До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як фази менструального циклу впливають на наше самопочуття

Тисячі жінок діляться в соціальних мережах історіями про те, як планують усе, від занять спортом до сексуального життя, згідно зі своїм менструальним циклом. Чому корисно узгоджувати свої плани з фазами циклу, розповідаємо в матеріалі.

Photo: Getty Images

У 20 років Аліса Вітті мала проблеми зі здоров'ям. Вона вчилася на акушера-гінеколога, але її власна репродуктивна система виявилася складнішою, ніж ті, про які вона читала в медичних підручниках. В її житті було всього кілька менструацій, вона боролася з акне, сильними перепадами настрою і стрімким набором ваги. Коли у дівчини діагностували синдром полікістозних яєчників, їй сказали, що їй навряд чи вдасться вплинути на перебіг своїх симптомів, але Вітті вірила, що застосувавши свої медичні знання на практиці, вона знайде рішення.

Реклама

"Я почала досліджувати те, як я можу використовувати харчування і фізичні вправи для природної підтримки ендокринної функції, — каже вона. — Багато жінок борються з порушеннями менструального циклу, і традиційна медицина не може запропонувати нічого, крім протизаплідних засобів. Це може бути хорошим варіантом, але я хотіла знайти інші способи допомогти жінкам підтримувати свою гормональну систему і мати велику свободу дій щодо якості їхнього гормонального здоров'я".

Потім Вітті заснувала FloLiving — освітню медичну платформу про те, як підтримувати своє тіло упродовж менструального циклу. Вітті є частиною жіночого ком'юніті, що постійно розвивається, і вважає, що можна поліпшити загальний стан здоров'я, якщо протягом циклу прислухатися до свого тіла, гармонійно коригувати раціон і програму фізичних вправ.

Немає нічого нового в тому, щоб у бажанні з'їсти солодке або поганому настрої звинувачувати менструальний цикл. Я виразно звинувачую менструацію у всьому — від здуття до неприємного діалогу з моїм хлопцем. І хоча я давно підозрювала гормони в моїх скаргах на психічний і фізичний стан, я зазвичай виділяла всього одну ніч, щоб пожаліти себе. Синхронізація з циклом — це концепція, що дозволяє досягти більшого — кардинально поліпшити якість життя, звертаючи увагу на поведінку гормонів упродовж циклу.

Вітті не єдина, хто вважає, що відстеження циклу може істотно вплинути на якість життя. Ідея зміни способу життя у відповідності з менструальним циклом стає дедалі популярнішою у спільнотах, що спеціалізуються на оздоровленні. Їхні послідовники стверджують, що такий підхід може допомогти полегшити все, від низького рівня енергії у період менструації до симптомів перименопаузи. Жіноча збірна США з футболу навіть складає графік тренувань з урахуванням того, в який період циклу організм спортсменок найбільш підготовлений до фізичної активності.

Швидкий аналіз соціальних мереж також показує, що відстеження циклу активно обговорюється в Інтернеті — тисячі жінок діляться історіями про те, як планують все, від занять спортом до сексуального життя, згідно зі своїм менструальним циклом. У TikTok хештег #cyclesyncing має 4,6 мільйона переглядів, а творці контенту в захваті від того, наскільки змінилося їхнє життя, коли вони з'їли насіння за тиждень до менструації або зосередилися на творчій діяльності під час кровотечі. Деякі навіть спеціально призначають побачення в період підвищеного рівня енергії (відразу після менструації) або планують перерву від соціальної активності, коли вони, швидше за все, захочуть побути на самоті (в передменструальний період).

Підлаштування особистого життя або занять спортом до фаз менструального циклу може здатися надмірною зацикленістю і псевдонаукою. Але ця тенденція підкріплена реальними доказами. "Упродовж перших чотирнадцяти днів циклу рівні гормонів досить низькі", — говорить докторка Саманта Вайлд, клінічний керівник з питань жіночого здоров'я і лікарка первинної медико-санітарної допомоги у Bupa Health Clinics. "Дослідження показують, що силові тренування на цьому етапі сприяють набору м'язової маси в порівнянні з тренуваннями в більш пізній період циклу... Прислухаючись до свого тіла, ви також можете вибирати їжу, яка допоможе уникнути спаду енергії. Раціон, багатий на фрукти, овочі, рибу і цільнозернові продукти, може допомогти збалансувати ваші гормони, тоді як червоне м'ясо, молочні продукти і алкоголь можуть посилити симптоми ПМС, як-от перепади настрою, втома і здуття живота".

Загалом, є твердження, що раніше зроблені припущення про наші тіла засновані на помилкових та неповних даних. "Кажуть, до прикладу, що нам потрібна одна і та ж кількість калорій щодня — але це тому, що історично так склалося, що дослідження завжди проводилися на чоловіках, і було зроблено припущення, що жінки — це просто зменшені версії чоловіків з дещо повільнішим метаболізмом", — пояснює Вітті. "Але насправді у другій половині циклу ваш метаболізм прискорюється, і вам потрібно більше калорій, щоб комфортно прожити цей зсув. Ми покладаємося на переконання, які не лише неправильні, але і є причиною безлічі гормональних збоїв".

За останні кілька років світлини таких жінок, як Кіран Ганді, що біжить лондонський марафон з кров'ю на одязі, і вірусний пост в Instagram Рупі Каур із забрудненою менструацією постіллю, стали причиною появи розмов про те, як жінки справляються з менструацією. Посилений інтерес до синхронізації способу життя з циклом, здається, є частиною цієї тенденції, і популярність цієї ідеї лише зростає. Отже, що потрібно враховувати, якщо ви хочете це спробувати?

Лайна Брайбой — головна лікарка в додатку Clue для жіночого здоров'я. Вона вважає, що у відстеженні циклу найкраще допомагає уважне ставлення до змін у вашому тілі, позаяк ця інформація може бути корисною, щоб контролювати напади голоду і перепади настрою. Наприклад, вивчивши попередні цикли, ви можете передбачити появу висипань і запланувати процедури з догляду за тілом, почати пити більше води і більше відпочивати. Але лікар також застерігає від використання недобросовісних ресурсів, мета яких — швидкий заробіток.

"Шукайте додатки для трекінгу циклу, які надають наукові факти, які допомагають користувачеві краще зрозуміти репродуктивне здоров'я в контексті власного циклу, — говорить вона. — Вибирайте ресурси зі строгою політикою конфіденційності, які дозволяють вибрати, як будуть використовуватися ваші персональні дані".

Після того, як їй виповнилося двадцять, Вітті змогла взяти під контроль симптоми синдрому полікістозних яєчників. Вона пов'язує це з підвищеною увагою до свого тіла, чому Вітті навчилася за допомогою підлаштування способу життя до фаз циклу. Вона сподівається, що культурне сприйняття змінюється, і жінки починають краще розуміти своє тіло і відчувають себе комфортніше, обговорюючи менструацію.

"Ідея синхронізації циклу зі способом життя може сприяти оптимізації нашого здоров'я, але це також можливість прислухатися до свого тіла і враховувати його потреби замість того, щоб намагатися змусити тіло робити те, для чого воно не призначене, — каже Вітті. — Це дійсно дуже хороша тенденція".

Текст: Katie Bishop

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.