До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ізюм, we love you: 5 святкових страв з родзинками

Якщо і був останніми днями десерт, яким ми марили, то це Ізюм. І здається, нам є що святкувати. Тож згадуємо святкові страви, де без родзинок не обійшлося. Слава Ізюму, слава ЗСУ!

Фото: Офіційний телеграм-канал Служби безпеки України

Ізюм ("родзинки") – корисний для здоров’я. Він містить калій і магній, два основні елементи, які любить серце. Після прочитання цього матеріалу задонатьте на ЗСУ.

Реклама
Львівський сирник

Рецепт львівського сирника – від "Світу кави".

Складники:

  • Кисломолочний сир — 1 кг
  • Яйця — 5 шт.
  • Жовтки — 5 шт.
  • Цукор — 220 г
  • Вершкове масло — 200 г
  • Сіль — 3 г
  • Манна крупа — 50 г
  • Крохмаль — 50 г
  • Ванільний цукор — 10 г
  • Цедра з лимона — 30 г
  • Родзинки — 150 г

Приготування

Яйця й жовтки збити з цукром, додати вершкового масла та добре збити знову. До маси, що утворилася, додати всі інгредієнти й збити до однорідності.

Сир перемолоти блендером, щоб не було крупинок. Влити в нього яєчну масу, додати родзинки й ніжно вимішати до однорідної консистенції. Взяти форму діаметром 25 см, застелити пергаментом і вилити сирну масу. Випікати в духовці 50 хв — 1 годину за температури 170—180 °C.

Після того, як сирник охолоне, треба дати йому відстоятися кілька годин, щоб текстура стала максимально однорідною. Потім полити розтопленим шоколадом. Подавати з кавою, чаєм чи какао.

Англійський кекс

Англійці готують цю страву на Різдво. Але коли є привід, то можна порушити традицію.

Фото: Getty

Інгредієнти:

  • 525 г сушеної смородини;
  • 225 г золотистих родзинок;
  • 225 г родзинок;
  • 110 г змішаних цукатів (дрібно нарізати);
  • 1 склянка зацукрованої вишні (розрізати навпіл);
  • 300 г борошна;
  • Дрібка солі;
  • 0,5 ч. л. змішаних спецій;
  • 0,5 ч. л. меленої кориці;
  • 0,5 ч. л. меленого мускатного горіха;
  • 300 г вершкового масла (злегка розм’якшеного);
  • 300 г м’якого коричневого цукру;
  • Половинка лимона (без цедри);
  • 6 великих яєць (злегка збитих);
  • 3 ст. л. бренді (і ще кілька ложок для просочення).

Приготування:

  • Зберіть інгредієнти й розігрійте духовку до 150 °C.
  • Форму для випікання застеліть пергаментним папером всередині й оберніть зовні — так поверхня пирога не згорить.
  • У великій мисці змішайте ягоди й цукати з борошном, сіллю та спеціями.
  • В іншій великій мисці змішайте вершкове масло з цукром, щоб воно стало легким і невагомим. Додайте цедру лимона. Поступово додайте до суміші яйця, добре перемішуючи, щоб тісто не згорнулося. Якщо суміш згорнулася, додайте столову ложку борошна. І не переживайте, пиріг однаково буде смачним.
  • Обережно вмішайте в суміш половину борошна та ягід. Поступово висипте все борошно і ягоди, добре перемішуючи. Додайте бренді.
  • Викладіть готове тісто в підготовлену форму для випікання. Щільно розподіліть суміш у формі. Стежте, щоб не було бульбашок повітря. Вирівняйте поверхню пирога тильною стороною ложки, зробивши невелике заглиблення в центрі — під час випікання верхівка підніметься.
  • Витріть зайві крапельки тіста паперовим рушником.
  • Поміщаючи пиріг у духовку, постеліть на деко подвійний шар пергаментного паперу. Будьте обережні, якщо у вас газова духовка. Випікати кекс треба 4,5 години. Якщо кекс підрум’яниться занадто швидко, накрийте форму подвійним шаром пергаментного паперу за 2,5 години.
  • Перевірте кекс через 4,5 години. Він має піднятися й стати темно-коричневим по всій поверхні. Центр кексу проткніть шпажкою або ножем — він має бути чистим, коли ви його витягнете. Якщо тісто прилипає до шпажки чи ножа, залиште кекс у духовці ще на кілька хвилин.
  • Повністю охолодіть кекс. Потім зробіть кілька проколів поверхні пирога зубочисткою й повільно полийте його 2—3 столовими ложками бренді. Зберігайте кекс загорнутим у пергаментний папір до подання на стіл.
Запечена вівсянка "Морквяний торт"

Інгредієнти:

  • 40 г вівсянки (або пластівців кіноа/гречки);
  • ½ маленького стиглого банана (подрібнити в пюре);
  • 120 мл улюбленого молока;
  • ¾ ч. л. пекарського порошку;
  • 1 ст. л. кленового сиропу або меду;
  • ½ ч. л. ванільного екстракту;
  • 1 маленька морквина (натерти на тертці);
  • 1 ч. л. меленої кориці;
  • ¼ ч. л. меленого імбиру/суміші спецій/мускатного горіха;
  • кілька столових ложок подрібнених волоських горіхів і/або фісташок;
  • кілька столових ложок родзинок/сухофруктів/фініків;
  • крихітна щіпка солі;
  • ложка грецького йогурту (або його рослинної альтернативи) для подання.

Приготування:

  • Розігрійте духовку до 180 °C. Змастіть невелику форму для випікання невеликою кількістю вершкового масла або кокосової пасти.
  • Змішайте в мисці всі інгредієнти (крім йогурту) до однорідної маси. Перекладіть масу у форму й запікайте приблизно 25 хвилин, поки не з’явиться золотава скоринка по краях.
  • Коли дістанете вівсянку з духовки, дайте їй охолонути упродовж 10 хвилин. Додайте грецький йогурт і ще трохи кленового сиропу або меду на бажання. А потім насолоджуйтеся стравою.

Порада:

Якщо не маєте моркви, використовуйте замість неї невелике яблуко. Імбир, корицю, мускатний горіх або спеції можна замінити ½ або 1 столовою ложкою пряного чаю.

Простий гарбузовий пиріг

Швидкий рецепт італійських бабусь.

  • 4 яйця
  • 130 г цукру
  • 250 г борошна
  • 4 ч. л. розпушувача
  • 300 г родзинок
  • лікер (ром, бренді на вибір) для аромату
  • 400 г запеченого гарбуза
  • сіль
  • 125 мл оливкової олії
  • цедра і сік 1 лимона

Приготування

Гарбуз збити в блендері в пюре. Родзинки промити, насухо витерти й присипати борошном. У мисці збити яйця й цукор, додати лікер, олію, цедру і сік лимона, посолити, влити гарбузове пюре. Перемішати. Акуратно додати борошно й розпушувач, родзинки, замісити тісто. Різні сорти гарбуза дуже відрізняються за соковитістю, тож якщо тісто здається рідкуватим, можна додати борошна. Випікати в кексовій або круглій формі за 180 °C 60 хвилин.

Глінтвейн з родзинками

Чашка глінтвейну може зігріти в холоди.

Інгредієнти:

  • 2 чайні ложки чаю (з гіркою)
  • 2—3 шт. сушеного кардамону
  • 2 палички кориці
  • тонка скибочка імбиру
  • 20 г світлих родзинок
  • 1 великий апельсин
  • 750 мл червоного сухого вина

Приготування:

Чай залити 250 мл окропу, дати настоятися кілька хвилин, процідити й додати в гарячий напій спеції, родзинки, імбир і нарізаний кружальцями апельсин зі шкіркою. Змішати чай з вином і підігріти на повільному вогні, не доводити до кипіння. Найкраще підійдуть чорний або фруктовий чай. Можна замінити вино вишневим соком — вийде безалкогольний глінтвейн для друзів за кермом. Або напій kids friendly.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.