До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Порочний зв'язок: як позбутися цифрової залежності

Якщо перша справа після сну – читати новини, перевіряти повідомлення кожних декілька хвилин, а вночі навіть спати зі смартфоном – це перші симптоми залежності від гаджета, якої не так легко позбутися.

Фото: Marie Bärsch

Текст: Олександра Венісон

Реклама

Екран телефону засвічується втретє за хвилину: знову повідомлення. Відразу перевіряю. Жодне повідомлення в WhatsApp, пошті та Instagram-акаунті не залишиться непрочитаним. Я не відповідаю на всі. Але історія повторюється щодня – з самого ранку, як тільки я відкриваю очі, – і до пізньої ночі, поки не засну. Це відносини на межі любові і ненависті.

У кожного, хто читає цей текст, впевнена, поблизу лежить як мінімум два гаджети. Така діджитал-ера: чим активніше розвиваються технології, тим складніше уявити собі життя без них. І ця залежність не позбавлена недоліків.

Повідомлення від соціальних мереж, які приходять на телефон або монітор комп'ютера, запускають в мозку дофамінову реакцію, і саме завдяки дофаміну – хімічним речовинам, пов'язаним з винагородою і мотивацією, – нам так важко розлучитися з телефонами. І гаджети можуть викликати залежність – настільки серйозну, що деякі люди відчувають "синдром відміни". В результаті онлайн-дослідження Американської психологічної асоціації було встановлено, що 2016 року 43% опитаних постійно перевіряли електронну пошту, соцмережі, повідомлення і месенджери. Ці люди нервували набагато більше, ніж ті, хто не зациклювався на повідомленнях. Оріана Філдінг, засновниця лондонської компанії Digital Detox, пояснює: "Цифрове передозування може бути причиною депресії, що починається, і тривоги, людина втрачає реальний зв'язок з оточенням. Хоч життя в мережі і здається справжнім торжеством комунікації, насправді у неї немає значення і сенсу, а тим часом реальне життя втрачає ті основи, які могли б нас підтримувати".

Цифрове передозування може бути причиною депресії і тривоги

Депресія і соціальна тривожність можуть також виникати через постійне прирівнювання до оточення. Тому цифровий детокс часом просто необхідний. Селена Гомес і Кендалл Дженнер, наприклад, робили паузу у відносинах з соцмережами, за їх словами через проблеми зі здоров'ям. Обидві, в результаті, повернулися в "мережі", а Гомес возз'єдналася зі своїми 80 млн підписників після 90 днів детоксу.

"На час детоксу необхідно повністю відмовитися від цифрових пристроїв, щоб переглянути відносини з технологіями і згадати, що вони – всього лише інструмент, а не двигун всього життя, – пояснює Філдінг і додає: – Проблема ж не в пристроях, а в тому, як ми ними розпоряджаємося". В середньому повний цифровий детокс займає тиждень. Відключивши пристрої, треба спробувати возз'єднатися з навколишнім світом – просто насолоджуватися часом, проведеним без смартфона. "Взяти паузу в діджитал-активності – це як перейти в авіарежим – і максимально збільшити свій потенціал", – розповідає Філдінг.

Проблема не в пристроях, а в тому, як ми ними користуємося

Але легше сказати, ніж зробити. Недавнє дослідження показало: 65% опитаних вважають, що цифровий детокс – хороший спосіб зберегти психічне здоров'я, але тільки 28% змогли його пройти. Буває корисно втекти – хоч в п'ятизірковий готель, хоч в кемпінг. "Ви відразу відчуєте поліпшення: менше стресу, більше спокою. Разом з часом, що сповільнюватиметься, ви будете відчувати менше тиску і поспіху – і виявите, що здатні думати чітко, не розпорошувати увагу між "цифровим" і "аналоговим" життям", – пояснює Філдінг. Наступний крок – робота над відносинами з телефоном. Не потрібно відмовлятися від технологій, потрібно знижувати свою залежність від них.

Не потрібно відмовлятися від технологій, потрібно знижувати свою залежність від них

"Мені потрібно було постійно залишатися на зв'язку, і я без кінця перевіряла соцмедіа, щоб бути в курсі подій, – розповідає блогер і діджей Тала Саммай. – Але дійшла висновку, що ми несвідомо тягнемося до смартфонів – просто за звичкою". Під час міні-детоксу літніх і зимових канікул, вона зрозуміла, що технології не просто відволікали від головного, а й заохочували прокрастинувати. Зараз Тала періодично відключає соцмережі, не йдучи в офлайн, – і така схема може спрацювати для багатьох.

Ідея полягає в тому, щоб зосередитися на поточному завданні. "Уявіть, що можна обмірковувати будь-яку важливу ідею без ризику, що потік думок перерветься новим повідомленням. Так можна справді зануритися в процес", – пропонує Філдінг. І додає: коли люди вчаться знову возз'єднуватися з собою і правильно розставляти пріоритети, можна виробити нову схему усвідомлених відносин з цифровими пристроями. І це створить приємну, збалансовану і стійку атмосферу для життя в згоді з собою і з діджитал-світом.

Якщо тиждень відпустки в якомусь віддаленому куточку земної кулі, де у постояльців відбирають смартфони, здається недозволеною розкішшю, то можна почати з відключення повідомлень. Під час обіду, не виймайте телефон із сумки. Запустити цифровий детокс можна за допомогою маленьких змін. В підсумку вони принесуть те умиротворення, якого не досягти жодним "лайком" або коментарем.

Instagram: @vogueua_beauty

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.