До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Україна молода: інтервʼю з дизайнером Алі Сауліді

Напередодні Дня Незалежності Vogue.ua публікує історії молодих українок та українців, які популяризують нашу культуру, науку, моду й спорт. Сміливі, амбітні і принципові вони щодня творять нову історію країни і її майбутнє. Новому поколінню талантів присвячене наше літнє число. Наш новий герой — дизайнер Алі Сауліді.

23 лютого минулого року Алі Сауліді перебував у своїй київській студії — разом із командою технологів готувався до виробництва нового дропу…

Реклама

Коли у травні він уперше повернувся до столиці із Заходу України, все так і лишалося на своїх місцях: розсортовані форми з італійської шкіри, підошви, дизайнерська фурнітура. Не було працівників: хтось виїхав із Києва до безпечніших міст, дехто (переважно жінки) опинився за кордоном.

З початком повномасштабного вторгнення перед Сауліді постало питання — як долучитися до опору. "У мене був вибір: вступити до лав ЗСУ або далі робити те, що вмію найкраще, — розповідає Алі. — Я вирішив переформатувати свою справу так, щоб допомагати військовим". Помалу йому вдалося організувати студію та налагодити виробництво у Львові. Нові потужності шукав через соцмережі: від друзів і знайомих довідався про компанію, що виготовляє сертифіковане тактичне взуття. Команда Ali Saulidi почала вивчати британські й американські зразки військових черевиків — і шукати способи вдосконалити їх. Випуск першої спецмоделі налагодили впродовж місяця.

"Це взуття зроблено з надміцних матеріалів, у нього зносостійка підошва, металевий супінатор, що дуже важливий за тривалих навантажень, — пояснює мені дизайнер. — Я мав досвід виготовлення схожих моделей, але процес роботи над цим запуском виявився надзвичайно захопливим".

Перші партії за встановленою собівартістю розподіляли через мережу волонтерів і благодійних фондів — за підтвердженими заявками. Надлишок відправляли на баланс онлайн-магазину. Згодом до чоловічої версії додали жіночу. Щоб тримати бренд Ali Saulidi на плаву, запустили полегшену "цивільну" модель у чорному кольорі й частину прибутку від продажу перераховують на потреби військових. Свої модні надбання Алі поставив на паузу — за відсутності доступу до якісної шкіри й імпортних деталей для виготовлення повноцінних колекцій вирішив поки виходити на ринок з маленькими дропами. Проте найбільше його захоплює можливість тривало працювати в індустріальних масштабах: "У Києві в мене невелике виробництво — ми в ручний спосіб виготовляли від 50 до 100 одиниць на місяць. Тепер у Львові маємо змогу працювати з великими партіями. Тому, мабуть, я зроблю із цього суббренд. Коли нарешті спаде попит на військове взуття, створюватимемо нові моделі для хайкінгу й активного відпочинку".

Більше про молоде покоління українських талантів дизайнерів, фотографів, моделей, артистів, спортсменів та науковців, за якими спостерігає весь світ, читайте в літньому числі Vogue Ukraine Edition. Замовляйте в офіційному онлайн-магазині українського Vogue.

Текст: Веня Брикалін
Фото: Andrew Grey

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.