6 українських фільмів, які не можна пропустити цієї осені

Цієї осені нас чекає кілька яскравих українських кінопрем'єр: від стрічки Павла Острікова "Ти космос" до довгоочікуваної драми дорослішання "Назавжди-назавжди" Анни Бурячкової. Розповідаємо про найцікавіші нові українські стрічки, які не можна пропустити восени.

"Мирні люди"

Українці добре знають, що російські солдати здійснили сотні несанкціонованих дзвінків своїм рідним просто з поля бою — їхні розмови вже понад два з половиною роки вторгнення фіксують українські спецслужби. У них загарбники обговорюють свої звірства, скоєні на території України, розповідають про мародерства та хід війни. Фільм "Мирні люди" режисерки Оксани Карпович побудований на цих перехоплених розмовах: взявши за основу голоси загарбників та їхніх матерів і дружин, стрічка протиставляє їх "новому нормальному" життю українців та їхнім зворушливим жестам опору насиллю.

На Берлінському кінофестивалі стрічка здобула "Приз Amnesty International — Спеціальна відзнака".

29 серпня

"Ти — космос"

Кадр із фільму "Ти — космос"

На кінофестивалі в Торонто, що розпочнеться 5 вересня, відбудеться світова прем'єра повнометражного дебюту режисера Павла Острікова "Ти — космос". Науково-фантастична любовна історія розповідає про космічного далекобійника Андрія родом із Хмельницького (Володимир Кравчук), який працює в найбільшій у Східній Європі компанії з утилізації ядерних відходів. На борту вантажного корабля під назвою "Обрій" Андрій здійснює чотирирічну місію з перевезення ядерних відходів із Землі на супутник Юпітера Каллісто. Після вибуху на Землі він залишається єдиною живою істотою на планеті, поки на зв'язок до нього не виходить французька вчена Катрін (її зіграла Дар'я Плахтій). Герої закохуються, і Андрій летить назустріч Катрін, аби побачити своє кохання.

"Написаний і знятий під час вторгнення Росії в Україну, дебютний повнометражний фільм Павла Острікова є справжнім дивом і пророчим нагадуванням про те, як важливо бути поруч з тими, хто розуміє, у найтемніші часи", — так описують фільм його творці.

"Озброєні піснею"

Документальний фільм, знятий у копродукції США та України, розповідає про українських музикантів у часи війни. Це зворушливі історії вітчизняних виконавців про боротьбу, мужність та голос України у світі — Святослава Вакарчука, Андрія Хливнюка, Світлани Тарабарової, гурту "ДахаБраха", Маріупольської камерної філармонії та Пташки. Стрічка "Озброєні піснею" була показана на американському кінофестивалі "Трайбека-2024".

12 вересня

"БожеВільні"

Події фільму Дениса Тарасова відбуваються у 70-ті роки минулого століття в Києві. Головного героя — молодого, творчого, волелюбного Андрія Довженка (Костянтин Темляк), який спілкується українською мовою та слухає "небажану" музику, — відправляють до психіатричної лікарні. Там він з'ясовує страшну правду — обвинувачуваним за статтею "антирадянська діяльність" приписують вигаданий в кабінетах КДБ діагноз — "млявоплинна шизофренія". Андрій потрапляє в пекло каральної психіатрії. Перед ним постає непростий вибір — співпрацювати з КДБ і повернутися до сім’ї чи розкрити правду про дисидентів, закатованих у психлікарнях.

31 жовтня

"Редакція"

Події стрічки Романа Бондарчука (відомого також за фільмами "Вулкан", "Українські шерифи") відбуваються на Херсонщині та розповідають про журналіста Юру (Дмитро Багненко), ідеаліста і романтика, що потрапляє на роботу в місцеву газету і прагне висвітлювати важливі соціальні теми. Але виявляється, якщо ти працюєш регіональним журналістом, то легко можеш опинитися у вирі фейкових новин і корупційних схем. Особливо, якщо на носі вибори мера, а головний кандидат роздає передвиборчі обіцянки — попри те що перебуває в комі.

У головних ролях, окрім Дмитра Багненка, знялися Рімма Зюбіна, Жанна Озірна, Максим Курочкін, Василь Кухарський, Сергій Степанський.

14 листопада

"Назавжди-Назавжди"

Дебютний фільм Анни Бурячкової переносить нас у Київ 90-х років. Тоня (Аліна Чебан) переходить до нової школи та потрапляє в компанію відчайдушної молоді. Невдовзі вона закохується й опиняється в центрі пристрасного любовного трикутника. Водночас дівчину переслідує її складне минуле. У цьому світі немає місця для напівтонів: палке кохання — назавжди, непохитна дружба — назавжди, життєва драма — назавжди. Назавжди? Чи вдасться Тоні знайти себе і не загубитися в хаосі суперечливих стосунків?

Світова прем’єра "Назавжди-Назавжди" відбулася на Венеційському кінофестивалі в секції "Горизонти Екстра" у 2022 році. В інтерв'ю Vogue Анна Бурячкова розповіла про власне дорослішання в Києві 1990-х, роботу з акторами та реакцію глядачів на фільм.

21 вересня

Популярне на VOGUE