До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Микола Хвильовий про реалії життя, людські стосунки та літературу

Культовий український письменник Микола Хвильовий народився 13 грудня 1893 року й за своє недовге життя став однією з ключових фігур національної літератури та одним з найпопулярніших представників Розстріляного відродження. Бувши прогресивним та високоінтелігентним митцем, він всіляко підтримував та впроваджував політику "українізації", будував ідеологію національно-культурного відродження України й виступав за інтеграцію українського в європейську та світову культуру.

Микола ХвильовийМикола Хвильовий

"Хіба тебе не захоплює сьогодні хоч би та ж ідея від­родження твоєї нації?".

Реклама

"Європа — це досвід багатьох віків. Це не та Європа, що її Шпенглер оголосив "на закаті", не та, що гниє, до якої вся наша ненависть. Це Європа грандіозної цивілізації, Європа — Гете, Дарвіна, Байрона. Ньютона, Маркса і т. д.".

"Це була дійсність — хижа й жорстока, як зграя голодних вовків. Це була дійсність безвихідна, неминуча, як сама смерть".

"Одна із ознак мистецтва — це його нестримний вплив на розвинений інтелект".

"Реалізм прийде, коли з робфаків вийдуть тисячі, натуралізм — коли конче запаскудимо життя".

У редакції журналу "Всесвіт": Олександр Довженко, Кость Гордієнко, Микола Хвильовий (Харків, 1925) Фото: istpravda.com.ua

"Я — мрійник і з висоти свого незрівнянного нахабства плюю на слинявий "скепсис" нашого скептичного віку".

"Здається, Толстой говорив, що найважче полюбити ближніх. Я думаю, що найважче їх же таки зненавидіти справжньою ненавистю. Тільки тут можна показати неабияку волю і, коли хочеш, відвагу..."

"Я вам раджу: жити, читати газети, журнали "Огоньок" тощо, любуватися прекрасними краєвидами з командної висоти, "кушати" борщ, котлети і т.п. От вам моя порада. Тільки попереджаю: ніколи не згадуйте свого минулого, в противнім разі ви щось надумаєте".

"Навіть великий біль стихає, коли підходить маленький, але ближче".

"Спогади завжди тривожать і на їхньому фоні дійсність здається яснішою".

Микола ХвильовийМикола Хвильовий

"По суті кажучи, ми живемо зовсім не для того, щоб жити, а для того, щоб умерти. Така наша воля. Решта — не більше як ілюзія".

"Я вже давно не чув таких теплих слів. І взагалі люди не вміють так говорити. Мені здається іноді, що і я, і всі ми скоро розучимося промовляти один до одного. Скоро ми зовсім забудемо тиху задушевність і будемо не то машинізованими хижаками, не то хижими машинами".

"За всяку ціну ми мусимо вивести нашу літературу на широку європейську арену".

"І справді: при всій своїй нормальності я все-таки, коли провіряю себе, трошки психічно ненормальний".

"Почуття самокритики не завше скеровує на правдивий шлях, цим і пояснюється почасти те, що я мало пишу (властиво багато знищую)".

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.