До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

9 міфів про протизаплідні пігулки

Від збільшення ваги до безпліддя – в чому тільки не звинувачують оральні контрацептиви. Але найчастіше ці твердження не мають наукових доказів. Vogue поговорив з експертами і з'ясував, які з поширених думок є міфами, а в яких судженнях все ж є раціональне зерно.

"Я перестала приймати протизаплідні таблетки через два роки, бо вони почали впливати на мій настрій", "Я не приймаю пігулки, тому що це знижує ймовірність завагітніти в майбутньому", "Я не хочу приймати таблетки, бо вони сприяють збільшенню ваги", – це лише деякі з найбільш поширених переконань про один з найпопулярніших методів контролю народжуваності. Але наскільки вони правдиві?

Реклама

Як це часто буває з раннім статевим вихованням, велика частина інформації, яку ми отримуємо про протизаплідні пігулки, є неточною або неповною. Хоча, безсумнівно, досвід прийому таблеток у кожної жінки різний, саме тому не варто припускати, що ефект впливу буде однаковим у всіх. Vogue поговорив з двома фахівцями в цій галузі, лікарями-гінекологами Хосе Терроном з Vithas Medimar International Hospital і Сандрою Ортега з Vithas Nisa Rey Don Jaime Hospital, щоб відокремити деякі поширені наукові факти від вигадок.

У прийомі протизаплідних пігулок необхідні перерви

Думка, що протизаплідні таблетки можуть негативно вплинути на вас, якщо ви приймаєте їх протягом тривалого періоду, – досить поширена. Якщо спочатку вони працювали як треба і негативно не впливали на ваше самопочуття, то немає причин припускати, що це трапиться в майбутньому. "Один або два десятиліття тому таблетки містили більшу дозу гормону, тому частіше з'являлися побічні ефекти, – каже Хосе Террон, – але це не означає, що вони зводять нанівець функції яєчників або репродуктивну. Перерви не потрібні".

Протизаплідні таблетки провокують почуття голоду і збільшення ваги

Більшість з нас чули про тих жінок, які раптово гладшали після початку прийому таблеток, але Сандра Ортега спростовує цю теорію. "Жодне дослідження не довело зв'язок між протизаплідними таблетками і збільшенням у вазі – хоча вони можуть призвести до невеликої затримки води в організмі протягом перших трьох місяців, поки ваше тіло адаптовується. Є таблетки, які, навпаки, викликають втрату ваги через їхній сечогінний ефект". Вона також підтверджує, що пігулки не викликають почуття голоду.

Від прийому протизаплідних таблеток виникає багато побічних ефектів

Побічні ефекти можуть варіюватися від людини до людини, але Террон каже, що великий відсоток жінок, які приймають таблетки, не відчувають нічого. "Як і в будь-яких інших ліках, в інформаційній брошурі, яку додають до пігулок, нам повідомляють про приблизну частоту побічних ефектів. Найбільш поширеними з них є перепади настрою, дратівливість або деякі виділення між менструаціями протягом перших кількох місяців. У нашій медичній практиці гінекологи вважають, що після призначення протизаплідних таблеток приблизно 80-90% жінок почуваються комфортно і не припиняють їх приймати".

Протизаплідні пігулки допомагають з лікуванням акне і відновлюють гормональний баланс

Ортега підтверджує, що протизаплідні таблетки іноді використовують для лікування шкіри і відновлення балансу гормонів. Але в цьому випадку їх повинен виписати фахівець. "У підлітковому віці боротися з акне можна за допомогою оральних контрацептивів, оскільки вони знижують рівень тестостерону. Також багато дерматологів пропонують приймати таблетки, щоб посилити ефект під час лікування шкіри шляхом регулювання рівня гормонів", – каже вона.

Через прийом протизаплідних таблеток з'являються пігментні плями

Сонцезахисний крем необхідний всім. Але ще важливіший, якщо ви приймаєте протизаплідні пігулки. "У деяких пацієнтів оральні контрацептиви підвищують вироблення меланіну у шкірі, що означає, що вони можуть стати більш чутливими до мелазми або пігментації", – каже Ортега. "Темні плями можуть з'явитися на верхній губі, лобі і щоках, і можуть зберігатися протягом кількох років після припинення прийому протизаплідних таблеток. Таким чином, для тих, хто приймає таблетки, необхідний як мінімум SPF15".

Протизаплідні таблетки можуть знизити фертильність навіть після припинення їх прийому

Багато жінок побоюються, що їхня фертильність буде назавжди порушеною, якщо вони почнуть приймати таблетки, і що в майбутньому це вплине на можливість мати дітей. Однак, за словами Террона, "контрацептиви зупиняють овуляцію в середині менструального циклу і так усувають секрецію гормонів в організмі. Під час прийому протизаплідних пігулок яєчники перебувають у заблокованому або пасивному стані. Але незалежно від того, як довго ви приймаєте таблетки, ваш природний цикл овуляції повинен повернутися, коли ви перестанете їх приймати. Таблетки не зупиняють і не знижують репродуктивну функцію. Якщо після припинення лікування у жінки виникають труднощі зі спробами завагітніти, вона повинна шукати інші причини".

Припинення прийому протизаплідних таблеток підвищує можливість завагітніти

Як і у випадку з вірою в те, що таблетки негативно впливають на репродуктивну функцію, ідея про те, що вони можуть підвищити фертильність, також є міфом. "Це твердження абсолютно не відповідає дійсності. Якби це було так, гінекологи прописували б протизаплідні таблетки з метою допомогти пацієнтці завагітніти. Вони не допомагають і не перешкоджають цьому після припинення їх прийому. Вони просто блокують гормональні функції, які повністю відновлюються після припинення прийому", – підтверджує Террон.

Протизаплідні таблетки викликають перепади настрою і дратівливість

Жінки часто пов'язують підвищену емоційність з впливом таблеток на наш настрій, і це вважається одним з їх побічних ефектів. Проте, Террон каже: "Дуже важко приписати коливання настрою і дратівливість протизаплідним пігулкам, ці ознаки можуть з'явитися з багатьох інших чинників". Террон згадує деякі дослідження, "де учасники, які приймають таблетки, розповідали, що вони почуваються сумніше, веселіше або мають такий же настрій, як і до його прийому. Але чи враховують вони зовнішні чинники, які також впливають на настрій? Чи справедливо покласти всю провину на гормональне лікування?". Хоча немає можливості повністю виключити це, але також і немає можливості це точно перевірити. "В ідеалі пацієнт, якому потрібна ефективна і тривала контрацепція, повинен сам переконатися, наскільки йому комфортно під час прийому таблеток", – додає Террон.

Деякі ліки нейтралізують дію протизаплідних таблеток

Це одне з небагатьох широко поширених думок, яке є правдою. "Рифампіцин рифабутин (обидва антибіотики) знижують ефективність контрацептивів. Серед таких речовин також виділяють азитроміцин, ампіцилін, амоксицилін, нітрофурантоїн, кларитроміцин, метронідазол, ципрофлоксацин, доксициклін, пеніцилін, тетрациклін, цефазолін, левофлоксацин, кліндаміцин, еритроміцин, фосфоміцин і триметоприм /сульфаметоксазол", – прояснює Ортега. Якщо ви приймаєте щось з цих ліків (проконсультуйтеся з лікарем, якщо ви не впевнені) – або звіробій, який багато гінекологів також додають до цього списку, – "ви повинні використовувати бар'єрні методи контрацепції, поки ви не завершите курс лікування, щоб уникнути вагітності", – радить вона.

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.