До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Теракт в українській столиці: кого вбила росія

10 жовтня росія випустила по містах України 83 ракети. Один з терактів стався в самому серці Києва, за кілька кроків від редакції VOGUE, за кілька хвилин їзди від НДСЛ "Охматдит". В результаті, за попередніми даними ДСНС, загинуло 19 людей, ще 105 були травмовані. Серед загиблих – лікарка-гематологиня "Охматдиту" Оксана Леонтьєва.

Оксана Леонтьєва (в центрі) з колегами

Фото крихітної, вигорілої вщент машинки облетіло перші шпальти світових ЗМІ. Це була машина Оксани Леонтьєвої. Зранку вона завезла маленького сина Гришу (йому щойно виповнилося 5 років) до дитячого садочку. І поспішала на роботу, до відділення трансплантації кісткового мозку НДСЛ "Охматдит". Гриша залишився сиротою – його тато помер рік тому.

Реклама

Оксані було всього 36 років. Все її життя було служінням – вона рятувала дітей з раком крові. "Ця молода жінка була справжнім професіоналом і опорою для своїх пацієнтів і колег. Вона була самовідданою та відповідальною людиною і лікарем", – йдеться в дописі на сторінці "Охматдиту".

Лікарів такого рівня кваліфікації, як у загиблої Оксани, в Україні можна перелічити на пальцях. 11 років вона працювала у відділенні трансплантації кісткового мозку НДСЛ "Охматдит". Тут здійснюють усі види трансплантації й мають тривалий досвід.

Оксана Леонтьєва з пацієнтом та його родиною

Відділення, де працювала Оксана, – єдине в Україні, де роблять трансплантацію кісткового мозку. Спершу приймали лише маленьких пацієнтів; після війни та відкриття нового корпусу вирішили збільшити кількість допомоги й почали рятувати дорослих.

Оксана Леонтьєва з пацієнтом та завідувачем відділення Олександром Лисицею

"Це лікар, яких одиниці", – каже про загиблу лікарку її близький друг, колега та керівник Олександр Лисиця, завідувач відділення трансплантації кісткового мозку НДСЛ "Охматдит". Власне, до загибелі Оксани Леонтьєвої таких лікарів у відділенні було всього вісім.

Оксана Леонтьєва (в центрі) з колегами

Щоб сформувати лікаря-гематолога, спеціаліста з трансплантації, який міг би бути повноцінною одиницею, ухвалювати складні самостійні рішення, потрібно щонайменше 5 років: 2 роки інтернатури в педіатрії, потім – спеціалізація в гематології. Спеціалізація та фах Оксани Леонтьєвої – рідкісні, унікальні. "Таких навичок, практики й досвіду не мають навіть професори. Втрата хоча б одного такого лікаря – це удар. Ми працювали й працюємо на межі", – додає Лисиця.

Оксана Леонтьєва з пацієнткою

"Якою була Оксана? – Олександрові боляче говорити. – Щирою, відвертою. Важко епітетами описати людей, які весь свій час проводили не зі своїми близькими, – а з пацієнтами. На 1 вересня не бачиш, як твоя дитина іде в садочок. На Різдво – не бачиш, як вона грає свою маленьку роль у святковій виставі. Людина, що має на меті збудувати кар’єру або заробити статки, у нас не затрималась би". Робота лікарів часто починається о 7-30, триває до 21-30. Плюс нічні чергування.

Оксана Леонтьєва з колегами

"Я вважаю таких людей героями, на яких тримається країна. Вони не поїхали в евакуацію, залишилися, ризикуючи життям, – своїм і власних дітей. І ми їх втрачаємо", – каже Олександр.

Підтримати родину Оксани можна за номером картки її батька — 5375414117404300 (монобанк): Леонтьєв Григорій Олександрович. Саме він виховуватиме Гришу, який лишився сиротою.

Допомога за реквізитами

Отримувач: Леонтьєв Григорій Олександрович
IBAN: UA973220010000026206310541304
ІПН/ЄДРПОУ: 2204024891
Призначення платежу: Поповнення рахунку

Реквізити SWIFT єврової картки

IBAN: UA253220010000026203331749230

Account No: 26203331749230
Receiver: LEONTIEV HRYHORII, 02140, Ukraine, c. Kyiv, st. Larysy Rudenko, build. 3A, fl. 50

Account with Institution (Банк Бенефіціара)

Bank: JSC UNIVERSAL BANK
City: KYIV, UKRAINE
Swift code: UNJSUAUKXXX

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.