До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Три нові книжки про наше минуле і сучасність, які має прочитати кожен

У цій добірці кілька нових книжок про визвольну боротьбу України 100 років тому та сьогодні, про УПА та Революцію Гідності, про українсько-російські культурні відносини та про те, як Росія крала в українців минуле. Це ті книжки, які має прочитаи кожен із нас аби не здаватись і не забути.

"#Моя УПА", Любов Загоровська

"#МояУПА" – це 39 пронизливих і важливих розповідей про людей, які або воювали в УПА, або допомагали українській армії боротися за незалежність України майже 100 років тому. Робота над книжкою розпочалась випадково: її майбутню авторку Любов Загоровську попросили записати для одного проєкту розмову з легендарним бійцем УПА Мирославом Симчичем. Через деякий час Любов отримала ще одну подібну пропозицію – поговорити з жінкою з Івано-Франківщини, яка в юності буда медсестрою та допомагала бійцям УПА. Так авторка зібрала 39 історій, що стали основою цієї книжки. Для нас сьогоднішніх "#МояУПА", яка містить розповіді про війну та полон, тортури й табори – насамперед документ часу, що ще раз нагадує про визвольну боротьбу нашої країни, і про те, що історія ходить по колу...

Реклама

"Одні герої цієї книжки ведуть розповідь, скрупульозно відтворюючи кожну деталь усієї своєї підпільної боротьби. Інші фокусуються лише на певній події", – каже авторка. – Один чоловік замість того, щоб розповісти про своє життя, кілька годин читав мені вірші, які писав у підпіллі. Чи варто було їх публікувати? Думаю, варто, адже це його голос, його спосіб розповісти свою історію. Є у книзі й неймовірно щемка "легенда про Кенгір", опоетизована історія повстання, яка теж має право бути почутою".

Видавництво Старого Лева

"За лаштунками імперії", Віра Агеєва

Якщо в останні місяці ви цікавитесь питанням українсько-російських культурних відносин, питанням про українських митців, яких привласнила та вкрала Росія; про те, що робити з Булгаковим – то тоді "За лаштунками імперії" має стати вашою настільною книжкою. У цій книжці одна з найвідоміших в Україні літературознавиць Віра Агеєва через призму культурного процесу аналізує український спротив імперії та боротьбу за збереження колективної пам’яті. Окрему увагу Віра Агеєва приділяє літературі, адже історично склалось, що саме українські письменники були "речниками антиколоніального дискурсу". Змістовна й неймовірно цікава праця про те, що таке українськість та з чого складається ДНК нації.

Віхола

"Лексикон націоналіста та інші есеї", Микола Рябчук

Національна ідентичність та громадянське суспільство – ключові теми досліджень відомого українського публіциста, поета, лауреата Національної премії Шевченка Миколи Рябчука. Його "Лексикон націоналіста та інші есеї" – це збірка статей та публіцистичних нарисів, в яких автор аналізує наше минуле і сучасність: зокрема, майдани України (2004 і 2013 років), кризу української еліти, кризу ідентичності українців за національністю і/або громадянством, СССРівську залізну завісу ХХ століття у сфері культури та літератури зокрема. Микола Рябчук пише легко, зрозуміло й захопливо, тож ця книжка розрахована на широке коло читачів, які цікавляться українською історією та хочуть зрозуміти сьогодення.

Видавництво Старого Лева

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.