До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 нових книжок про кохання, які варто прочитати цієї весни

Cмішні, проникливі та навіть детективні — ми зібрали кілька нових історій про кохання (і не тільки), що вийшли в українських видавництвах цього місяця. Щоб ви не вибрали — чи то новий роман Єгенії Кузнєцової, написаний вже під час повномасштабного вторгнення, чи то екзистенційні оповідання Інґеборґ Бахман, створені в середині 1960-х років, — ці книжки принесуть вам чимало читацького задоволення.

"Драбина", Євгенія Кузнєцова

Реклама

Довгоочікуваний другий роман яскравої української письменниці Євгенії Кузнєцової, авторки чудової книжки "Спитайте Мієчку". Події "Драбини" відгукнуться кожному з нас, адже відбуваються у перші місяці вторгненнях, на півдні Іспанії, де живе український айтівець Толя. Толя тільки-но придбав омріяний будинок та планує жити в ньому тихо і щасливо. Але в Україні починається повномасштабна війна, і вся його колоритна родина знаходить прихисток у Толі вдома: мати Ліда з двома кішками, Друсею та Зусею, дядько Анатолій Григорович на інвалідному візку, сестра Іруся та її подруга з окупованої Херсонщини Поліна, а також тітка Григорівна із собакою Владіком.

Євгенія Кузнєцова вміє створювати такий магічний і колоритний світ, з якого неможливо виринути, — і читацьке занурення в який змушує вас плакати і сміятись водночас. Тепла і сумна історія однієї типової української родини, яка навіть в найскладніші часи знаходить сили любити та усміхатися. Варто зауважити, що любовна лінія в "Драбині", може, і не основна (спойлер: між Толіком та зануреною у депресію Поліною), але дуже ніжна та життєва.

Видавництво Старого Лева

"Як одна жінка, яка не вірила у шлюб, таки вийшла заміж", Елізабет Ґілберт

У своїх романах одна з найвідоміших письменниць, завжди дотепна та мудра Елізабет Ґілберт ("Місто дівчат", "Природа всіх речей", "Їсти, молитися, кохати") досліджує, що означає бути жінкою в сучасному світі. Українською виходить її роман 2020 року "Committed. A love story", який у перекладі отримав чудову назву "Я згодна. Як одна жінка, яка не вірила у шлюб, таки вийшла заміж". Ця історія бере початок ще в романі "Їсти, молитися, кохати", працюючи над яким та подорожуючи світом, Ґілберт закохалася в австралійця Феліпе. Обидва вже мали за плечима нещасливі шлюби і відтоді зареклися ніколи не одружуватися, плануючи будувати щасливі стосунки без штампів у паспорті. Проте втрутилась влада США, яка вирішила депортувати Феліпе, тож пара вирішує розписатися, а Ґілберт паралельно розпочинає нове дослідження для книжки — про те, а що таке взагалі шлюб і навіщо він потрібен.

Видавництво Старого Лева

"Тридцятий рік", Інґеборґ Бахман

Інґеборґ Бахман — журналістка, інтелектуалка, одна з найважливіших німецькомовних письменниць XX століття. Бахман прожила яскраве життя — у Мюнхені, Відні, Римі, закінчила кілька університетів, була зіркою інтелектуальних кіл Європи 1960-х років та відома своїми романами з інтелектуалами, зокрема письменником і перекладачем Паулем Целаном. Українською тільки-но вийшла збірка її новел "Тридцятий рік", видана в 1961-му, коли авторці було 35 років. Це тонкі, глибокі, повні екзистенційних переживань тексти про кохання, життя та смерть, загубленість та пошуки себе.

"Видавництво 21"

"Книга Love 2.0. Любов і війна"

"Книга Love 2.0. Любов і війна" — збірка поезій 50 українських авторів, серед яких і наші сучасники, і класики. Їх об'єднує спроба осмислити війну в парадигмі любовних почуттів: це і виклики, які постають перед коханням під час війни, і більш широке розуміння теми — наприклад, поезія про те, що любов здатна допомогти пережити найтрагічніший досвід.

До збірки увійшло 89 творів, деякі з них написані авторами, які служать в ЗСУ та перебувають на фронті — і продовжують писати, фіксуючи те, якою є любов у воєнний час, розповідають у видавництві. Серед авторів — Юрій Іздрик, Артем Полежака, Катерина Бабкіна, Дмитро Лазуткін. Також у збірку увійшли і класичні тексти — Богдан-Ігор Антонич, Михайль Семенко, Леся Українка та інші.

#книголав

"Останнє, що він мені сказав", Лора Дейв

Книжка 2021 року за версією Goodreads, бестселер номер 1 за версією рейтингу The New York Times, який протримався в топі 65 тижнів, 2 мільйони захоплених читачів — що ж, новий роман Лори Дейв "Останнє, що він мені сказав" заслуговує на увагу. Це трилер про щасливу жінку, архітекторку Ханну, яка закохується в прекрасного чоловіка Оуена, але прожити разом їм судилося лише рік. Адже Оуен раптово зникає, залишивши для дружини тільки одне — записку зі словами "Захисти її". Йдеться про 16-річну доньку Оуена Бейлі, мати якої загинула за трагічних обставин, і тепер Ханна та Бейлі вирушають на пошуки відповідей на запитання, що їх бентежать.

До цієї захопливої історії варто тільки додати два факти: Різ Візерспун вибрала роман для свого книжкового клубу, а незабаром виходить його екранізація від Apple TV+.

"Артбукс"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.