До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

МОЗ попереджає: йодова профілактика у разі радіаційної аварії

Росія продовжує тероризувати світ, цього разу займаючись ядерним шантажем та провокуючи аварію на окупованій нею Запорізькій АЕС. На дії держави-терориста вже відреагували західні політики, котрі заявили, що забруднення радіацією території країн НАТО внаслідок потенційної аварії буде витлумачене як напад рф на ці країни. Реагують на ворожі дії і в українському уряді, зокрема, й у Міністерстві охорони здоров'я, яке створило для населення пам'ятку, що робити у разі радіаційного викиду.

Кадр із серіалу "Чорнобиль"
Чим загрожують аварії на атомних станціях?

У разі аварії на ядерних установках атомної станції може відбутися викид радіоізотопів йоду, цезію, стронцію та інших радіонуклідів. Внаслідок викиду може утворитися радіаційна хмара, яка забруднюватиме ґрунт, поверхні, їжу та воду. Крім того, опади з хмари можуть осідати на шкірі та одязі людини. Так виникає зовнішнє опромінення, а при споживанні забруднених харчових продуктів – внутрішнє. Значна частина викидів містить радіактивний йод, або так звані радіоактивні ізотопи йоду ("поганий йод"). Якщо не вживати заходів для захисту, радіоактивний йод дуже легко і швидко поглинається щитоподібною залозою (особливо у дітей) і може призвести до її захворювання.

Реклама

Значний ризик для здоров’я має внутрішнє опромінення – коли радіоізотопи потрапляють в організм людини через вдихання повітря чи споживання забруднених продуктів.

Що таке йодова профілактика?

Щоб зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу, використовується калій йодид. Це називають йодовою профілактикою. Після прийому препарату відбувається блокування щитоподібної залози, що перешкоджає накопиченню в ній радіоізотопів йоду.

Кадр із серіалу "Чорнобиль"
Прийом калій йодиду – офіційне оповіщення

Приймати профілактичну дозу йодиду калію варто тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодової профілактики! Таке оповіщення проводиться місцевими органами виконавчої влади через усі доступні засоби масової інформації.

Оптимальний ефект йодової профілактики досягається за умови прийому препарату за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари. Прийом препарату залишається ефективним у ситуації появи "хмари" над вашим регіоном та через 6 годин після цього. Не рекомендуємо прийом препарату через 24 години після появи хмари.

Де брати калій йодид у разі потреби?

Держава закупила необхідну кількість йодиду калію. Кожен регіон отримав необхідну кількість відповідно до чисельності населення. У разі аварії будуть оперативно визначені пункти його видавання, найближчі до місця проживання людей.

Якщо аварія вже сталася, категорично не рекомендовано залишати місце укриття до офіційних повідомлень місцевої влади. Так можна наразитися на ще більшу небезпеку. У будь-якому разі варто чекати сповіщень від місцевої влади.

Кому і в яких дозах потрібно приймати йодид калію?
  • діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг;
  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг;
  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг;
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг.

Людям, старшим за 40 років, йодид калію не призначають!

Які наслідки прийому йодиду калію?

Тимчасова блокада функції щитоподібної залози та одноразове введення йодовмісних препаратів практично не позначається на стані здоров'я дітей та дорослих. Але якщо приймати такі препарати упродовж тривалого часу і у неправильному дозуванні, підвищується ризик зниження функції щитоподібної залози. Отже, приймати йодовмісні препарати для профілактики не варто.

Використання спиртового розчину йоду чи розчину Люголя є неефективним та лише нашкодить!

Пам’ятайте також про інші заходи захисту у разі радіаційної аварії: перейдіть в укриття, щільно закрийте вікна і двері (не провітрюйте), упакуйте харчові продукти або помістіть їх в закриті ємності, запасіться чистою водою.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.