До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

15 знаменитостей, які відверто говорять про своє старіння

"Старіння — це не втрачена молодість, а новий етап можливостей і сили", — написала якось Бетті Фрідан, авторка "Жіночої містики". Попри весь тиск і подвійні стандарти, що приходять зі старінням в очах громадськості, такого погляду дотримуються чимало жінок Голлівуду, які надихають мільйони людей у всьому світі. Ці зірки, від Бейонсе до Джейн Фонди, відверто говорять про старіння і про те, як вони старіють на власних умовах.

Бейонсе

"Це перший рік, коли я справді розумію, що означає бути живою і жити сьогоденням", — написала Бейонсе в рукописній записці на своє 40-річчя, опублікованій на її офіційному вебсайті. "Це вперше, коли я усвідомлюю, наскільки крихким є насправді життя, яким воно часом буває важким і як важливо зупинитися і понюхати троянди. Я думала, що знала це у 21 чи 30 років... але не знала. Що дорослішою стаю, то більше розумію, то глибшою стає моя радість... Нарешті я дозволяю собі насолоджуватися плодами, над якими так важко працювала все своє життя. Той, хто намагався змусити жінок відчувати себе старими або нещасними, коли нам виповнюється 40 років, зазнав абсолютного фіаско, – іронізує вона. "Це найкраще, що я відчувала у своєму житті. Я така вдячна, що виросла, зросла!".

Реклама
Бейонсе
Сара Джессіка Паркер

"На нас звідусіль ллється так багато жінконенависницьких балачок, що ніколи не трапляються з чоловіками", — сказала Сара Джессіка Паркер, посилаючись на коментарі ейджистів навколо перезапуску "Сексу у великому місті" та просто так. "Сиве волосся, сиве волосся, сиве волосся. У неї сиве волосся?" Я сиджу з Енді Коеном, — продовжує Паркер, — у нього шикарна сива шевелюра, і він чудовий. Чому це нормально для нього? Я не знаю, що вам сказати, люди! Особливо в соціальних мережах. Кожному є що сказати. "У неї забагато зморшок, у неї замало зморшок". Таке відчуття, ніби люди не хочуть, щоб ми були цілком згодні з тим, де ми є, ніби вони майже насолоджуються тим, що нам боляче через те, ким ми є сьогодні, незалежно від того, чи ми вирішили старіти у природній спосіб і не бути ідеальною, чи щось робимо із собою, намагаючись уповільнити ознаки віку. Я знаю, яий маю вигляд. Я не маю вибору. Що я збираюся з цим робити? Зупинити старіння? Зникнути?"

Сара Джессіка Паркер
Сандра О

"У 20 я була більш невпевненою, ніж у 47", — каже Сандра О. "У 47 це таке: Тобі потрібно, щоб я надягла божевільно дзеркальну сукню? Так, звісно. Я збираюся попрацювати над цим! Старіння дарує безліч можливостей. Це справді дає тобі більше простору бути тією людиною в дзеркальній сукні, яка завжди була всередині".

Сандра О
Гелен Міррен

"Набагато краще старіти ганебно!" Гелен Міррен зухвало відповіла, коли її запитали про поняття "витонченого старіння" в Голлівуді: "Візьміть це на підборіддя і катайтеся з цим. Ти помреш молодим, або старієш. Поміж цим немає нічого! Краще просто насолоджуватися життям". Жити повноцінно, незалежно від вашого віку, — за цим принципом Гелен живе упродовж десятиліть. "Моя мама одного разу сказала: "Ніколи не турбуйся про те, що постарієш", — згадує актриса. "Я знаю, що думка про те, що тобі 45, коли тобі 25, — це "о, боже! Хто хоче бути 45-річним?" Але це дивовижно, тому що коли тобі виповниться 45, ти зрозумієш, що це насправді дуже круто, і ти не захочеш знову повернутися у 25. І мама була абсолютно права. З кожним віком приходять переваги та недоліки. І ви усвідомлюєте, що не хочете повертатися. Ви хочете бути саме там, де ви є, з усім, що ви пережили".

Гелен Міррен
Голлі Беррі

"Ми всі постаріємо. Наша шкіра зморщиться, і ми матимемо інший вигляд. Я бачу, як все змінюється на моєму обличчі та тілі, але я ніколи не складала всі свої яйця в цей кошик. Я завжди знала, що краса глибше, ніж фізичне тіло, в якому ти ходиш", – каже Беррі. "Я відмовляюся стати кимось, хто просто намагається зберегти молоде обличчя і не сприймає те, що найважливіше в красі, – як ти живеш своїм життям, як ти віддаєш належне іншим, як ти спілкуєшся з людьми, як ти зміцнюєш свій розум, тіло, душу та живиш себе, як ти усвідомлюєш себе. У найкрасивіших людей щось випромінюється всередині. Жінкам кажуть, що, коли вони досягають певного числа, то більше не мають цінності. Я вірю в протилежне. Суспільство має дивитися на нас як на коштовності, коли ми старіємо. Бо що старшими стають жінки, то дедалі зухвалими вони стають".

Голлі Беррі
Брук Шилдс

"Я не думаю, що є якийсь сором у тому, щоб боятися робити щось нове", — зізнається Брук Шилдс. "Немає сорому бути старшим і старіти. Вважаю, з віком приходить почуття гордості, але я не хочу чекати, поки ця гордість буде, як стародавня мудрість. Я не припиняю те, що люблю робити. Так, я обмежена в багатьох фізичних навантаженнях, але я все одно йду. Я все ще беруся до нової роботи. Попереду ще більше. І це все частина нашого життя. Тож я хочу, щоб особливо жінки старше певного віку, у свої, скажімо за 50, відчули, що вони перебувають на початку нового шляху. Ви вважаєте, через те, що їхні яєчники більше не виробляють дітей, вони нібито не такі важливі чи не такі цінні? Я не вірю в це".

Брук Шилдс
Сальма Хаєк

"Щодо мене, старіння пов’язане з повторенням", — каже Сальма Хаєк про свою особисту філософію старіння, яка ґрунтується на сприйнятті новизни кожного наступного розділу. "Щось старіє, коли це робиш упродовж тривалого часу. Якщо ти постійно змінюєшся, якщо тобі завжди цікаво, як ти можеш бути старим? Ти сьогодні новенький".

Сальма Хаєк
Джуліанна Мур

"Термін "витончено старіти" містить так багато осуду. Чи існує негарний спосіб старіти? У нас, звісно, немає вибору. Ніхто не має вибору щодо старіння, тому це не позитивне чи негативне, це просто так. Це частина людського стану, тож чому ми завжди говоримо про це так, ніби це щось, над чим ми маємо контроль?" Ми маємо запитати у себе: "Як нам продовжувати кидати виклик самим собі, зацікавлювати себе, вивчати нове, бути більш корисними для інших людей, бути тим, кого потребують чи хочуть ваші друзі та родина? Як нам далі розвиватися? Як нам орієнтуватися в житті, щоб отримати ще глибший досвід? Саме цим має бути старінням".

Джуліанна Мур
Падма Лакшмі

"Витончено старіти означає мати гостру цікавість дізнаватися про світ те, чого ви не знали вчора, незалежно від того, скільки вчора у вас було. — наголошує акторка, модель й телеведуча Падма Лакшмі. — Я не відчуваю себе винною, отримуючи дедалі більше задоволення".

Падма Лакшмі
Джейн Фонда

"Коли мені мало виповнитися 60, я зрозуміла, що наближаюся до третьої дії — останньої — і що це не генеральна репетиція", — зізнається акторка й письменниця Джейн Фонда. "Одна з речей, яку я знаю точно, це те, що я не хотіла б дійти до кінця з великою кількістю жалю, тому те, як я живу саме зараз, визначає, буде в мене жаль чи ні". Фонда зробила "огляд життя", який допоміг їй побачити речі ясніше. "Це повністю змінило моє уявлення про себе і про те, як я хотіла прожити останню третину свого життя. І я зрозуміла важливість усвідомлення того, як ми йдемо життям. Коли ти стаєш старшим, ти розумієш, що залишатися здоровим — це радісно й важливо, адже вік — це не тільки хронологія. Ви можете бути дуже старим у 84 роки, а це мій вік, але ви також можете бути дуже молодим".

Джейн Фонда
Дженніфер Лопес

"Я ловлю себе на думці про те, щоб бути молодою й поза часом у будь-якому віці", — розповіла Дженніфер Лопес. "Павної миті настане старіння, але доти ви вирішуєте, наскільки сильними ви будете. Скільки ви плануєте рухатися, скільки працювати. Наскільки активними ви будете у власному розумі, у власному житті, у власному тілі. Тобі вирішувати. І ви можете зберегти його міцним. Ви можете зберегти це якнайкраще".

Дженніфер Лопес
Сьюзен Серендон

"Я приголомшена, що мені 70 років! Мені постійно здається, що я молодша, і я відчуваю це всередині! Це був якийсь дивний момент, ця віха...", — сказала Сьюзен Серендон, коли їй виповнилося 70. "Я думаю, головне – залишатися залученими, залишатися цікавими та добре проводити час. І не палити – це дійсно важливо. І не робити нічого надто екстремального, теж… Крім того, я не дуже п’ю. Я думаю, що трохи вина в помірних кількостях, мабуть, добре, але вважаю, якщо ви п’єте багато, це не чудово. Думаю, мені пощастило з генами. Я дякую своїй мамі".

Сьюзен Серендон
Тараджі П. Генсон

"Я хочу показати жінкам, що наша сексуальність ніколи не вмирає, поки ми не в коробці. Я вирішила, що не дозволю світові, чоловікам або цій індустрії диктувати, як я живу і як старію. Мені виповниться 50 так само, як мені виповнилося 30, тільки мої коліна трохи інші. Я ніколи не повірю в те, що моя кар’єра закінчилася, або що життя для мене закінчилося, або сексуальність закінчилася, або я не маю носити це або те. Я буду робити те, що відчуваю", — каже Тараджі П. Генсон.

Тараджі П. Генсон
Енді Макдавелл

"Я страждала в цьому бізнесі як актриса, люди завжди хотіли, щоб я мала молодший вигляд", — говорить Енді Макдавелл про своє рішення щодо сивого волосся. "Я відчуваю себе цінною там, де я є. Я не хочу, щоб люди хотіли мене бачити молодшою, щоб мати цінність, бути красивою чи бажаною. Ми так не робимо з чоловіками! Ми любимо чоловіків у віці. Я хочу, щоб жінки мали такі ж очікування, і ми досягаємо цього... знаєте, маленькими кроками".

Енді Макдавелл
Гвінет Пелтроу

"На жаль, ми завжди дивимося на себе критично", — сказала Гвінет Пелтроу. — Мені б хотілося потрапити туди, де я більше цього не роблю. Коли я проходжу через процес старіння, я розумію, що це не так: "О, у мене є ця зморшка, я буду її виправляти чи ні?" І ще: "Чи почуваюся я бадьорою?" Я б ніколи не хотіла повернутися у свої 20 або навіть 30, якщо казати відверто. Я подобаюся собі тут і зараз і я дуже вдячна за ту мудрість, що приходить з віком".

Гвінет Пелтроу

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.