До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як не стати заручником емоційного вигорання

Вперше термін "синдром емоційного вигорання", який також називають професійним вигоранням, почав застосовувати ще в 70-х роках американський психіатр Герберт Фрейденбергер. Відтоді вигоряння стало повсякденням багатьох людей незалежно від хньої соціальної групи і професії. По довгих роках полеміки Всесвітня організація охорони здоров'я офіційно визнала синдром "професійним захворюванням" і внесла його до Міжнародної класифікації хвороб. За даними ВООЗ вигорання є "прямим результатом хронічного стресу на робочому місці, який людина не змогла успішно подолати". Знайомі слова, чи не так? Нижче vogue.ua розповідає про ознаки емоційного вигорання і як з ним впоратися.

Симптоми

Потрібно пам'ятати, що емоційне вигорання – це не просто "я втомився". ВООЗ стверджує, що його можна діагностувати, якщо у пацієнта проявляються такі симптоми: почуття внутрішньої емоційної спустошеності, почуття непотрібності або безпорадності в професійній сфері, загострене почуття негативізму або цинізму щодо роботи і зниження професійної ефективності. Експерти в царині охорони здоров'я сподіваються, що офіційне визнання цього явища допоможе людям більш усвідомлено ставитися до свого психічного здоров'я, а також узаконити почуття тих, хто страждає від вигорання. Крім того, є надія, що це визнання надихне людей прислухатися до себе, розставити пріоритети і встановити здоровий баланс між роботою та особистим життям. Це стосується також компаній та роботодавців, адже саме від робочої атмосфери, яку вони створюють, залежить психічний стан їхніх співробітників.

"Від 60 до 90% візитів до лікаря відбуваються через стрес, викликаний низкою генетичних і фізіологічних змін, які можуть бути надзвичайно шкідливими для здоров'я, серед них: прискорене серцебиття, проблеми з тиском і м'язова напруга", – пояснює американський професор і доктор медичних наук, Герберт Бенсон, який підкреслює, що стрес, пов'язаний з роботою, посилюється через те, що людина ігнорує його симптоми.

Як боротися з емоційним вигоранням

Щоб вирішити проблему, пов'язану зі стресом на роботі, доктор Бенсон рекомендує свою авторську техніку для розслаблення: "реакцію релаксації", яка описана в його однойменній книжці, – цей термін позначає протилежну реакцію до тієї, яка виникає в організмі в результаті емоційного вигорання. За словами доктора, щоб подолати емоційне вигорання, потрібно внести в своє життя маленькі корисні ритуали: почати з 10-20 хвилин відновлювальної щоденної діяльності у вигляді фізичних вправ, медитацій, йоги або читання, щоб розірвати ланцюг повсякденного негативного мислення. Також, щоб не стати заручником психічного розладу, потрібно приділити увагу режиму сну. Багато хто недооцінює цю проблему, але через нестачу сну першою страждає нервова система, людина стає дратівливою, а пізніше – слабшає імунітет. Ще одна порада для боротьби з професійним вигоранням – розумне планування. Не слід бігти за примарними ідеалами і намагатися стрибнути в мільйон разів вище своєї голови. Коли людина переоцінює свої можливості щодо поставлених дедлайнів або вкладає в реалізацію завдань занадто багато зусиль – у неї виникають розчарування в своїх силах і невпевненість в собі.

Щоб цього не сталося, потрібно завжди об'єктивно оцінювати свої сили і давати собі додатковий час на випадок непередбачених ситуацій. І останній важливий фактор: потрібно намагатися бути більш стресостійким і не боятися стресових ситуацій. Упоратия з цією проблемою допоможуть спеціальні тренінги або ж медитації і усвідомлене дихання. У будь-якому випадку, щоб не стати жертвою емоційного вигорання, потрібно дозволяти собі проживати негативні емоції, а не накопичувати їх.

В епоху трудової залежності визнання емоційного вигорання є важливим першим кроком до запобігання згубних наслідків, до яких може призвести нова хвороба. Vogue.ua радить взяти приклад з ВООЗ і переглянути свої погляди на стрес і ставлення до свого здоров'я.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.