"Ви прочитали статтю 5 причин стати веганом, перейнялися відповідальним споживанням, вирішили поліпшити здоров’я завдяки рослинному харчуванню, — але що далі?" — каже Алевтина Козачок. — І пропонує п’ять простих кроків, щоб не загубитися в новому світі й отримати приємний досвід. Тим, хто дочитає до кінця, — бонус: три перевірені веганські рецепти.
Веганство — це повноцінна філософія, яка прагне, наскільки це можливо й практично, відмовитися від використання тварин у повсякденному житті. Це стосується виробництва тканин, тестування косметики, відвідування зоопарків, цирків тощо. Враз змінити своє життя так, щоб дотримувати всіх цих правил, може бути складно. Тому варто почати з найпростішого, але вагомого: змініть уміст своєї тарілки.
Рослинне харчування унеможливлює вживання всіх продуктів тваринного походження, включно з м’ясом, яйцями й молоком. Збалансований і різноманітний рослинний раціон може бути набагато кориснішим для здоров’я, а ще — він гарантовано більш екологічний і етичний стосовно тварин. До того ж, ми їмо кілька разів на день, а отже, й можливостей зробити кращий вибір для себе й планети — більше.
Не варто сприймати перехід на веганство тільки як обмеження, адже це зовсім не так. Веганський раціон містить безліч продуктів, яких майже немає в традиційному харчуванні, тому це може стати цікавою гастрономічною подорожжю. Тофу в кунжутному соусі, запечений у кленовому сиропі темпе, сейтан-стейки на грилі, батат-фрі, кокосове згущене молоко — це лише кілька страв, якими можна насолоджуватися — і дивувати сім’ю.
Багато продуктів, які всі люблять і їдять щодня, — насправді веганські. Більшість різновидів хліба й макаронних виробів, безліч соусів і спецій (навіть тих, на яких значиться "Для шашлику"), солодощів і снеків. До речі, продукти, на яких є позначка "Може містити сліди молока або яєць", також цілком веганські. Цю інформацію виробник дає лише для людей із серйозними алергіями.
Відчуваєте, що перехід дається занадто складно? Це цілком нормально. Пам’ятайте, вам немає куди поспішати. Будь-який вибір, зроблений на користь рослинної їжі, прекрасний і для людини, і для довкілля, і для тварин. Варто почати з рослинних сніданків: приготувати сирники з тофу, зробити мюслі з рослинним молоком замість коров’ячого, спробувати омлет з тофу або нутового борошна. Можна влаштувати рейд овочами й фруктами, які ви ще не куштували, і приготувати з них власний шедевр. Можливо, ви завжди любили пастернак, "чорнооку" квасолю (black-eyed peas) і червоні банани, але просто про це не знали.
Цікавіше й простіше все робити разом, тому не забудьте заручитися підтримкою. Можливо, ваші друзі давно хочуть спробувати рослинне харчування, а ви про це не знаєте, тому що не запитували. Можливо, ваша мама дотримується посту, і тепер ви можете разом експериментувати з приготуванням рослинних страв. А знайти однодумців онлайн (що нині особливо актуально) — це взагалі найпростіше рішення. Зареєструвавшись на безплатний марафон Веган Челендж, ви не тільки отримаєте всю потрібну інформацію про рослинне харчування, а й знайдете нових друзів, поспілкуєтеся з досвідченими веганами та отримаєте відповіді на всі свої запитання. Для тих, хто готовий спробувати просто зараз, — три перевірені рецепти від менторок та учасниць Веган Челендж.
Інгредієнти
Червона сочевиця — 1 склянка
Картопля — 4 шт.
Морква — 1 шт.
Цибуля ріпчаста / порей — 1 шт.
Коричневий цукор — 2 ч. л.
Мускатний горіх — щіпка
Сіль за смаком
Рослинна олія — 1 ст. л.
Вода або овочевий бульйон — 1,2 л
Приготування:
1. Сочевицю промити. Картоплю й моркву почистити, нарізати невеликими кубиками. Цибулю подрібнити.
2. У невеликій каструлі розігріти половину столової ложки рослинної олії, кинути туди цибулю й злегка обсмажити на маленькому вогні, постійно помішуючи (1—2 хвилини).
3. Додати картоплю, моркву, сочевицю, воду / бульйон і карі. Довести до кипіння, варити на маленькому вогні до готовності овочів.
4. Зняти з вогню, додати дрібку мускатного горіха. Подрібнити все блендером до однорідної консистенції.
Посипати насінням або зеленню для подання.
Інгредієнти
Відварний нут — 400 г
Половинки в’ялених помідорів — 7—10 шт.
Олія від в’ялених помідорів — 2—3 ст. л.
Сік чверті лимона
Часник — 3—5 зубчиків
Кунжутна паста (тахіні) — 5 ст. л.
Петрушка, червоний і чорний перець, сіль — за смаком
Приготування:
1. Відварити нут до м’якої консистенції (нут треба замочити в холодній воді щонайменше на ніч). За бажання можна використовувати консервований нут.
2. Для приготування кунжутної пасти треба обсмажити кунжут на сухій сковорідці, дати йому охолонути. Збити в блендері впродовж двох хвилин (поки суміш не стане вологою), наприкінці додати столову ложку оливкової (або іншої) олії. Також можна купити готову тахіні.
3. Додати до кунжутної пасти в блендер всі інші інгредієнти й збити до однорідного стану на невеликій швидкості.
4. Змішати отриману масу з подрібненими в’яленими томатами або просто посипати ними готовий хумус під час подання.
Хумус — це закуска, його подають з лавашем, хлібцями або овочами. Це смачно, просто й корисно.
Інгредієнти:
1 ½ склянки спельтового борошна (склянка — 250 г)
¼ склянки цукру
2 ч. л. розпушувача для тіста
1 ч. л. соди
1 ст. л. соку лимона
1 стиглий банан
1 склянка рослинного молока
Приготування:
1. У глибокій мисці змішати сухі інгредієнти (борошно, цукор, розпушувач, сода).
2. В окремому посуді потовкти банан, додати рослинного молока й сік лимона).
3. Змішати сухі й вологі інгредієнти до утворення однорідної маси.
4. Смажити на сковорідці з невеликою кількістю олії. Перевертати на інший бік можна, коли на поверхні панкейка з’являться бульбашки повітря. Другий бік обсмажувати 20-35 секунд.
5. Для подавання полити арахісовою пастою або варенням.