6 нових книг, на які варто звернути увагу в жовтні

Український переклад культового роману "Барва пурпурова", нова книга Любко Дереша та збірка есеїв Фредеріка Беґбедера: ми зібрали сім нових книжок, на які варто звернути увагу в жовтні.

"Барва пурпурова", Еліс Вокер

Письменниця, громадська діячка і активістка Еліс Вокер — одна з головних жінок американської літератури другої половини 20 століття, яка починаючи з 1960-х років пристрасно розповідає у своїх сміливих текстах історії темношкірих жінок. У жовтні у "Видавництві Старого лева" вийшов найвідоміший роман Еліс Вокер "Барва пурпурова" (1982), який приніс авторці у 1983 році Пулітцерівську премію та Американську книжкову премію.

Події роману відбуваються на півдні США, в Джорджії (де виросла сама Вокер) на початку 20 століття. У центрі історі — Селі, молода темношкіра дівчина, яка народилася в бідності та зазнала сегрегації. Її неодноразово зґвалтував чоловік, якого вона називає "батьком", у неї відібрали двох дітей, її розлучили зі своєю улюбленою сестрою Нетті і змусили одружитися з чоловіком, який ставиться до неї жорстоко. Але потім вона зустрічає гламурну співачку Шуг Ейвері, зачаровується нею та знаходить в собі сміливість розпочати нове життя. "Барва пурпурова" — незвичний текст, написаний у формі листів, поетичний та водночас відвертий.

Видавництво Старого Лева

"Пачінко", Мін Джін Лі

Без сумніву, "Пачінко" американської письменниці корейського походження Мін Джін Лі — одна з ключових книжок останніх років. У 2017 році, після свого виходу, роман здобув одну з головних нагород у Штатах, Національну книжкову премію, та загалом мав великий резонанс, очолив книжковий рейтинг TheNewYorkTimes і увійшов до списків 10 найкращих книжок року USAToday та BBC.

Пов’язано це насамперед із соціальною тематикою, адже "Пачінко" — багатошарова, чудово написана сага, яка оповідає про чотири покоління однієї корейської родини, що намагається вижити в Японії. Його події починаються в 1900 році з історії юної та гордої Санджи (вона вагітніє, але після зради коханого вирішує розпочати нове життя в Японії), та тягнуться скрізь роки в сучасність. Насичений, глибокий текст про непросту долю корейців у Японії, історія вірності та жертовності, який затягує та не відпускає до кінця.

Влітку на Netflix вийшов другий сезон серіалу "Дорога в тисячу лі", знятий за мотивами книги.

Видавництво Artbooks

"Перша брехня виграє", ЕшлиЕлстон

Американка Ешлі Елстон — справжня зірка жанру янг-едалт: за 10 років вона випустила шість романів, а дебютна книга "Перша брехня виграє" стала бестселером номер один за версією NewYorkTimes і була обрана Книжковим клубом РізВізерспун та зараз готується до екранізації студією ABCSignature та шоураннеркою серіалу "Анатомії Грей" Крістою Вернофф.

"Перша брехня виграє" — якісно написаний трилер, побудований за принципом гри в котика-мишки. Його головна героїня Еві Портер виконує завдання свого таємничого босу містера Сміта. Власне, саме він вигадав для неї ідентичність та ім'я, адже насправді Іві Портер не існує, та доручив виконати завдання, в центрі якого чоловік на ім'я РайанСамнер. Але в певний момент Іві відчуває, що Саймон стає їй небайдужим і вона мусить звільнитися від завдання, але для цього треба стати на крок попереду свого минулого та переграти хитрого містера Сміта...

Vivat

"Безбратня ніч", В. В. Ганешанантан

"Епічна розповідь про країну та сім’ю, події якї відбуваються під час кровавої громадянської війни в Шрі-Ланці, поєднує в собі інтимність мемуарів із актуальністю репортажу та розіб’є вам серце", — так пише TheGuardian про роман американської авторки шрі-ланкійського походження ВВ. Ганешанантан.

Події роману розпочинаються у Джафні у 1981 році та розгортаються в перші роки тридцятилітньої громадянської війни на Шрі-Ланці, малюючи історію молодої жінки Саші та того, яке її життя змінює війна. Саші приймає запрошення працювати медиком у польовому госпіталі для войовничих тамільських тигрів, які після років державної дискримінації та насильства борються за окрему батьківщину для тамільської меншини Шрі-Ланки. Але після того, як "Тигри" вбивають одного з її вчителів і стають дедалі більш радикальними, Саші починає сумніватися в своїй позиції. Коли один із викладачів її медичної школи, тамільська феміністка та дисидент, запрошує її приєднатися до секретного проекту, що документує порушення прав людини, вона стає на небезпечний шлях, який змінить її назавжди.

Окрім того, що ВВ. Ганешанантан має потужний письменницький талант та створює захопливу історію, вона водночас дає читачам потужний документ війни, адже є професійною журналісткою та директоркою Американського інституту досліджень Шри-Ланки. Цього року з романом "Безбратня ніч" вона стала лауреаткою Жіночої премії 2024 року "Women'sPrizeforFiction".

Видавництво #книголав

"Бібліотека Судного дня. 50 книжок: без цензури про справжнє", Фредерік Беґбедер

Під час пандемії публіцист, літературний критик та один з найпопулярніших письменників сучасної Франції Фредерік Беґбедер написав та видав збірник есеїв про, на його думку, 50 найкращих книжок 20 століття. Від Сімони де Бовуар до Томаса Манна, від Андрія Куркова до Оскара Вайлда та Октава Мірбо: Беґбедер створює свій пантеон літератури, і доторкнутися до його світу надзвичайно цікаво.

Ось, наприклад, що він пише про роман "Сірі бджоли" Андрія Куркова:

Можна сидіти ночами перед каналом BFMTV й не розуміти українського світу, тоді як кількох сторінок "Сірих бджіл" Куркова досить, щоб олюднити цю дивну, абсурдну війну, яка вже вісім років висить над головами європейців. В Україні жити означає виживати в нестерпних умовах. Трагедію завжди полегшує комедія. У цьому романі двоє сусідів ненавидять один одного, але щодня розмовляють: пасічник Сергійович і пенсіонер Пашка.

Видавництво "Лабораторія"

"Погляд медузи", Любко Дереш

У "Видавництві Анетти Антоненко" виходить новий роман Любка Дереша, перший з 2021 року, після роману "Там де вітер". Його події відбуваються в Києві та Львові восени та взимку 2022 року, починаючи з перших блекаутів у країні внаслідок російських обстрілів.

В основі роману "Погляд медузи" — стосунки давніх друзів, що по-різному переживають психологічну травму, яку отримав на війні їхній шкільний товариш. Колишній львів’янин Лесь — викладач-літературознавець, що вже багато років живе у Києві. Його близький товариш Славко, з яким Лесь товаришує ще зі шкільних часів, мобілізувався, але отримав поранення під Ізюмом і повернувся на реабілітацію до Львова. Лесик, натомість, від початку війни залишається у тилу в Києві, принагідно волонтерить й продовжує викладацьку роботу. Провідуючи пораненого товариша у Львові, він розуміє, що Славко дуже змінився внаслідок війни. Хоч Славко відкрито й не осуджує Леся за те, що Лесь не воює, той відчуває, що давня дружба вже неможлива.

Видавництво Анетти Антоненко

Популярне на VOGUE