До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Три сумні букви: що таке САР і як з ним боротися?

Ближче до зими день стає коротшим, а ніч довшою. У результаті ми відчуваємо брак сонячного світла, що негативно впливає на організм. Відчувається слабкість, апатія, поганий настрій і бажання плакати без видимих ​​причин, настрій скочується до депресивних станів, виникають проблеми із зосередженням, збільшенням ваги, порушенням сну, сильна сонливість удень – і це лише верхівка симптомів, які супроводжують САР – сезонний афективний розлад.

Фото: архів VOGUE

Реклама
Що таке САР, сезонний афективний розлад?

На відміну від поганого настрою, який зникає мимоволі впродовж дня, САР не так легко здолати. Сезонний афективний розлад може бути передумовою депресивного стану. Як показують останні дослідження, жінки хворіють на афективний розлад учетверо частіше за чоловіків, і, на відміну від класичної депресії, він завжди спіткає в холодну пору року.

Що викликає сезонний афективний розлад?

Головна причина – брак сонячного світла. Коли організм не отримує достатньої кількості світла, передусім страждає мозок, зокрема гіпоталамус. Він виробляє певну кількість гормонів, що впливають на настрій, сон і загальну роботу організму. Мозок автоматично виробляє більше мелатоніну та знижує рівень серотоніну. Звісно, причини можуть різнитися. Зокрема відповідальною за це може бути ще й генетична схильність.

Коли виникають проблеми із сезонним афективним розладом?

Коли стає холодніше, а дні починають нагадувати суттєву млявість. Афективний розлад припадає на період між вереснем і може тривати до квітня, поки не настане весна, а сонце почне світити більше, роблячи дні довшими та яскравішими.

Що робити, якщо я підозрюю в себе САР?

Якщо відчуваєте, що вам погано, не соромтеся, зверніться до лікаря. Не треба терпіти й чекати, поки сонячні промені проб’ють млявість осені. Кожен має різну психіку, відповідно й реагує на це по-різному. Рефлексуйте. Ваш ментальний стан та психічне благополуччя мають бути пріоритетом, особливо зараз.

Одним людям вдається оминати САР, а в декого симптоми не такі помітні й розлад протікає непомітно, а є люди, яких він збиває з ніг. У цьому разі призначається вітамінний курс чи ліки на основі серотоніну. Психотерапія також має значну силу, як і коригування повсякденних звичок та способу життя.

Що я можу зробити для кращого настрою та енергії восени й узимку?

Кілька досліджень пов’язують сезонні афективні розлади з браком вітаміну D. На думку лікарів, у наших широтах його треба починати поповнювати вже з вересня, у вигляді БАДів. Ви істотно допоможете організму. В такому разі ви можете пропити курс вітаміну D восени й узимку. Мінімальна кількість становить 600 МО вітаміну D на день. Якщо взяти більшу кількість, то нічого не зашкодить. Водночас допоможете істотно компенсувати брак денного світла й сонця.

Світлотерапія. В темну пору року рятують сонячні лампи, що імітують інтенсивне денне світло. В жодному разі не плутайте їх з ультрафіолетом та з інфрачервоним світлом. Це зовсім різні речі: від таких ламп неможливо засмагнути, вони повністю безпечні для шкіри. Достатньо буде від 15 до 60 хвилин на день за потреби. Крім того, деякі прилади нагадують світлове панно, інші – дизайнерські світильники, тому можуть стати чудовою окрасою вашого інтер’єру, не кажучи про ефективність цих спеціальних ліхтарів, яка становить до 85 відсотків.

Фізична активність стимулює вироблення гормону ендорфіну, що виділяється у вашу кров під час тренування, автоматично поліпшує ваш настрій та захищає мозок від сірої зони селезінки й поганого настрою.

Намагайтеся більше гуляти та дихати свіжим повітрям. Чудовим методом є лісова терапія. Просто сходіть до лісу чи в парк, погуляйте на природі, відчуйте дерева навколо себе, звуки, відпочиньте та наберіться сил. Вимкніть усі пристрої. Відріжте себе від навколишнього світу. Дихайте глибоко. Ви відчуєте, що рівень стресу знижується, тривога й загальна напруга в організмі поступово відступає, а артеріальний тиск нормалізується.

Дихання відіграє дуже важливу роль. Дослідження, опубліковане в International Journal of Yoga Therapy, повідомляє про позитивні новини щодо йоги, візуалізації та дихальних вправ.

Витягуйте себе з дому, не засиджуйтеся в чотирьох стінах. Це прямий шлях до депресії. Навпаки виходьте, зустрічайтеся з друзями.

Організм любить рутину. Повторення звичайних дій допомагає нам подолати дискомфорт, який приносить САР. Крім того, намагайтеся ходити на роботу у звичайний час. Плануйте свої індивідуальні дні, інакше ви без потреби скотитеся в апатичний хаос.

Запахи, ароматимають дивовижну силу впливу на психіку. Вони знімають напругу, налаштовують нас на потрібний тон, розслабляють. Серед найефективніших — бергамот (цитрусовий, освіжний аромат), кардамон, кедрове дерево, жасмин, сосна, ветивер, пачулі або троянда. Оберіть той, який вам до смаку.

Поєднання цих методів може поліпшити настрій, зняти фізичну й психічну напругу та мінімізувати тривогу чи смуток, які супроводжують САР.

Текст: Cindy Kerberova
За матеріалами vogue.cz

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.