я на Сході. Але тільки в останні кілька десятиліть аюрведа стала популярною у західному світі. Споріднена з йогою, ця наука створена, щоб допомагати тілу зцілюватися і знаходити баланс. Нагадаємо, згідно з аюрведою у кожної людини свій баланс трьох біологічних енергій, відомих як доші: ​​Вата, Пітта і Капха. Кожен народжується з якоюсь переважною дошей. Сьогодні модно звертатися до гуру аюрведи, щоб визначити свою дошу і отримати призначення: спеціальну дієту, трав'яні процедури і методи догляду за собою.

Photo: Jeff Bark

Наприклад, "Ваті" поліпшити травлення допоможуть теплі, відварені продукти наприклад, супи і каррі. "Пітті" показані прохолодні і сирі місця. Введення практики аюрведи в життя людини ніколи не було простішим: від аюведичних процедур для обличчя і до заняттями йогою і сеансами в домашніх умовах. Це може здатися нереальним, але для деяких, особливо для Опри Вінфрі і Гвінет Пелтроу, це змінило правила гри і спосіб життя.

Холодні факти про сон

Оскільки в основі проблеми технології (наприклад, Netflix і Instagram), зараз саме та епоха, коли хороший сон здається особливим привілеєм. З розумінням того, який важливий якісний сон, сталося соціальне зрушення.

Photo: Jeff Bark

Тепер люди одержимі всім, що пов'язано зі сном, і може поліпшити його якість, від постільної білизни, як в затишному готелі, до особливих дзвінків будильника на телефоні. Але головний ключ до успіху це ритуали, послідовність дій, яка допомагає тілу зануритися у сон. У Нью-Йорку навіть відкрився центр глибокого сну, де за 25 доларів і 45 хвилин можна відмінно виспатися.

Жіноче здоров'я

Рух #MeToo і статистика ЗПСШ (число яких досягло рекордно високого рівня) спонукають активніше звертати увагу на сексуальне здоров'я. З'являється безліч очолюваних жінками компаній і платформ, присвячених сексуальному здоров'ю. Наприклад, Maude (лінія секс-товарів першої необхідності) і The Sex Ed, соціальна освітня секс-платформа. Тектонічні секс-позитивні зрушення спричинили серйозні дискусії про жіночі гормони, життєві цикли, фертильність. Тому більше безпечного, якісного сексу і гормональної рівноваги 2019 року.

Домашня робота

З нескінченною різноманітністю тренувальних відео в епоху YouTube свій будинок можна перетворити в особистий спортзал за кілька кліків. Цього року з'явився віртуальний тренер Mirror, який допомагає персоналізувати фітнес-режим. "Заняття в групі з 50 людей можуть бентежити, розповідає Брін Путнем, засновниця і колишня балерина New York City Ballet. А наодинці з собою ви можете бути частиною групи, виконувати індивідуальні вправи".

За матеріалами Vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.