До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чи варто відмовлятися від алкоголю: розповідає експерт

Світ плавно виходить з карантину. Якісь звички стали корисними й залишаться з нами назавжди; від якихось звичок краще відмовитися. Чи варто відмовлятися від алкоголю? — на найбентежніші питання відповідає лікар-терапевт, сертифікований фахівець із нутриціології й анти-ейдж медицини Марія Газда.

Є статистика, згідно з якою продаж алкоголю зріс, причому дані найрізноманітніші, від "на 45%" до "вшестеро" під час карантину. Що це за феномен?

Реклама

Люди в стресі, паніці, з обмеженими соціальними можливостями намагаються піти від реальності й обдурити свій мозок, і алкоголь — найпростіший спосіб це зробити.

Ми звикли вважати, що поліфеноли й ресвератрол у вині — корисні для серця й судин, а саме по собі вино — невіддільна частина середземноморської дієти, яка вважається здоровою у світі. Чи немає тут помилок?

Оцінюючи позитивний вплив середземноморської дієти, розглядають дієту загалом, а також спосіб життя, часто менш насичений і стресовий, ніж у мегаполісах. На тривалість життя можуть впливати генетичні особливості етнічних груп — греків, іспанців, італійців. Вплив ресвератролу з вина було вивчено окремо від жителів сонячного Середземномор’я, і ​​внаслідок досліджень з’ясувалося, що антиоксидантний вплив ресвератролу нівелюється оксидативним стресом, спричиненим умістом в алкоголі етилового спирту.

Може, вино не таке вже й корисне?

Ресвератрол і поліфеноли — речовини, на які багате вино, — містяться в шкірці винограду, і в ще більшій кількості — у сезонних ягодах. Якщо говорити про користь, то щоденне вживання жмені ягід набагато корисніше завдяки вираженим антиоксидантному, протизапальному й навіть омолоджувальному ефектам. За рекомендаціями ВООЗ вино враховують у раціоні з огляду на дозу етилового спирту, яку отримує той, хто п’є, а отже воно належить до потенційно небезпечних речовин.

У чому проявляється вплив алкоголю на шкіру, здоров’я, зовнішній вигляд?

Щоденне вживання вина погіршує функцію печінки, веде до вираженого зневоднення організму, призводить до збою системи детоксикації, утворює дисбаланс мікробіому кишківника, порушує вироблення дофаміну й серотоніну — а це зумовлює підвищення тривожності, викликає залежність. Усе це неабияк позначається на зовнішньому вигляді і чоловіків, і жінок, до того ж жінки більше схильні до всіх негативних наслідків. Алкоголь стоншує шкіру, на якій з’являється набагато більше зморщок, спричинює зайву вагу, підвищує ризики захворювань печінки, кишківника, серця й судин, онкології, депресій, передчасного старіння організму.

Чи відома здорова норма споживання, корисна для здоров’я?

Алкоголь пов’язують з виникненням понад 200 різних проблем зі здоров’ям, зокрема хворобами й травмами, залежність — пряма: що більше людина випила, то більший ризик захворіти. Тож що менше, то краще. Якщо керуватися рекомендаціями ВООЗ, то найбезпечніша доза етилового спирту: для чоловіків — 30 г, для жінок — 20 г. Така кількість чистого алкоголю міститься у 200—300 мл вина міцністю 12% і в 600-900 мл пива міцністю 4,5%. Треба розуміти, що вживання навіть цих, здавалося б, невеликих порцій може призвести до проблем, якщо відбулося не в той час або не в тому місці. Є ситуації, коли будь-яке вживання алкоголю вкрай небажане, наприклад, у разі керування автотранспортом, вагітності тощо.

Чи варто в принципі відмовлятися від алкоголю? Або, може, залишити його в раціоні?

Якщо в людини виходить не перевищувати гранично допустимої норми, віддавати перевагу якісним винам, то, можливо, не варто відмовлятися від цих напоїв: все ж є культурні особливості, коли ми пов’язуємо вживання алкоголю з особливими подіями в житті, святкуваннями й традиціями, а це важлива частина життя, своєрідне заохочення для мозку. Та й взагалі бути здоровим гедоністом — здорово.

Які зміни можуть статися в організмі, якщо людина повністю відмовиться від алкоголю?

На відміну від відмови від куріння, в осіб, які не зловживали алкоголем, зміни будуть помітні не так швидко, проте в перспективі вже через два тижні поліпшиться якість сну, почнуть відновлюватися обмін речовин та імунітет. Через місяць набагато покращиться колір обличчя й зволоженість шкіри, знизиться тривожність, збільшиться витривалість організму. Через три місяці неабияк зростає ефективність роботи мозку, продукція гормонів і статеві функції в чоловіків і жінок.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.