Макорженики: старовинний український рецепт яблук у тісті

FOOD
27 августа 2023

"Цей десерт підкорив мене своєю простотою і смакотою, тож дуже раджу звернути на нього увагу, – каже food-колумністка, журналістка Олена Сагун. – То що ж це таке? Це яблука, нарізані кружальцями та обсмажені у тісті. Куди ще простіше, правда? Посипають готові макоржé ники маком (напевне, звідси й назва). На рецепт я натрапила у книзі, "Страви й напитки на Україні" Зіновії Клиновецької (1913 р)".

Власне, в книзі є два рецепти з назвою макоржéники – один з яблуками, інший без. Сьогодні даю з яблуками, але наголошую, що це лише один із варіантів того, якими можуть бути макорженики. Надихаючись оригінальним рецептом, я трохи змінила пропорції і зменшила кількість цукру, бо яблука й так були достатньо солодкі.

Страви й напитки на Україні" Зіновії Клиновецької


ІНГРЕДІЄНТИ

ПРИГОТУВАННЯ

У глибоку посудину кладемо жовтки, звичайний та ванільний цукор, активно розмішуємо вінчиком (десь хвилинку), щоб маса стала однорідною і трохи посвітлішала. Додаємо розтоплене масло та борошно, перемішуємо. Маса нагадуватиме тісто для оладків.

Яблука ріжемо кружальцями завтовшки приблизно пів сантиметра (можна трохи товще). Серединки кружалець (там, де зернятка) вирізаємо. Ставимо пательню на невеликий вогонь, розтоплюєимо на ній масло. Умочуємо кружальця яблук з обох боків у тісто, потім обсмажуємо з обох боків на пательні до рум’яної скоринки. За необхідності додаємо трохи масла на пательню перед кожною наступною партією кружалець.

Готові макорженики посипаємо цукровую пудрою (або цукром), маком і смакуємо. Ось так все коротко і просто.


Важливе доповнення: нижче ви знайдете кілька підказок щодо процесу приготування. Прочитайте, вони стануть вам у пригоді.

1. Коли вмочуєте клужальця яблук у тісто, а потім виймаєте, трохи потримайте кружальця над мискою з тістом, щоб надлишки стекли. Це необхідно, щоб потім тісто не сильно розтікалося навколо яблук на пательні. А також для того, щоб тіста вистачило на всі шматочки яблук.

2. Тісто на жовтках досить ніжне, тому, коли ви перевертатимете перші кружальця на пательні, воно може відставати від яблук. Не засмучуйтесь, просто поекспериментуйте на кількох шматочках, чим краще перевертати, щоб не пошкодити тісто, – лопаткою, ложкою, виделкою. І продовжуйте смажити, використовуючи найзручніший інструмент.

3. Можливо, у когось виникне питання: а чи можна робити макорженики не з вершковим маслом, а з олією? Можна, я робила. Кладете ложку олії в тісто і потім смажите на олії. Тільки олія має бути рафінована, тобто без запаху. Будуть деякі відмінності смаку, адже олія надає дещо оладковий присмак. Якщо готувати з вершковим маслом, такого присмаку нема. Вибір за вами.

Смачного!

Популярное на VOGUE