До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що потрібно знати про пробіотики

"Усі хвороби починаються у кишечнику", – сказав Гіппократ, засновник сучасної медицини. І через тисячі років, коли проблеми шлунково-кишкового тракту збільшуються, світ, нарешті, його почав слухати.

Кишковий мікробіом, який містить 100 трильйонів бактерій, впливає на все: від ваги до душевного балансу. За останнє десятиліття використання пробіотиків у боротьбі з дисбалансом всередині посилилося. "Прибіотики – це хороші бактерії, які сприяють здоровому травленню, – пояснює експерт з функціональної медицини, Френк Ліпман. – Вони допомагають боротися з шкідливими бактеріями, допомагають засвоювати поживні речовини, відповідають за нормальне травлення, сприяють сильній кишковій активності, зменшують загрозу інфекцій і запалення, посилюють реакцію органів імунної системи і оптимізують настрій".

Реклама

Але важливо розуміти, що якщо у пробіотиків завжди було багато можливостей благотворно впливати на шлунково-кишковий тракт, то використовувати їх тепер набагато важливіше. Все через радикальні зміни у раціоні і способі життя людей останні 100 років. "Багато аспектів сучасного способу життя, від відкриття антибіотиків до використання пестицидів і ГМО в їжі і підвищеного стресу, в якому ми живемо, впливають на мікробіом і є причинами проблем в кишечнику", – пояснює Вінсент Педре, доктор медицини, медичний директор Pedre Integrative Health і автор книги Happy Gut ( "Щасливий кишечник").

Американська статистика свічить, що жінки більше схильні до коливань гормонів, частіше скаржаться на підвищення рівня стресу і симптоми, що супроводжують його, ніж чоловіки. Отже, пробіотики можуть бути значно кориснішими саме для них. "До переваг, які я спостерігав у своїх пацієнток, належать: більш чиста шкіра, якісна робота кишечника, зменшення здуття і зниження числа вагінальних дріжджових інфекцій", – пояснює Педре.

Лікар додає, що кожна жінка повинна подумати про те, щоб збагатити пробіотиками свій раціон. Але тут важливо мати достатню кількість інформації, щоб орієнтуватися в нескінченних варіантах пробіотиків на ринку – від БАДів до кефіру і ферментів у баночках. Також необхідно піклуватися про здоровий спосіб життя.

За словами Педре, найбільш поширеними пробіотиками є: Lactobacillus, який підтримує травлення та імунну систему, а також знижує рівень тривожності; Bifidobacteriu, що допомагає в засвоєнні клітковини, підтримує метаболічні процеси на зразок регулювання рівня цукру, поліпшує мозкову активність; Saccharomyces – корисні дріжджі з антибактеріальною дією, які допомагають запобігти хворобам і підтримувати здоров'я шкіри. У складі більшості харчових добавок – коктейль різних пробіотиків, які допоможуть підтримувати мікрофлору здоровою і різноманітною.

Для середньостатистичного споживача найважливіший показник пробіотика – це те, скільки мільярдів КУО (колонієутворююча одиниця) він містить. Доктор Педре пропонує такі дози: "Якщо ви вважаєте себе здоровою людиною, то 20-30 мільярдів, зазначених на зворотному боці бульбашки, буде достатньо. 50 мільярдів я рекомендую, якщо у вас є незначні проблеми з кишечником, і 100 мільярдів, якщо ви приймали антибіотики". Також він говорить, що діапазон в 225 мільярдів і вище – призначений для тих, хто страждає на хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту або дріжджовими інфекціями, і повинен перебувати під наглядом лікаря. Після призначення слід протестувати обрану дозу кілька місяців – і уважно прислухатися до свого тіла. "Якщо ви відчуваєте важкість у животі, то зменшіть дозування", – розповідає доктор Ліпман. Також він радить змінювати добавку кожні три-шість місяців, щоб урізноманітнити раціон і додати корисну флору у кишечник.

Прийом пробіотиків – це тільки одна частина пазла. "Якщо ви їсте нездорову їжу, вживаєте алкоголь і недосипаєте, пробіотик не захистить від заподіяної шкоди", – каже Педре. І підкреслює, що здорова дієта, щоденне фізичне навантаження і вісім годин сну важливі для загального здоров'я кишечника. Збагатити і урізноманітнити мікрофлору допомагають продукти, багаті пробіотиками. У цей список входять кімчі, квашена капуста, місо, овочі і жирний кокосовий йогурт. Також лікар відзначає популярність таких пробіотичних продуктів, як кефір і комбуча. Але якщо з кефіром ніяких проблем, то з комбучею треба мати на увазі: в ній міститься велика кількість цукру, який є джерелом розвитку дріжджових інфекцій. Її потрібно пити в невеликій кількості.

За матеріалами Vogue.com.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.