До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 пронизливих нових книжок про російсько-українську війну

Рефлексії украінських письменників та письменниць щодо повномасштабної війни – безцінні, адже допомагають не тільки подивитись на себе збоку, а ще й відрефлексувати (та навіть виплакати) пережите. Ми зібрали кілька нових книжок про війну, що вийшли в украінських видавництвах цієї осені.

"Мої вимушені канікули", Катерина Єгорушкіна

"Коли настають канікули, школярі відпочивають або подорожують. Та цього разу канікули у Віри не звичайні, а вимушені: спричинені війною. Разом із батьками й меншим братиком дівчинка переїжджає у підвал своєї багатоповерхівки, ховаючись від обстрілів. Сім’я намагається пристосуватися до нової реальності. Розтоплювати сніг, коли зникає вода. Зігріватися співом, коли зникає тепло..."

Реклама

"Мої вимушені канікули" – щемка історія Катерини Єгорушкіної, письменниці та психотерапевтки, що змальовує будні юної школярки Віри, в які увірвалась повномасштбана війна. В інтерв'ю авторка зізнається, що книжка виросла зокрема з її розмов з донькою, адже письменниця впевнена: говорити з дітьми про війну дуже важливо. Але як це робити – складне питання, з яким допоможуть розміщені в кінці книжки поради дитячої і сімейної психологині Свтілани Ройз.

Vivat

"Її порожні місця", Анна Грувер

Цікавий дебют 26-річної донеччанки Анни Грувер, частково автобіографічний. У сюжеті переплетені історії двох дівчат – підлітки родом з Донецька, переселенки Анни, та єврейської дівчинки Сари, чий щоденник із записами про 1938-41 рр потрапляє до Анни. Авторка працювала над романом шість років, в його основі – частково біографічні історії родини Анни. "Їі порожні місця" – щемкий та чесний роман про дорослішання та поняття дому, який відгукнеться багатьом.

Видавництво Старого Лева

"Емоційні гойдалки війни. Роздуми психотерапевта про війну", Володимир Станчишин

Дев’ятий місяць поспіль усі українці живуть у стані тотальної кризи. Всі нагі емоційні реакції – від страху до смутку – ніби збільшені у сто разів, й іноді здається, що впоратись із цією сніжною грудкою просто неможливо. Будь-яка емоційна реакція є нормальною відповіддю на ненормальні обставини війни, стверджує психотерапевт Володимир Станчишин, керівник Центру психологічного здоров’я "Лабораторія змін". Його нова книжка "Емоційні гойдалки під час війни" вчить розуміти свої емоції – а це найперший крок до розуміння себе.

Віхола

"Бабах на всю голову", Віталій Запека

Віталій Запека – український фотограф, який у 2015 році добровольцем пішов на фронт. Тоді ж написав своє перше оповідання – про війну та фронтові будні. Сьогодні в доробку письменника – десятки оповідань та два романа; за антивоєнний роман "Цуцик" він у 2021 році потрапив у довгий список на премію Шевченка. "Бабах на всю голову" – його нова збірка антивоєнної прози. В ній і перші чоловічі сльози, і справжнє кохання, і бувальщини та натуралістичні нариси з окопів Донеччини, і оповідь про перші дні повномасштабного вторгнення.

Vivat

"Закладка", Дмитро Лазуткін

Відомий спортивний журналіст та телеведучий Дмитро Лазуткін ще й один з найпопулярніших в Україні поетів, автор більш ніж семи поетичних збірок. "Закладка" збірка, до якої увійшли твори, написані як до 2022-го, так і вже після повномасштабного вторгнення. Лазуткін завжди блискуче прозоро передає почуття свого ліричного героя, але ця поезія ще більш точна і безжальна. "Вочевидь робота автора воєнним кореспондентом вплинула на сюжетну лінію, яка поєднує розірвані клаптики правдивих і безжальних історій", кажуть у видавництві.

Видавництво Старого Лева

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.