Історія головного вогню Олімпіади: як змінювався олімпійський смолоскип впродовж років

Від часів Древньої Греції до сучасних днів символом Олімпійських ігор є смолоскип. Головний вогонь визначної спортивної події світу, яка вшановує атлетичні властивості найспритніших, найгнучкіших, найсильніших людей, є посланням миру та дружби. А ми зазираємо в історію й дивимося, як змінювалися смолоскипи впродовж років.

Естафета з передачі смолоскипа на Олімпіаді в Мехіко у 1968 році

Те, як відрізняється смолоскип з року в рік, може багато розповісти про те, що переживає світ, та презентує країну, яка приймає Олімпіаду. Один із перших смолоскипів, який відрізнився дизайном й презентував естетичну сторону Олімпійських ігор, був представлений на літній Олімпіаді в Берліні 1936 року. Відтоді кожен новий смолоскип можна вважати витвором мистецтва.

Конкуренція серед смолоскипів

Щоб олімпійський вогонь витримав вітер і дощ під час естафети та не згас через інші обставини, оригінальний олімпійський вогонь пломенів у спеціально розробленій конструкції з круглим верхом у вигляді диска, який надійно закривав внутрішню вітрозахисну частину. Він мав суто утилітарний дизайн з гравіюванням — олімпійськими кільцями та назвою міста, яке приймає Олімпіаду.

Зазвичай смолоскип мав довгу ручку-штатив, звідки й пломенів Олімпійський вогонь. Одним із традиційних прикладів смолоскипа є той, що передавали в естафеті на Олімпійських іграх у Лондоні в 1948 році.

Смолоскип 1948 року на Олімпіаді в Лондоні

Далі, у 1964 році на Олімпійських іграх в Токіо, ставлення до дизайну змінилося. У Мехіко та Мюнхені почалися концептуальні перегони. У 1968 році в Мехіко представили смолоскип із круглими елементами на верхньому краї, а у 1972 році в Мюнхені смолоскип складався з металевого стриженя, який проходив через диск. Порівняно з чашею 1948 року, у Мехіко та Мюнхені зробили крок назустріч сучасному дизайну.

Смолоскип 1968 року на Олімпіаді в Мехіко

Смолоскип 1972 року на Олімпіаді в Мюнхені

Смолоскип тисячоліття в Сіднеї

Справді новаторський дизайн смолоскипа представили в Сіднеї у 2000 році. Для створення футуристичного об'єкта дизайнери поєднали білий, синій та срібний кольори. Срібний символізував оперний театр в Сіднеї, а синій та білий — небо та хмари над тихоокеанським узбережжям Австралії. Форма смолоскипа нагадує бумеранг, що стало ще одним знаком пошани традиційній культурі аборигенів. Кожен шар смолоскипа був виготовлений зі сталі, що не ржавіє, та представляв елементи землі, води та вогню. Олімпійський логотип розташувався у верхній частині факела. На фотографії смолоскип зображений під певним кутом, нагадуючи знаменитий Сіднейський оперний театр, що зустрічається з горизонтом.

Смолоскип для Олімпіади у Сіднеї, 2000 рік

Цей смолоскип став подальшим референсом для наступних сучасних дизайнів. Вигини замінили раціональні прямі лінії. Наприклад, представлений у 2012 році в Лондоні смолоскип мав трикутну форму, яка символізувала олімпійський девіз "Citius, Altius, Fortius" (швидше, вище, сильніше). Таким чином дизайн факела набув нового значення, яке зберігається й донині.

Смолоскип для Олімпіади у Лондоні, 2012 рік

Сучасний мерч під час Олімпіади в Мехіко

Для будь-якого колекціонера, який захоплюється олімпійською естетикою, кожен смолоскип має значення. Щоб заохотити громадськість бути частиною олімпійського ажіотажу, міста, які приймають Олімпіаду, завжди створюють безліч сувенірів, як-от прапорці та пам'ятні монети. Під час Олімпіади в Мексиці у 1968 році створили смолоскип, який став найбажанішим сувеніром.

Поштова марка на честь Олімпіади в Мехіко, 1968 рік

Той смолоскип з чавуна мав логотип MEXIZO68, вирізаний зверху, по колу отвору, з якого пломенів вогонь.

Смолоскип для Олімпіади у Мехіко, 1968 рік

Сучасний смолоскип для Олімпіади в Парижі

Олімпійський смолоскип кольору шампань для Олімпіади в Парижі розробив французький дизайнер Матьє Леханнер, який так описав свій витвір: "Ідеальні симетричні пропорції смолоскипа уособлюють рівність. Вигини, рельєф та ефекти вібрації символізують воду, а м'якість вигинів — мир". Церемонія передачі вогню тривала два дні. Смолоскип пронесли багатьма історичними, культурними та мистецькими пам'ятками Парижа, досягнувши пункту призначення на Ейфелевій вежі.

Робота над смолоскипом для Олімпіади в Парижі, 2024 рік

За матеріалами voguehk.com

Популярне на VOGUE