Римська класика: як приготувати справжні равіолі

Влаштувати собі римські канікули та насолодитися по-справжньою смачною, затишною, осінньою їжею запрошує Ната Стрільчук, зіркова візажистка, гастроентузіастка, foodie, яка вчилася готувати пасту в італійській столиці.

Інгредієнти (з розрахунку на двох людей)

Для соусу:

10–15 листочків шавлії

зубчик часнику

50 г вершкового масла

25 г пекоріно

Для тіста:

2 яйця

100 г семоли

100 г білого борошна

За традиційним італійським рецептом, порція на одну людину складає 100 г борошна (50 звичайного і 50 семоли) та одне яйце. За цією формулою дуже легко розрахувати потрібну кількість на кількість людей.

Для начинки:

250 г рікоти

100 г сиру грана падано

100 г пекоріно романо

цедра одного великого лимона

невеликий пучечок петрушки

мускатний горіх

Приготування

Почнемо з тіста. Для цього змішуємо 2 види борошна, висипаємо на стіл та робимо лунку посередині.

Вбиваємо туди 2 яйця та починаємо змішувати виделкою, як на омлет, поступово з боків підхоплюючи борошно. Детально цю технологію ми описували тут.

Далі, допомагаючи собі шкребком, поєднуємо цю суміш разом та починаємо формувати тісто руками.

Добре вимісивши, формуємо з тіста кульку, завертаємо у плівку, та ставимо відпочити мінімум на 30 хвилин.

Тим часом переходимо до начинки.

Дрібно натираємо пекоріно та грана падано.

Додаємо рікоту.

петрушку

цедру з одного лимона,

сіль

та перець

Натираємо половинку невеличкого мускатного горіха

Ретельно вимішуємо до однорідності.

Дістаємо тісто та поступово розкочуємо на машинці до n7( товщина тіста у машині для розкатки) по два рази на кожну цифру. На одну порцію равіолі потрібно два розкачаних листи.

Беремо молд (я використовую український Trupasta), припорошуємо його борошном

Викладаємо перший листок тіста та обережно, щоб не порвати, робимо заглиблення для начинки


Прокочуємо скалкою, щоб сформувати малюнок на равіолі.

Починаємо наповнювати равіолі начинкою: одна щедра чайна ложечка на одне заглиблення.

Змащуємо тісто збитим жовтком

Обережно накриваємо другим шаром тіста

Далі наша задача – обережно натискаючи, випустити повітря та ще раз пройтись скалкою, щоб пласти тіста добре скріпились між собою

Перевертаємо молд і отримуємо 6 ідеальних равіолі.

Розрізаємо їх фігурним ножем для пасти

Ставимо воду на вогонь і діємо дуже швидко, бо варитись равіолі лише хвилину, а потрібно приготувати соус.

Найвідоміший римський соус "sage and butter", надзвичайно простий і складний одночасно, в ньому лише 2 основні інгредієнти і безодня смаку.

Розтоплюємо вершкове масло на пательні і додаємо туди шавлію

Коли листочки віддали аромат, виймаємо на серветку

Додаємо до масла дрібно нарізаний часник та черпак води, у якій варились равіолі.

Емульгуємо.

Наостанок додаємо сир і помішуємо до повного його розчинення.

Перекладаємо равіолі в соус, додаємо листя шавлії та гарненько купаємо пасту в кремово-сирному соусі.

Можемо подавати.

Вже в тарілці посипаємо сиром, бо сиру в пасті багато не буває.

Зізнаюсь чесно, не знаю місця де в Києві, де можна зʼїсти настільки смачні равіолі

Buon appetito!

Фото: Дмитро Бахта

Популярне на VOGUE