До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Нова колекція 91LAB х RITO Group, натхнена творами Марії Примаченко

91LAB х RITO Group випустили колекцію, натхнену творчістю української художниці Марії Примаченко. Обличчям колекції стала правнучка мисткині

Анастасія Примаченко

Марія Примаченко – найвідоміша українська художниця, творчість якої безпомилково можна впізнати завдяки яскравим кольорам, декоративним елементам, химерним звірам і птахам. Марія почала свій творчий шлях з того, що за допомогою блакитної глини розмалювала батьківську хату. Паралельно її односельці знали як талановиту дизайнерку, яка без зняття мірок та викрійок могла створювати бездоганні речі. Згодом Марія отримала художню освіту, але для створення робіт їй загалом вистачало вродженої геніальності. Її творчістю захоплювалися Шагал та Пікассо; до неї в село приїздив Сергій Параджанов.

Робота Марії Примаченко

Художниця створювала фантастичний світ, населений вигаданими тваринами і квітами, майстерно працювала з кольором, не боялася експериментів, а в своїх роботах оспівувала українські мотиви. Можливо, саме тому новина про те, що історико-краєзнавчий музей в Іванкові, в якому зберігалися роботи видатної української художниці, знищили російськи окупанти, вся країна сприйняла як трагедію.

Робота Марії Примаченко

"У ці дні в мені вирував внутрішній протест: загарбники не мають права чіпати ні наших людей, ні нашу історію: те, що наше, не належить більше нікому. І мені захотілося зробити колекцію за творами Марії Примаченко, щоб продовжити, посилити, проявити і прокричати: не чіпайте, це наше", — розповідає про народження ідеї дизайнерка Альона Пікуль.

Втілення творів найвідомішої народної художниці Маріі Примаченко в трикотажних речах має на меті привернути увагу до української культури, яку намагаються знищити російські загарбники, і вкотре нагадати, наскільки багата наша культурна спадщина.

Для колекції взяли найвідоміші твори Марії Примаченко: "Звір", "Опудало" (цього року картина представлена в кураторській виставці "Молоко снів" 59-ї Венеційської бієнале сучасного мистецтва), а ще – роботи з родинної колекції, які раніше не експонувалися — аби показати різні грані творчості великої наївістки.

Дизайнерка бренду Альона Пікуль хотіла задіяти в колекції якомога більше зображень, а також показати написи мисткині на звороті картин, тому з’явилася ідея поєднати героїв кількох робіт і написи до них на одному полотні — ніби створити Маріїн скетчбук. До того ж, дизайнерка перевела їх із кольорового живопису в чорно-білу графіку.

До неї увійшли білі та чорні худі й кардигани, open vests (або манішки), светри, футболки, виконані в традиційній українській техніці вибійки, шкарпетки, балаклави, косинки тощо. Перлина колекції – пальто ручної роботи, вартість якого складатиме 40 тис. грн. Це практично кутюрна річ: вийде всього 5 екземплярів.

Фото: Денис Маноха
Стиль: Діана Онацька
Модель: Аліна Гончарук
Візаж: Марія Сова
Сет-дизайнер: Дарина Горєлова
Взуття: Hvylya

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.