До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книжки без кордонів: Олена Зеленська запустила важливий гуманітарний проєкт

Під патронатом першої леді України Олени Зеленської спільно з Міністерством закордонних справ України, Міністерством культури та інформаційної політики й Українським інститутом книги започатковано проєкт із забезпечення українськими книжками дітей, які вимушені були виїхати за кордон.

Олена Зеленська

"З початком війни російська федерація порушила невіддільне право кожної дитини – право на життя, яке гарантовано Конвенцією ООН з прав дитини. Втім, фактично ВСІ права українських дітей порушені повністю або частково", – заявила Олена Зеленська під час звернення до учасників конференції щодо нової Стратегії прав дитини (2022–2027), яка відбулася під егідою Ради Європи.

Експерти наголошують, що доступ до книжок є однією з ключових потреб українських дітей-переселенців для подолання наслідків психологічної травми та успішної інтеграції в нове для себе оточення. Це ще стверджував Дон Мейхенбаум – один з найвпливовіших фахівців з психічного здоров’я XX століття. Він вважав, що для травмованих дітей найпотужнішим провісником здатності подолати травму та вижити в складних обставинах є здатність читати. Читання дає змогу досягнути успіху в школі й подолати жахливі події в їхньому житті.

Проєкт складатиметься з кількох етапів – від друку українських книжок невеликими тиражами безпосередньо в країнах ЄС зусиллями партнерів та місцевих видавництв до співпраці з найбільшими українськими видавництвами та іноземними бібліотеками. Також планується випуск білінгвістичних книжок як для дітей, так і для дорослих. Такий формат, з одного боку, допоможе швидше опанувати мову в країні, що приймає, а з іншого – не втрачати зв’язок з українською культурою.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.