До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Рак – це вчитель": Джейн Фонда розповіла про свій діагноз

Оскароносна акторка та екоактивістка Джейн Фонда приголомшила шанувальників звісткою, про те, що наразі проходить шестимісячний курс хімієтерапії. Це непросте зізнання стало приводом ще раз привернути увагу до вад у системі охорони здоров’ я та кліматичних змін.


"Отже, мої дорогі друзі, я хочу поділитися чимось особистим, – написала Джейн Фонда в Instagram. – Мені поставили діагноз „неходжкінська лімфома" і я почала хімієтерапію". Акторка й активістка не тільки поділилася цією новиною з гідністю та відвертістю, а й використала її як можливість привернути увагу до проблем у системі охорони здоров’я.

Реклама

"Я маю медичну страховку й доступ до найкращих лікарів та лікування, – продовжила вона. – Я усвідомлюю, і це боляче, що я одна з небагатьох, хто має такі привілеї. Майже кожна сім’я в Америці в той чи інший час стикається з раком, і дуже багато хто не має доступу до якісної медичної допомоги, яку отримую я, і це неправильно".

Неходжкінська лімфома – це форма раку, яка вражає лімфоцити, клітини, які є частиною імунної системи організму. Це один з найпоширеніших видів раку в США, на який припадає близько чотирьох відсотків усіх онкологічних захворювань. Але, як зазначає Фонда у своєму дописі, він, на щастя, досить добре піддається лікуванню. Джейн також зауважила, що хоч зараз і триває шестимісячний курс хімієтерапії, вона досить добре його переносить і не планує припиняти свої зусилля, спрямовані на порятунок планети.

"Повірте, я не дам змоги хворобі стати на заваді мого кліматичного активізму, – сказала Фонда. А щоб не гаяти час, одразу перейшла до справи та звернула увагу на те, що зміна клімату, зокрема, спалювання викопного палива, призводить до збільшення ризику захворювання на рак. – Ми повинні говорити набагато більше. І не тільки про лікування, а й про причини, які викликають хвороби, щоб можна було їх усунути".

Завжди зосереджена на загальній картині, Фонда вже робить висновки з цього досвіду: "Рак – це вчитель, і я засвоюю його уроки", – пояснює вона. "Одна річ, яку він мені вже показав, – це важливість підтримки спільноти, важливість її зростання та поглиблення, щоб ми не залишалися самотніми. І рак, разом з моїм віком – а це майже 85 років – безумовно, вчить важливості адаптації до нових реалій. Ми живемо в найвідповідальніший час в історії людства, тому що те, що ми робимо зараз або не робимо, визначатиме, яким буде майбутнє, і я не дам змоги раку завадити мені зробити все, що можу, використовуючи кожен інструмент в моєму арсеналі".

Текст: Lauren Valenti
За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.