До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як маки стали символом пам'яті жертв військових конфліктів

8 травня – Міжнародний День Пам'яті та Примирення. У цей день люди по всьому світу згадують мільйони загиблих у Другій світовій війні, а всі країни, які брали участь у тій кровопролитній битві, повинні примиритися між собою. На жаль, цього року День пам'яті та примирення забарвлений для всіх українців абсолютно в інші фарби – сьогодні наша країна виборює власну незалежність. Символом цього дня є квітка червоного маку, яку можна помітити як в офіційній комунікації, присвяченій цьому Дню, так і у тисяч людей, які прикрашають нею одяг.

Герцогиня Кембриджська

Маки — обов’язковий елемент образів під час заходів, присвячених вшануванню пам’яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів, починаючи ще з 1914 року. Спершу це був символ пам’яті жертв Першої світової війни завдяки віршу канадського військового лікаря Джона Маккрея, який написав твір "На полях Фландрії". Поезія починалася словами: "На полях Фландрії між хрестами, колише вітер мак рядами...". Зробити червоний мак символом пам’яті жертв Першої світової війни запропонувала викладачка Мойна Мішель, на яку поезія Маккарея справила величезне враження.

Реклама
Марка, присвячена Мойні Мішель, 1948

Згодом мак став символом пам'яті загиблих не лише у цій війні, а в принципі у військових та збройних конфліктах. З 2014 року цей символ використовують і в Україні.

Дизайн українського маку створений харківським дизайнером Сергієм Мішакіним та є своєрідною алюзією на події, які з 2014 року відбуваються в нашій країні. З одного боку глядач бачить графічне зображення квітки маку, з іншого – може роздивитися криваві сліди від куль. Після початку повномасштабного вторгнення в Україну цей символізм звучить ще сильніше та глибше, адже важливо пам'ятати – хто захищає свою землю, завжди перемагає.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.