До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що потрібно знати про своє лібідо

Все, що потрібно знати про своє лібідо і про те, як його підвищити для поліпшення сексуального здоров’я — розповідають експерти.

"Мастурбація — це добре, тож я ненадовго йду із соціальних мереж", — нещодавно написала у твіттері комік і письменниця Джинні Гоґан. Після того, як екранний час різко збільшився, а сексуальна активність під час локдауну знизилася, це стало хорошим нагадуванням: отримувати насолоду наодинці чи з партнером — це форма турботи про себе. Не кажучи вже про те, що лібідо може слугувати мірою загального стану здоров’я і благополуччя. "Я думаю, що лібідо — це ознака бадьорості. Це мова, якою говорить з нами тіло, — каже докторка Таз Бгатія, лікарка інтеграційного оздоровлення та ведуча подкасту Super Woman Wellness. — Не ігноруйте його".

Реклама
Що таке лібідо?

Люди можуть використовувати цей термін по-різному, але з наукового погляду "лібідо" означає "статевий потяг" або міру, якою хтось виявляє інтерес і бажання до сексу. "Імовірно, найкраще думати про лібідо як про біопсихосоціальний феномен, тобто на нього впливають біологічні, психологічні, соціальні та екологічні чинники", — пояснює Джастін Леміллер, доктор медичних наук, соціальний психолог, дослідник сексу й науковий співробітник Інституту Kinsey.

Що означає високе або низьке лібідо?

Простіше кажучи, низьке лібідо — це коли сексуальний інтерес і бажання мінімальні або їх немає зовсім, тоді як високе лібідо — це очевидний сильний сексуальний інтерес і бажання, — каже Леміллер. Однак він і багато інших експертів підкреслюють, що статевий потяг — це суб’єктивний параметр і варіюється від людини до людини. "Кожен вимірює свій рівень потягу, ґрунтуючись на тому, що він вважає для себе „нормальним", тому „один раз на тиждень" може бути нормальним для одного, а „щодня" — для іншого", — пояснює Аніта Садаті, докторка медицини, фахівець у галузі акушерства та гінекології в Northwell Health System.

Що спричинює втрату лібідо?

Пояснюючи пацієнтам, що впливає на їхнє лібідо, Садаті найчастіше називає такі причини:

  • Стрес: "Жінкам потрібно розслабитися, щоб захотіти сексу, тоді як чоловікам потрібен секс, щоб розслабитися. Це часто пояснює, чому в жінок під час відпустки підвищується лібідо".
  • Втома: "Часто для жінок сон важливіший від сексу. Дослідження засвідчують: якщо жінки сплять вісім годин на добу, то лібідо підвищується. Імовірно, це пов’язано з впливом циркадних ритмів на баланс гормону стресу й жіночих статевих гормонів".
  • Конфлікт у стосунках: "Дехто вважає жіночий мозок найбільшим органом тіла, що відповідає за секс. Якщо всередині пари виникає емоційне напруження, стрес може знизити лібідо".
  • Побічні ефекти ліків: "Антидепресанти, деякі знеболювальні, засоби проти тривожності й ліки проти кров’яного тиску можуть знижувати лібідо. Антидепресанти впливають на серотоніновий шлях, що може знизити рівень дофаміну. Дофамін має вирішальне значення для сексуального апетиту".
  • Гормони: "Естроген, прогестерон, тестостерон і кортизол — у мозку є безліч рецепторів гормонів, які можуть викликати статевий потяг. Крім того, адекватний рівень гормонів підтримуватиме нормальне функціонування статевих органів. Гормони збільшують приплив крові до органів малого таза, як-от піхва, статеві губи, клітор і матка, що підсилює змащення, відчуття під час сексу й оргазм".

Садаті зазначає, що розлади настрою, зокрема тривога й депресія, можуть стримувати статевий потяг. Загалом сексуальне бажання коливається разом з рівнем жіночих гормонів. "Найчастіше пік лібідо припадає на пубертат і 20-річний вік; до 30 років він може знижуватися; до 40—50 може наступити ще один спад, — пояснює Садаті. — Це пов’язано з багатьма причинами, але зазвичай з віком життя може ускладнюватися, стосунки — псуватися. Рівень стресу підвищується, а гормонів — коливається або знижується, тож можуть виникнути проблеми зі здоров’ям".

Як глобальна пандемія та ізоляція вплинули на жіноче лібідо?

"Під час пандемії й локдауну жінки відчували сильний стрес, і в більшості знизилося лібідо, — пояснює Бгатія і зауважує, що відповідно знизилася й народжуваність. — Такі „гойдалки" приголомшують, і питання особистого життя йдуть на другий план". Садаті також спостерігала різке зниження лібідо в багатьох жінок через стрес, рівень тривожності й депресії, часте вживання заспокійливих, розлади у стосунках та ізоляцію. Бгатія каже, що дослідження, які вона проводила у 2020, виявили: сексуальне бажання, частота статевих контактів і партнерського сексу знизилися, порівнюючи з докарантинним рівнем. "Нічого дивного, — каже вона, — з огляду на те, який це був напружений період".

Інші дослідження засвідчили, що жіноче лібідо постраждало сильніше, ніж чоловіче. Навіть мастурбувати жінки стали рідше. "Жінок дуже зачепила тривога, пов’язана з пандемією, — і це могло більшою мірою вплинути на статевий потяг", — пояснює вона. — Вони відчували непропорційно високий стрес, особливо з погляду взяття на себе більшої кількості батьківських і домашніх обов’язків, порівнюючи з чоловіками".

Як підвищити лібідо?

"Щоб підвищити лібідо, треба спершу розібратися в причинах його зниження", — каже Садаті, яка закликає жінок звертатися до лікаря, щоб допомогти визначити головні причини низького лібідо, а також поліпшити секс. Леміллер також рекомендує проконсультуватися з лікарем або сертифікованим сексопатологом, тому що лікування варіюватиметься залежно від того, де корінь зла: у гормональних проблемах, стресі, стосунках або десь іще. Водночас є багато речей, які жінка може зробити сама, включно з техніками усвідомленості або медитації для зменшення стресу, додаванням новизни у своє сексуальне життя, наприклад, за допомогою секс-іграшок тощо.

"Деякі жінки схильні відчувати тільки так зване зворотне бажання: воно з’являється у відповідь на задоволення або сексуальну активність, — продовжує він. — Це відрізняється від „спонтанного бажання", яке виникає абсолютно несподівано. Деякі жінки з низьким лібідо належать до чуйного типу, що потребує іншого підходу до сексу, пошуку додаткових зовнішніх стимуляторів і способів викликати збудження".

Своїм пацієнтам Садаті дає головну пораду: знаходити час на секс незалежно від того, мастурбуєте ви чи маєте секс із партнером. "Це дає час для психологічної підготовки й може поліпшити настрій", — зазначає вона. Вона також рекомендує спортивні тренування, що підвищує активність симпатичної нервової системи та збільшує кровотік у геніталіях, а також радить добре висипатися, оскільки це допомагає підвищити рівень тестостерону й знизити рівень гормонів стресу, як-от кортизол. Садаті зазначає, що афродизіаки, зокрема й устриці та шоколад, і трав’яні домішки (наприклад, корінь маки, що міститься в знаменитій адаптогенній суміші Moon Juice — Sex Dust), теж здатні викликати потрібний настрій. Загалом, важливо знати, що для вас нормально, які стратегії найефективніші, як фізичне й ментальне здоров’я впливає на сексуальне життя, і звертатися по допомогу до фахівців.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.