До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Важка ковдра — головна покупка сезону

Важка ковдра — один із найпопулярніших пошукових запитів сезону. Що це за річ і чому вона потрібна всім — вивчаємо разом.

"Досвід використання важких ковдр прийшов до нас із клінічної психіатрії: вперше вони були запропоновані пацієнтам з депресивними, біполярними і генералізованими тривожними розладами, що характеризуються хронічним безсонням, — розповідає Олена Комарінська, практикуюча психологиня, фахівчиня з питань роботи з психосоматичними розладами. — Переконавшись в ефективності таких ковдр, лікарі відпустили технологію у світ, де люди масово страждають на безсоння".

Реклама

У травні 2015 року в журналі Sleep Medicine & Disorders була опублікована наукова робота шведських учених Positive Effects of a Weighted Blanket on Insomnia. Вони виявили, що учасники експерименту стали спати довше і менше рухалися уві сні. Учасникам подобалося спати з ковдрою, вони засинали простіше, а спали міцніше.

Дослідники дійшли висновку, що важка ковдра здатна зменшити безсоння і поліпшити якість сну — без ліків. "Деякі учасники експерименту говорили, що сон під важкою ковдрою схожий на багатогодинні обійми. Або на масаж, але триваліший і менш динамічний. Звучить симпатично і цілком терапевтично", — каже Олена Комарінська.

Тиск ковдри сприяє виробленню мелатоніну (гормону сну) і серотоніну (гормону щастя) в організмі. Завдяки цьому сон стає міцнішим і глибшим. Щось схоже на техніку сповивання немовлят, коли їм створюють затишний кокон, як у лоні матері. Результатом цієї взаємодії стає так званий ефект "заземлення": до нього додається комфортний і глибокий сон, явне зменшення тривоги при більшому відчутті безпеки, пояснює Олена Комарінська. Як це працює? Кінестетична система (її ще називають пропріоцептивна сенсорна система) безперервно аналізує положення тіла в просторі, відчуття тиску (наприклад, одягу чи дотиків). Вона передає сигнали в мозок, він, своєю чергою, сигналізує гормональній системі виробляти серотонін і мелатонін, а вироблення кортизолу, гормону стресу, — знизити. Вуаля: людина готова заснути.

Ковдра — важка не сама по собі. Вона простьобана по всій поверхні, як пуховик, і може бути наповнена скляними або металевими кульками, щоб вага рівномірно розподілялася по тілу. Саме такий рівномірний тиск дає відчуття комфорту і затишку. Важливо, щоб вага ковдри не перевищувала 10% від ваги тіла. І ще одне: важку ковдру не варто ділити з кимось. Увесь сенс у тому, щоб з її допомогою створювати мініатюрний особистий простір.

Кому варто придбати?

Тим, кого замучило безсоння, чий сон переривчастий, хто вранці не відчуває бажаної бадьорості. Адже незадовільна якість сну безпосередньо впливає на фізичне самопочуття людини і її психічне самовідчуття, а вони в сумі — на соціальне благополуччя, говорить Олена Комарінська.

А ще — тим, хто сумує за важкими стьобаними ковдрами з проведеного в селі у бабусі дитинства — їх неможливо порівняти з невагомими синтетичними, які поширені зараз. Не втримаються від покупки і люди, які цікавляться новинками, здатними вплинути на задоволення від життя; вибирають турботу про себе як спосіб існування в цілому; і просто ті, хто за натурою жваво цікавиться життям.

Кому точно не треба?

Утриматися від покупки можна людям, які не скаржаться на проблеми зі сном і здатні засинати, ще не торкнувшись подушки. Їм точно не варто перейматися — адже їм не потрібні додаткові інструменти для поліпшення якості сну. "Але чи багато вам відомо таких щасливчиків серед жителів мегаполісів?" — запитує Олена.

Користь ковдр доведена науково?

Дослідження показують разючий результат: у 50% учасників експерименту значно покращилася якість сну вже через тиждень; при тривалому використанні позитивна динаміка зростала (докладніше — тут). При цьому враховувався індекс тяжкості безсоння, учасники експерименту заповнювали відповідні опитувальники, їхній стан під час сну аналізувався за допомогою датчиків.

Але, попри те що важка ковдра — терапевтична методика, що вражає простотою і універсальністю, за умови її застосування орієнтуватися варто лише на власні суб'єктивні відчуття і результати. У разі тривалих порушень сну все ж скористайтеся рекомендаціями вашого лікаря і не нехтуйте психотерапевтичною допомогою, радить Олена.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.