До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

4 фільми про Голодомор, які показують правду

Сьогодні Україна вшановує пам’ять жертв штучних Голодоморів — у 1932– 1933, 1921–1923 та 1946–1947 роках. Нагадаємо, шо Голодомор 1930-х років уже визнано геноцидом в 34-х країнах світу та 32-х штатах США, і для нас це надзвичайно важливо — адже Україна продовжує на увесь світ говорити про злочини російської влади. Як тодішньої, яка закатувала голодом мільйони українців, так і сьогоднішньої, яка дев'ять років тому вдерлась на територію суверенної нашої держави. Пропонуємо до перегляду чотири фільми про Голодомор, які показують ці страшні події та допомагають відновити історичну правду.

"Голод-33", (1991 рік)

Реклама

Екранізація надзвичайно важливого для української історії роману "Жовтий князь" Василя Барки, що написаний на основі свідоцтв рідних письменника, які пережили Голодомор 30-х років, та над яким автор працював більше 25 років, ретельно збираючи історії з життя. В центрі цієї щемливої історії — звичайна селянська сім'я Катранників, діти, батько та дружина і їхня стара мати, яка потерпає від голоду… У фільмі показано, як першими помирали слабкі діти. А трагедію цю глядач побачить очима голодної дитини. "Голод-33" став першим радянським фільмом, що засвідчив злочини сталінського тоталітарного режиму щодо українців. Знімали стрічку на Полтавщині та Чернігівщині, а головну жіночу роль грає відома українська акторка Галина Сулима.

"Голодомор. Забутий геноцид" (2013)

"Голодомор. Забутий геноцид" — одне з насправді багатьох документальних розслідувань Голодомору, зроблених іноземними кіноматографістами, які не оминають увагою цю важливу тему. Зі слів режисерки Бенедикт Бане, ідея стрічки виникла після знайомства з українкою, батьки якої пережили Голодомор. "Вирішила зняти кіно після спілкування з українською родиною, чиї батьки пережили великий голод, — розповідає в одному з інтерв'ю режисерка. — Аби зібрати більше інформації про трагедію — їздила до Полтави та київських сіл — Таргани та Соболівка, шукала документи у Вінницькому архіві. Проте найбільше матеріалу назбирала — від очевидців". Працюючи над стрічкою, француженка об'їздила кілька українських сіл, збираючи історії тих, хто вижив. Стрічка-документ, яку складно дивитись без сліз.

"Ціна правди (2019)

Один із найкращих іноземних фільмів про Україну зняла польська режисерка Агнешка Голланд. Уперше "Ціну правди" показали на 69-му Берлінському кінофестивалі, де картина боролася за головний приз основного конкурсу – "Золотого ведмедя". У центрі кінострічки – правдива історія британського журналіста Гарета Джонса, який першим на Заході написав про Голодомор 1932-33 років в Україні. Головну роль зіграв британець Джеймс Нортон. У 1930-ті роки журналіст Гарет Джонс вирушив до Радянського Союзу, а тоді опублікував свій знаменитий текст про голод у СРСР, який розкритикували на Заході. Майже вимерлі села, голодні діти, батьки яких померли від голоду, холод та спустошення — британський журналіст бачить Україну понівеченою, але нескореною. Знімали стрічку в Києві. Харкові, а також Польщі й Шотландії.

"Гіркі жнива" (2017)

Канадська стрічка про Голодомор, яка історію про геноцид українського народу розповідає через романтичну історію кохання. У центрі картини Юрій, талановитий художник-селянин, нащадок козацького роду, який намагається жити зі своєю коханою у створених радянською владою умовах, приймаючи удари й утиски, але зрештою виступає проти радянської влади. Стрічка знята канадським режисером українського походження Джорджем Менделюком; цікавим є те, що знімання стрічки в Україні завершили за кілька днів до втечі Віктора Януковича в лютому 2014 року. Фільм знятий з увагою до історичних деталай, а основними джерелами даних про Голодомор стала книжка Тімоті Снайдера "Криваві землі" та дослідження історика Ореста Субтельного.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.