Якщо вам час від часу хочеться і пригод, і втечі від усього світу водночас — я вас розумію. Ця потреба, для якої здається не існує ідеального вирішення, зазвичай натякає: час сповільнитися й повернутися до джерела життя — природи. А коли немає змоги сховатися в лісі посеред тижня, залишається інша можливість — створити такий сховок удома. Так я й відкрила для себе Аляску.
Почнімо з того, що спокій приносить не лише перебування на природі, а й її споглядання на екрані: воно знижує стрес і допомагає заземлитися. Цього року вийшло дослідження Віденського університету, у якому довели, що навіть звичайний перегляд відео з пейзажами має знеболювальний ефект. А ще раніше, у 2020-му, в Університеті Ексетера встановили: якісні документальні фільми та серіали про природу підвищують настрій, зменшують негативні емоції й допомагають долати нудьгу.
І, власне, не усвідомлюючи цього, а просто шукаючи гарне документальне кіно про тварин і природу, я натрапила на одне з нових відео National Geographic про дику Аляску. Лише сорок хвилин занурення у світ на іншому кінці планети — і натхнення творити та рішучості жити побільшало. Разом із цим прийшло розуміння: холодна, чиста й проста краса приваблює нас не лише завдяки скандинавським модницям із їхньою лаконічністю, а й арктичній природі, повній кришталевого морозу, затишних текстур і кольорів.
Так з’явився висновок: якісне споглядання природи ґрунтується на трьох складових — сповільненні, сенсорному досвіді та єднанні зі світом. Тож як отримати від такої подорожі максимум?
Потреба сповільнення
Про що свідчить бажання сучасної людини провести час на природі? Про необхідність відпочити. Відчути тишу, себе, смак повітря. Повернутися до відчуття спокою: без гіркоти відповідальності, очікувань та хаосу. Звернення до природи – наживо чи через екран – є здоровим способом підтримати себе у непевні часи.
Аляска виявилася неочікувано ідеальним напрямком, де не відомо чи колись я опинюся у реальному житті. Втім можу влаштувати собі онлайн-подорож у будь-який момент.
Єднання з природою
Найкраще у такій подорожі, це відчуття, що ви стали ближчими до певного місця на планеті, де все інакше. Найприємнішим відкриттям для мене стало співіснування корінного населення Аляски з природою. Наприклад, дикий лосось, який є ресурсом зокрема для мешканців південно-західного узбережжя й західних прибережних територій та тундри, там сприймають не як їжу, а істоту, яка спеціально подорожує до їхньої місцевості, щоб підтримати життя громади.
Звідти пішло ставлення до лососевої ікри не як до преміумпродукту, а до вразливої ланки у циклі життя. Актуальні у світі моди та культури питання повільного споживання, етичного походження та піклування про екосистему на Алясці контролюють зокрема за допомогою системи управління рибним промислом. Тут лосось та інші морські мешканці живуть у природних умовах одних з найчистіших вод у світі й харчуються дрібною рибкою та планктоном. Через глобальне потепління лосося стало менше і, відповідно, обсяги вилову теж скоротилися, щоб у природі залишилася та сама популяція.
І подібна усвідомленість надихає! Адже нас не просять відмовитися від вживання морепродуктів, червоної ікри чи риби в цілому – жодного радикалізму. Достатньо поважати те, що дає нам природа, й завдячувати їй у відповідь підтримкою здорової екології.
Сенсорний досвід
Якісний сенсорний досвід – обовʼязковий пункт, аби ритуал перезавантаження за переглядом фільму приніс максимальний ефект. І тут вагому роль відіграє гастрономія. Опинитися на годинку в італійському Неаполі мені допомагає піца, у самому серці Карпат – приготований на вогнищі банош, а відчути на смак Аляску можна завдяки одному з її символів — ікрі дикого лосося. І це справжня вдача, бо аляскинська ікра приїжджає до України у найсвіжішому вигляді: щойно виловивши, рибу одразу заморожують й транспортують.
Славиться ікра дикого лосося корисними ненасиченими жирами Омега-3. Нам вона доступна цілий рік завдяки рибалкам Аляски, які виловлюють рибу в чистих водах упродовж короткого сезону, коли таке промислове полювання дозволене. Саме так червона ікра — зі смаком, ароматом і ніжністю, здатними бодай на мить перенести у холодні, але затишні ліси Аляски — потрапляє до супермаркетів.
Зізнаюся: я ніколи не відмовляю собі в можливості поласувати нею. Якщо колись червону ікру сприймали як атрибут розкоші, то нині це продукт, який може дозволити собі кожен (принаймні для онлайн-втечі на край світу!). Ікра дикого лосося Аляски широко представлена в супермаркетах країни під брендами Norven, Flagman, NordWay, Veladis, Alaska Wild, "Спецпосол", "Шаланда", Silver Bay, Copper River. Її легко упізнати за маркуванням "Ікра горбуші" або "Ікра кети". Докладніше про морепродукти Аляски, де їх придбати та під якими брендами вони продаються, можна дізнатися на Easyfish Alaskaseafood.
Тепер вам залишилося лише спробувати цю подорож на смак. Поки я планую наступну.