7 театральних вистав, які не можна пропустити у жовтні

Театральне життя в столиці вирує а ми обрали найцікавіші вистави, які варто побачити в жовтні: від довгоочікуваної прем'єри "Слуга двох панів" в Національному театрі Франка до вистави на основі щоденників Лесі Українки в Театрі на Печерську.

"Копи проти равликів"

Театр драми і комедії на Лівому березі, 4 і 5 жовтня

Молодий режисер й актор Роб Фельдман ставить виставу за п'єсою Ніни Захоженко "Копи проти Равликів". Радимо звернути на неї особливу увагу, адже вистава стала переможницею торішнього фестивалю нової режисури "Митниця". Іронічна постановка, події якої відбуваються у Києві, перенесе нас на кілька років назад: "ми поринемо разом у спогади про часи, коли каву можна було купити в рожевих равликомобілях, а міліція лише-но стала поліцією. Та зануримося в детективну історію, яка розгортається на вулицях Києва. Хто переможе в цій боротьбі?

Жанр вистави визначено як гостру соціальну сатиру-розслідування на злобу дня вчорашнього.

"Палаючі у пітьми"

Національний академічний театр імені Л. Українки, 4 і 20 жовтня

В основі вистави — п'єса одного з найвідоміших іспанських драматургів часів Громадянської війни Антоніо Буеро Вальєхо. Події відбуваються в інтернаті для людей, що мають вади зору. Мешканці інтернату намагаються створити безпечне середовище, запевнивши себе в тому, що відсутність можливості бачити не заважають їм сприймати світ. Проте в інтернаті з'являється новий мешканець, який пропонує їм дізнатися, який же світ насправді. П'єсу Антоніо Буеро Вальєхо поставив режисер Олексій Лисовець.

"Сумнів"

Малий театр, 5 і 6 жовтня

Вистава "Сумнів" створена за однойменною пʼєсою американського драматурга Джона Патріка Шенлі, лауреата Пулітцерівської премії та "Оскара". У 2008 році п'єса була екранізована — з Меріл Стріп та Філіпом Сеймуром Гоффманом у головних ролях: фільм розповідав про події в католицькій школі, директорка якої починає підозрювати отця Фліна в заборонених стосунках з одним з учнів. П'єсу про мораль, віру та заборони втілює на сцені Малого театру режисер Юрій Кулініч, порушуючи гострі суспільні проблеми — від педофілії до прав жінок.

У виставі задіяні Марія Моторна, Сергій Радченко, Слава Красовська, Марія Чуприненко, Христина Дейлик.

"Комедія помилок"

Київський національний академічний молодий театр, 8 жовтня

Фото: Молодий театр

Одна з найгучніших прем'єр сезону — "Комедія помилок" у Молодому театрі, створена на замовлення Веронського Шекспірівського фестивалю. Власне, самі цією виставою у постановці режисера Андрія Білоуса Молодий театр і відкрив відомий фестиваль у Вероні цього серпня. Комедію, події якої відбуваються в Давній Греції та розповідають про двох братів-близнюків та їхніх слуг, яких розлучив шторм та які зустрічаються через 25 років, Андрій Білоус поставив мінімалістично, близько до тексту за з акцентом на пластику та тілесність.

"Твій хтось"

Театр на Печерську, 9 жовтня

Вистава "Твій хтось" режисерки Олени Лазовіч створена на основі матеріалів листів, щоденників і драматичних творів Лесі Українки. У театрі кажуть, що метою було відкрити "справжню Лесю Українку — ексцентричну, сильну, вольову, щасливу в багатьох речах жінку, яка кохала та була коханою. Звісно, вона боролася із тяжкою хворобою. Але ця боротьба була ще однією сходинкою для того, щоб прориватися до вищих сенсів і відкривати європейську Україну".

У ролі Лесі Українки — Аліка Федотова, а роль Сергія Мержинського втілив Григорій Бакланов.

"Слуга двох панів"

Національний академічний театр ім. І. Франка, 16, 17 і 20 жовтня

Фото: Національний академічний театр ім.Франка

Давид Петросян, один із найцікавіших молодих режисерів країни (його найсвіжіша прем'єра — "Процес" у Театрі на Подолі), ставить п'єсу "Слуга двох панів" італійського драматурга XVIII століття Карло Гольдоні. Історія про пригоди Труффальдіно з Бергамо, якого у виставі в двох складах грають Іван Шаран ("Памфір") та Леонід Шеревера, буде представлена у класичному жанрі комедії дель арте, з живим оркестром та стилізованими костюмами XVIII століття.

"Ha*l*t"

Театр драми і комедії на Лівому березі, 19 і 20 жовтня

У театрі на Лівому березі кажуть, що "Ha*l*t" — це постановка за реальними подіями та трагедією Шекспіра. Робота над нею розпочалася ще до повномасштабної війни, проте була призупинена в лютому 2022 року. ТОж"Ha*l*t" — це вистава про виставу, яка не відбулась. Постановка, над якою працює режисерка Тамара Трунова, була створена у копродукції Театру на Лівому березі та німецького фестивалю RADAR OST та презентована вперше в Німеччині у 2023 році.

У ролях — зірки театру Олександр Соколов, Ірина Ткаченко, Олег Стефан, Марина Клімова, Володимир Кравчук, Катерина Кістень, Віталій Салій, Олена Бушевська, Дмитро Олійник.

Популярне на VOGUE