До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

До дна: як утилізувати упаковку від косметики

Vogue.ua розпочинає серію публікацій, присвячених відповідальному споживанню і переробці. Відкриває серію матеріал про б'юті-упаковки. Що робити з упаковками косметики, як утилізувати флакони, коробочки, тюбики і целофан розповідає стилістка, блогерка Анна Пономаренко.

Одна з популярних рубрик у б'юті-блогінгу – порожні банки. Блогер розповідає, які засоби закінчилися, чим вони були хороші чи навпаки. Я довго не хотіла її заводити, оскільки, як і багатьом людям, мені було неприємно торкатися виробленого мною сміття. Але одного разу вирішила спробувати: три місяці збирала порожні упаковки, щоб потім зробити великий огляд. Коли в пакеті не залишилося місця, я жахнулася, як багато залишаю сміття на планеті. Закономірно постало питання: "Що з ним робити?". Знадобилося кілька років, щоб навчитися сортувати упаковки з-під косметики і відправляти їх на переробку, а не викидати.

Реклама

Косметичне сміття, як і будь-яке інше, потребує сортування: картон і папір; дозатори і кришки; скло; шарудлива плівка; пластик; металеві тюбики. Все треба розкласти по окремих пакетах, щоб в пункті прийому не витрачати час волонтерів. Найважливіше в цьому питанні – усвідомити, який екологічний слід залишає кожен з нас, і прийняти рішення робити хоча б мінімум. Це стосується як переробки, так і усвідомленого споживання. Я намагаюся не купувати ще одну помаду чи крем, якщо попередні не закінчилися. Така поведінка вимагає зусиль, але після того, як відводжу порцію сміття на переробку, отримую більше задоволення, ніж від нової палетки.

На вул. Саперно-Слобідській, 25 в Києві розміщена найбільша станція прийому та сортування сміття в Україні. Туди можна привезти практично все і отримати консультацію, як саме переробляють сміття, а також дізнатися більше про ековідповідальність та екологічний спосіб життя. Зараз багато об'єднань власників багатоквартирних будинків почали відкривати свої мініпункти сортування та відвозити сміття на заводи.

Картон, папір і скло можна здати в будь-якому пункті збору або покласти в один з контейнерів на вулиці. Головне – щоб не було жиру: через нього все сміття можна тільки спалити.

У мене є свій алгоритм дій для упаковки з-під косметики. Насамперед вивчаю маркування, потім відмиваю від залишків засобів. Скло з-під кремів і сироваток можна здати в контейнер для скла в місті або відразу в пункті прийому. Кришки від цих засобів і піпетки, як правило, переробці не підлягають; їх можна здати на спалювання разом з іншим таким сміттям.

Найскладніше з пластиком: існує кілька видів і не всі можна екологічно утилізувати. Пляшечки і баночки з маркуванням PET1 приймають у багатьох пунктах. Упаковку із позначкою 02HDPE і швом на дні також приймають практично скрізь. Найчастіше це тюбики з-під шампунів і гелів для душу. Упаковки без маркувань вирушають на спалювання. Маркування можна вивчити при купівлі нового засобу і вибрати той, що найменше шкідливий для екології.

Плівку (екоактивісти її називають "шуршик"), в яку упакована більшість косметики, в Україні не переробляють, тому вона вирушає на спалювання. Те ж стосується шматочків фольги, які закривають деякі засоби. Тюбики від кремів для рук і зубної пасти, в тому числі металеві, в Україні переробити не можна, тому їх спалюють. Нерідко беруть ковпачки від тюбиків – але це слід уточнити в пункті прийому.

Всі упаковки я збираю в окремий пакет, який також здаю на переробку або використовую кілька разів, потім несу в пункт прийому.

Деякі бренди займаються утилізацією упаковки від своїх засобів самостійно. У магазинах GUAM можна здати картонну і пластикову упаковки, бренд сам відвезе їх на станцію сортування. Yves Rocher приймає всі упаковки від своїх засобів, включно з декоративною косметикою. У бутиках Kiehl's також можна здати порожні банки і отримати за них приємні бонуси: набір пробників, мініатюри або екосумку. У монобрендових бутиках Guerlain приймають порожні флакони від всіх засобів і гарантують їх eco-friendly переробку.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.