Please be nice: помилки, яких варто уникати біженцям

Через війну понад 4 мільйони українців перетворилися на біженців за межами України; понад 9 мільйонів людей стали вимушеними переселенцями у власній країні. Вже з’являється купа історій про неетичну поведінку біженців та хостів – людей, що їх приймають. Яких помилок треба уникати тим, хто шукає прихистку, розповідає Анна Чаплигіна, фахівчиня з етикету й моделювання поведінки.

image
Анна Чаплигіна

"Я дуже довго не хотіла писати цей допис, – пише Анна у фейсбуку. – Два дні обмірковувала та ще третій день переписую. Але мене попросили, наполегливо — волонтери, які допомагають українцям у Європі. Йдеться про поведінку окремих наших співгромадян, через яку у волонтерів „опускаються руки та зникає бажання допомагати". Невміння окремих людей поводитися цивілізовано може зіграти проти всіх українців".

Анна структурувала помилки в три категорії.

Порушення елементарного, побутового, повсякденного етикету, на яке звертають увагу місцеві:

Людська невдячність, нездатність її приховати чи адекватно сформулювати:

ЯК ПРАВИЛЬНО. Кожен проживає стрес і шок по-своєму, це право не оскаржується. Але щойно ви опинилися в безпечному місці, нарешті, і не ви згадали про волонтера дзвінком, а він про вас, — поясніть прямим текстом, що забули і вдячні, що про вас хвилювалися, і вам шкода, що самі не згадали вчасно.

ЯК ПРАВИЛЬНО. Неприємно про це говорити, але житлом перебирають переважно люди, які не пережили реальної, безпосередньої загрози життю. А проте, якщо умови не відповідають вашим базовим, а не естетичним потребам, — подякуйте за турботу, відведіть волонтера на приватну хвилину (щоб не ображати власників житла, які, можливо, пропонують найкраще, що в них є) і спитайте, чи можливо взагалі і якщо можливо, то коли, знайти житло з певними умовами. Водночас поясніть, чому саме такі умови потрібні. Формулювання "Не подобається", "Не звикла", "Не мій рівень" — абсолютно нормальні, якщо ви винаймаєте житло власним коштом.

ЯК ПРАВИЛЬНО. Якщо ви в стресі взяли не те, чого потребуєте, — не полініться повернутися і віддати річ волонтерам. Те, що не треба вам, може знадобитися іншій людині. Помилитися — не страшно, страшно знецінити кошти й зусилля людей, які надають допомогу без будь-якого зворотного обміну, безоплатно.

Якщо серед речей виявився непотріб… Так теж буває. Ви маєте право не приймати цю допомогу. Ви маєте право озвучувати свої базові потреби. Питання завжди в тому, як ви це озвучуєте. Про претензії до такої неадекватної допомоги, будь ласка, і, на жаль, забудьте. Хоча б тому, що це ми на чужій території і нам в принципі ніхто нічого не винен. Знову ж таки, озвучте свою потребу через запит: "Чи можливо", "Чи є в наявності" запаковані, а не використані засоби гігієни, чисті речі або речі без слідів псування. Якщо є, а волонтери змучилися й не помітили, — вам дадуть. Якщо іншої допомоги реально немає, — тоді вам вирішувати, приймати те, що є, чи ви зможете знайти в іншому місці.

Зловживання допомогою та "бездонне споживання" :

Ці приклади не є масовими (хоча деякі становлять 20%, на жаль, — кожний п’ятий). Але проблему важливо зафіксувати, щоб працювати над розв’язанням. Негативний досвід взаємодії запам’ятовується яскравіше за позитивний і залишається на довший час, а тому потребує великих зусиль для відновлення.

Наразі ми в Європі не туристи. Якщо звичайний європеєць отримує негативний досвід взаємодії з українцем, то наступні п’ять українців допомогу можуть не отримати.

Що робити? У мирних умовах робити зауваження щодо неналежної поведінки — погано. Але сьогодні не мирні умови. Сьогодні лице неосвіченої людини — це і моє лице, і ваше, і шанс на підтримку кожного українця, якому, можливо, доведеться виїхати до Європи — війна ще триває.

Тому якщо ви, українець, побачили приклад неналежної поведінки іншого українця — скажіть про це. Не публічно, не у формі засудження, — в максимально м’якій формі. В іншому разі можна підійти до волонтера й вибачитися від себе.

Сьогодні кожен українець, який здобув безпеку в Європі, працює над створенням бренду людини з України. Повсякденна поведінка й кількість сказаних "дякую" – це робота. Ось така робота сьогодні. У мене така сама — в межах України, але така сама.


Популярное на VOGUE