До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як ти?: 5 книжок про подолання психологічної травми

Останній рік ми часто говоримо про те, що переживаємо психологічну травму. У нас є спільна біда — війна, та в кожного — ще й власний душевний біль. Втім, ми здатні собі допомогти, якщо усвідомимо, чому саме нам погано і як це можна виправити. Разом із книжковою платформою Yakaboo пропонуємо добірку нових книжок, які підкажуть, як подолати психологічну травму.

"Що з тобою сталося? Про травму, психологічну стійкість і зцілення. Як зрозуміти своє минуле...", Опра Вінфрі, Брюс Д. Перрі

Реклама

Чудова, емпатична Опра Вінфрі, легендарна телеведуча, якій і самій довелося пережити нелегкі часи, і слухати пронизливі історії своїх гостей, написала книгу разом із психіатром Брюсом Перрі. Як важко, коли боляче роблять у власній родині: мама, тато, партнер. Вам здається, що з вами щось не так, бо хіба трапляються погані речі із хорошими людьми, ставлять запитання автори. Насправді варто спитати інше: "Що зі мною сталося?"

Автори допоможуть зрозуміти біль, який поступово стихатиме, і пропонують бачення нового життя без страждань.

Vivat

"Як вижити серед токсичних людей? Гід для високочутливих", Шагіда Арабі

Висока чутливість — це не недолік, проте емпатам буває важче захиститися від різних аб'юзерів. На роботі, у родині, у соцмережах ці люди, що тонко відчувають красу, справедливість, настрій іншої людини, можуть стати жертвами "емоційних вампірів". Бути менш вразливими до токсичних людей допоможуть знання та техніки, які пропонує американська психологиня Шагіда Арабі, яка спеціалізується на вивченні аб’юзивної поведінки. До книжки також додається брошура із корисними схемами, створеними таким чином, аби ви могли роздрукувати їх за бажанням і частіше мати перед очима.

Артбукс

"ПТСР. Робочий зошит. Ефективні методики подолання симптомів травматичного стресу", Мері Бет Вільямс, Сойлі Пойюла

Посттравматичний синдром — діагноз, який може встановити тільки спеціаліст, якого книжка не замінить. Водночас це дуже цінне видання, адже воно допоможе зрозуміти, що саме відбувається з вами чи близькими людьми, яку допомогу шукати, а від яких дій краще утриматися. У книзі ви знайдете ефективні методики роботи з ПТСР, зокрема перемотування назад, контейнерування травматичних спогадів, пропрацювання травмуючих сновидінь, тригерів та флешбеків, дисоціативної амнезії тощо.

У Фрейда

"Твоїй внутрішній дитині потрібен дім", Штефані Шталь

Часом все, чого нам бракує, — це щиро обійняти свою внутрішню дитину і попіклуватися про неї. Кожен бажає бути коханим і щасливим, але трапляється так, що пережиті в дитинстві образи залишають глибокий слід у душі і не дозволяють самореалізуватися чи будувати здорові стосунки. Нещасна дитина росте із невпевненістю та нелюбов’ю до себе та оточення. Психологиня Штефані Шталь розробила ефективну методику, сповнену практичних вправ, що допоможе подружитися зі своєю внутрішньою дитиною, прийняти, усвідомити та полюбити її.

КСД

"Чому мені раніше цього не казали? Стратегія спокійного життя в буремні часи", Джулі Сміт

А що, так можна було: зберігати психологічну рівновагу навіть у найгострішу кризу? Звісно, з деякими застереженнями, але так — це цілком можливо. Клінічна психологиня Джулі Сміт однією з перших використала TikTok як інструмент терапії та експрес-порадник у галузі психічного здоров’я. Зараз у докторки Сміт три мільйони підписників. Вона має у своєму арсеналі набір терапевтичних інструментів для подолання будь-яких життєвих негараздів, критики, депресії, демотивованості, для зміцнення впевненості в собі та психологічної стійкості навіть у найважчі часи.

КСД

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.