До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Марлен Дітріх: як формувався стиль кінозірки

Одягнути смокінг і залишитися в ньому спокусливою – цей сміливий крок вписав ім'я акторки Марлен Дітріх в історію і надихнув мільйони жінок наслідувати її приклад. 27 грудня народилася ця рішуча німкеня, яка підкорила Голлівуд своїми маскулінними образами. Сучасні дизайнери постійно згадують і цитують її легендарний стиль, а Vogue.ua аналізує, як він формувався.
Уроджена Марія Магдалена Дітріх народилася в передмісті Берліна в сім'ї середнього достатку. Про свою матір вона відгукувалася, як про сурову жінку, а батька, який помер, коли їй було 6 років, майже не пам'ятала. Ще в дитинстві Дітріх любила приміряти на себе чоловічі образи – після смерті Отто Дітріха вона нерідко вдавала чоловіка на ім'я Поль під час спілкування з матір'ю, яка не обмежувала дитину в цьому занятті.
Марія Магдалена Дітріх (3 і 5 років)
У шкільні роки Дітріх з особливою ретельністю освоювала гру на скрипці. У 17 років, після закінчення Першої світової війни, мати відправила її до Веймара для навчання музики у професора Роберта Райца. В цей час там зароджувалася художня течія Баугаус, що тяжіла до строгих форм в архітектурі і колірних контрастів у живописі. Спілкування з художниками-авангардистами вплинуло на смакові вподобання юної Дітріх і надихнуло її на експерименти з власним зовнішнім виглядом.
Після повернення до Берліна Дітріх була змушеною заробляти гроші і першою її роботою стала гра в оркестрі, який акомпонував німим кінофільмам. Завдяки цьому вона мала можливість багаторазово переглядати найкращі стрічки прокату і саме тоді Марія Магдалена вирішує стати знаменитою, і для початку змінює подвійне ім'я на благозвучне Марлен.
З властивим їй завзяттям Дітріх починає прокладати шлях до своєї мети: танцює в музичних театрах, відвідує уроки вокалу і акторську школу. Поступово починає з'являтися в невеликих виставах і зніматися в епізодичних ролях в кіно. Першим її успіхом стає роль танцівниці кабаре Лоли-Лоли в стрічці "Блакитний ангел", яка 1930-року відкрила їй двері до Голлівуду.
Кадр з фільму "Блакитний ангел"
Однак Голлівуд не бажає приймати пишну німкеню з низьким голосом, що не засмучує Дітріх, а змушує її поглянути на себе по-новому. Після наполегливої роботи стилістів, перукарів і дизайнерів перед світом постає нова Марлен Дітріх – з ідеально укладеним волоссям, неприродно тонкими бровами і помадою відтінку бордо на губах, яка підкреслює тендітні риси її обличчя.
Нова Дітріх тепер носить брючний костюм, хоч і має чудовий вигляд у шовкових сукнях зі шлейфом, доповнює образ чоловічими головними уборами і не соромиться позувати з мундштуком в руках. Поєднання навіть в найдрібніших деталях підкресленої елегантності з основами чоловічого гардероба привертали до неї увагу і викликали обговорення, створюючи образ холодної і неприступної красуні.
Вона любила хутра і її часто можна було побачити в горжетках і хутряних накидках, а улюбленими дизайнерами вона називала Крістіана Діора, Крістобаля Баленсьяґу і, звичайно, Коко Шанель. Баленсьяґу вона вважала геніальним, а його творіння – відчайдушними. Одна примірка у іспанця була варта п'яти у будь-кого іншого, – говорила вона.
Неймовірно пліткували про вимогливість Дітріх, яка могла годинами вибирати капелюшок або вуаль, а на примірці сукні стояти більше 8 годин, лише змінювати цигарку. До деталей вона ставилася з особливим тремтінням – рукавички шили спеціально за зліпками її рук, а туфлі – на індивідуальне замовлення. Акторка бажала виключно закрите взуття, а відкриті пальці називала вульгарними.
<b>gallery-2030-5</b>
"Мої ноги не ідеальні, але я знаю, що з ними робити", – була відвертою Дітріх з журналістами. При цьому акторка сміливо одягала сукні до підлоги з глибоким розрізом і штани з високою талією, які візуально подовжували її ноги. Зріст Марлен був 165 сантиметрів.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.