До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Замість пігулок: 10 найкращих природних заспокійливих

Сьогодні кожен українець переживає, можливо, найскладніші дніі у своєму житті. Стрес наростає з кожним днем, а ментального розрядження не відбувається. Екоактивістка та засновниця екофонду Glossary Foundation Анастасія Цибуляк склала список десяти топових природних заспокійливих, які справді допомагають збалансувати нервову систему.

Анастасія Цибуляк
Корінь маки

Мака – улюблений суперфуд інків, які лікували за його допомогою безліч захворювань. Сьогодні корінь маки вживають для зменшення симптомів тривоги та депресії, підвищення рівня енергії, розумової та фізичної активності, а також нейтралізації негативного впливу стресу та покращення реакції організму на стрес. Подрібнений корінь маки натуропати радять додавати в каші або смузі спортсменам і всім, хто має серйозні емоційні та фізичні навантаження.

Реклама
Анастасія Цибуляк
Родіола

Родіола, або "золотий корінь" – один із базових засобів традиційної китайської медицини. Цей натуральний адаптоген посилює стійкість організму до психоемоційних та фізичних навантажень, знижує втому, стан тривожності та гніву, а також поліпшує настрій. Крім того, ця рослина допомагає захистити клітини мозку від окисного пошкодження та знижує артеріальний тиск.

Ігнація амара

Ігнація амара – один із найважливіших компонентів антистрес-терапії. Це один із найпоширених у класичній гомеопатії препаратів, який ефективно працює з нервовими клітинами, сприяючи їхньому нормальному функціонуванню та відновленню. Цей натуральний препарат чудово підійде всім, хто відчуває інтенсивну внутрішню напругу, яка найчастіше проявляється дискомфортом в ділянці шиї, відчуття шматка в горлі, утрудненого дихання, тремтіння голосу або його втрати, а також за будь-якого порушення сну.

Ашваганда

Екстракт ашваганди (його ще часто називають "індійський женьшень") достатньо швидко знижує рівень кортизолу та допомагає організму адаптуватися до стресових факторів. Цю знамениту азійтську рослину-адаптоген століттями застосовували у аюрведичній медицині як ліки від втоми, для підвищення рівня енергії та витривалості.. Ашваганда може похвалитися відмінними снодійними і заспокійливими властивостями, за рахунок яких успішно використовується для лікування тривожних розладів, безсоння, легкому обсесивно-компульсивному розладі, а також чудово підтримує роботу щитовидної залози.

Анастасія Цибуляк
Омега-3

Ви здивуєтесь, але саме цей компонент містить більшість жирних кислот, присутніх у головному мозку. Збалансована кількість Омега-3 чудово впливає на пам'ять, здатність до навчання, логічне мислення, а також допомагає відновлювати нервові волокна у разі пошкоджень – а сьогодні вони, ці пошкодження скрізь. Шукайте цей чудовий компонент у ряді продуктів: лосось, скумбрія, оселедець, анчоуси, кижуч, мойва, сардини, тунець, форель, барабулька, ікра, кальмари, устриці, мідії, печінка тріски, молюски, волоські горіхи, насіння льону та олія з них, насіння чіа та коноплі, соя, оливкова олія, кунжут, квасоля, цвітна капуста, шпинат, броколі, зелені овочі, морські водорості та авокадо.

Корінь валеріани

Валеріана – легенда щодо підтримання нашої нервової системи. Вона має потужну седативну, транквілізуючу дію на центральну нервову систему. Корінь цієї рослини — один з інайефективніших природних засобів, що успішно допомагає в разі депресії, безсоння, нервозності, тривожних станів. Я заварюю дві чайні ложки кореня валеріани гарячою водою (80 градусів), залишаю настоятись і приймаю перед сном.

Магній

Цей мінерал бере участь у понад 300 метаболічних процесах в організмі. Крім того, магній присутній у кожній вашій клітині, а також це дев'ятий за поширеністю елемент у Всесвіті. Наш організм не може синтезувати магній самостійно, тому важливо отримувати його з продуктів або з харчовими добавками.

Магній посилює імунний захист організму, покращує стан серцево-судинної системи та вважається одним з найкращих мінералів, що сприяють релаксу, а також відповідає за нормалізацію м'язового метаболізму та допомагає знімати стрес клітин. За рахунок своєї заспокійливої ​​здатності магній у продуктах поліпшує сон і справді незамінний для всіх, хто страждає від безсоння.

Велика кількість магнію міститься в шпинаті, спаржі, пшеничних висівках, квасолі, гречці, яблуках, листовому салаті, бананах, броколі, кукурудзі, гороху, авокадо, болгарському перці, часнику, петрушці, гарбузовому, лляному та соняшниковому насінні, кунжуті, необсмажених горіхах без додавання солі (мигдаль, кедровий, арахіс, волоський, пекан), інжирі, сушених фініках та натуральному чорному шоколаді (зі вмістом не менше 70 % какао бобів).

Вітамін С

Цей вітамін — зірка серед антиоксидантів. Він допомагає клітинам, у тому числі нервовим, протистояти агресії довкілля, хронічному стресу та вибудовує надійний бар’єр для зовнішніх пошкоджень. Цей життєво важливий процесс здійснюється за рахунок того, що молекули цього вітаміну віддають свої електрони вільним радикалам, за допомогою чого уповільнюють та запобігають старіння всіх клітин у нашому організмі.

У найскладніші періоди життя, як от, до прикладу. зараз, варто приймати вітамін С у дозуванні 500 мг, або вибудовувати раціон, в якому достатньо листової зелені, болгарського перцю, цитрусових, полуниці, папайі, чаю з шипшини, квашеної капусти, волоських горіхів, смородини, обліпихи, ківі, петрушки, кропу, брюсельської, білокачанної або цвітної капусти, шпинату.

Комплекс вітамінів групи В

Вітаміни групи В є не лише ключовими для здоров'я печінки, шкіри, волосся та очей. Також вони є вкрай важливими для нормального неврологічної функції. Саме вони впливають на формування мієліну, який захищає нервові клітини від руйнування. До слова, прийом вітамінів групи В у комплексі поліпшує ефективність кожного з них окремо.

Женьшень

Застосовувати женьшень у медичних цілях почали у Кореї ще понад 2000 років тому, і досі в Азії він вважається зіркою серед суперфудів. Багато хто вважає, що головна функція цієї рослини полягає в імуномодулюючій здатності, проте цим його суперсила не обмежується. Ще женьшень покращує роботу серцево-судинної системи, покращує неврологічні показники, працює на усунення тривоги та депресії, а також допомагає боротися із хронічною втомою. Як бонус, він чудово контролює рівень цукру в крові та допомагає контролювати вагу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.