До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших фільмів та серіалів про Чорнобильську катастрофу

26 квітня 1986 року – трагічна дата для всього світу. Але для того, щоб трагедії не повторювалися, світ має про них пам’ ятати – і вивчати їхні наслідки. Ми зібрали кілька фільмів і серіалів, які допоможуть більше дізнатися про Чорнобильську катастрофу, про те, як радянська влада її замовчувала та про людей, які поклали своє життя, аби врятувати світ.

Кадр із серіалу "Чорнобиль"
"Розпад"

Російськомовний фільм, який 1989 року зняв український режисер Михайло Бєліков, що тривалий час працював на кіностудії Довженка в Києві. "Розпад" – рідкісна для того часу копродукція: стрічку зняли разом Радянський союз та США, а його прем’єра відбулася на кінофестивалі в Торонто. В центрі фільму – журналіст, який повертається в Київ наприкінці квітня 1986 року, дізнається про катастрофу й намагається розповісти про трагедію, але отримує наполегливу пораду від свого редактора мовчати... У 1990 році "Розпад" здобув один з призів Венеційського кінофестивалю.

Реклама
"Двері"

Пронизливий короткометражний фільм, створений в Ірландії у 2008 році. Як і багато стрічок про Чорнобиль, картину зняли за мотивами книжки Світлани Алексієвич "Чорнобильська молитва" – точніше, на основі однієї з історій. Вона розповідає про родину, яка біжить з Прип’яті. Згодом від радіоактивного ураження помирає донька, і батько повертається додому, щоб привести звідти двері – є традиція, за якою покійник після смерті має лежати на дверях з рідного дому. Але батько не розуміє, що й ці двері несуть страшну загрозу для нього та його родини...

"Чорнобильські бабусі"

Близько 100 жінок ні за що не полишать своїх рідних домівок у радіоактивній чорнобильській зоні відчуження. У той час, як більшість їхніх сусідів уже давно виїхали, а чоловіки померли, ця вперта жіноча компанія все ще тримається, – ба більше – горя не знає, – живучи на отруйній землі. Чому вони не полишають сіл, які українська держава та науковці-радіологи визнали непридатними для життя? Як їм самотужки вдається зводити кінці з кінцями на цій покинутій території, яку охороняють військові та населяють дикі тварини? Як на них вплинула радіація за останні 29 років?

Неймовірно цікавий документальний фільм режисерок Голлі Морріс, Енн Боґарт, які спеціалізуються на історіях про сміливих жінок з усього світу. Стрічка про чорнобильських бабусь дістала особливу відзнаку кінофестивалю Los Angeles Film Festival.

"Чорнобиль"

Справжній гіт HBO, який очолює майже всі рейтинги найкращих стрічок та серіалів про Чорнобиль. В основі сценарію Крейга Мейзіна лежить книжка Світлани Алексієвич "Чорнобильска молитва" – мабуть, найвідоміший текст про Чорнобиль. Не боячись показати справжнє значення аварії на реакторі, "Чорнобиль" досліджує вплив трагедії на людей у районі вибуху, тих, хто ліквідовував катастрофу, і політичні суперечки про те, хто винен і як боротися з наслідками. На момент свого виходу "Чорнобиль" був найрейтинговішим серіалом в історії, а також заслужено здобув свої премії "Еммі". Окрема насолода – акторський склад. Призер Берлінського кінофестивалю Стеллан Скарсгард, який у німецькому кіно завжди грає лиходіїв, у "Чорнобилі" виконує роль Бориса Щербини – радянського функціонера, заступника голови Ради міністрів СРСР саме в період катастрофи. Щербина очолював урядову комісію з ліквідації наслідків аварії та відповідав за евакуацію жителів із зони.

"Брама"

Фільм українського режисера Володимира Тихого "Брама" – екранізація п’єси популярного українського драматурга Павла Ар’є "На початку і наприкінці годин". Це колоритна, містична історія про дивну сім’ю, що живе в Чорнобильській зоні відчуження. Головний персонаж фільму – баба Пріся, чаклунка чи чарівниця, яка розмовляє з русалками й вживає галюциногенні гриби. У головній ролі – актриса "Молодого театру" Ірма Вітовська, якій образ ексцентричної баби Прісі дуже вдався. Тим, хто цікавиться темою Чорнобиля, радимо також переглянути однойменну виставу в Молодому театрі – бабу Прісю в ній також зіграла неперевершена Ірма Вітовська.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.