До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як пережити травматичний досвід: практичні поради від психолога

Зосередження на певній травматичній події змушує жити минулим і потребує великих енергетичних затрат для постійного прокручування страшних спогадів у голові. Онлайн-платформа "Розкажи мені" розповідає, як пережити травматичний досвід, а vogue.ua публікує найнеобхідніші поради.

Хаєс Стівен, психолог та професор, у книжці "Звільнений розум" пропонує такий алгоритм позбавлення від неприємних спогадів:

Реклама

1. Прийміть свій травматичний досвід.

Наші спогади можуть бути спотвореними й неповними. Те, що ми називаємо спогадами, неодноразово редагується й видозмінюється під впливом різних чинників. Щоб прийняти власний досвід, можна уявити його як метафоричний образ. Наприклад, спробуйте обійняти свій досвід так, як ви б обійняли дитину, що плаче, посидьте поруч із власними спогадами так, як ви б посиділи поруч із важкохворою людиною, подивіться на свій досвід, як на картину в галереї.

2. Відмовтеся від боротьби з власним досвідом.

Уявіть свої переживання та спробуйте знайти відповідь на такі запитання:

  • Чи є в мене тілесне відчуття, пов’язане з цим переживанням, чи можу я сказати йому "так" і дати можливість просто бути тому, що я відчуваю?
  • Чи маю я конкретну думку, пов’язану з цією подією?
  • Чи можу я просто прийняти її та не боротися з нею?
  • Що треба зробити, аби припинити боротися з цими переживаннями?
  • Чи готовий я сказати переживанням "ні" і відмовитися від них?
  • Чи є щось у моєму негативному досвіді, за що я тримаюся?

3. Розширте свій погляд на ситуацію, що сталася.

Переживання чогось травматичного змушує нас фокусуватися лише на складних відчуттях болю, страху, жалю. Якщо ж поглянути на ситуацію під іншим кутом, можливо, це дасть змогу відкрити для себе чи в собі щось нове.

Поставте собі такі запитання:

  • Якби ви глянули на своє життя з позиції мудрішого майбутнього, то цей досвід міг би вас чомусь навчити?
  • Якби ви писали книгу, герой якої переживає травматичний досвід, чи зробив би цей досвід його сильнішим, витривалішим, мудрішим?
  • Якби хтось інший, хто вам дорогий, стикнувся б з подібним переживанням, як би ви почувалися? Що б відчули до нього? Що б ви порадили йому зробити?

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.