До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

В Україні запустили ініціативу "Спільний спадок", що рятує старовинні народні речі

Рятуємо старовинні речі та передаємо їх музеям під таким гаслом в Україні запустили культурну ініціативу "Спільний спадок". Її місія рятувати старовинні українські речі, які потрапили у вільний продаж, і дарувати їх українським музеям задля дослідження і розповсюдження знань про нашу українську спадщину. "Спільний спадок", який запустила українська кураторка та колекціонерка старовинного одягу Аліна Божнюк, уже почав співпрацю з Музеєм Івана Гончара.

Реклама

Традиції важливо не тільки берегти знання про них сьогодні також є потужною зброєю у боротьбі з ворогом, впевнений директор музею Петро Гончар.

"Кожен музейний предмет, кожна пісня чи обряд є важливою клітинкою українського всесвіту, каже Петро Гончар. За давніми речами стоять особисті історії та долі людей, емоції, відчуття краси та світу нашими предками, наша спільна історія й культура, виплекана цілими поколіннями. Ми збираємо по крихті ці фрагменти мозаїки, фахово та з любов'ю очищаємо, досліджуємо їх та ретельно зберігаємо для майбутніх поколінь. З музейних досліджень постає картина українського світу, з якого ми маємо виростати і формуватися сьогодні. Це наш простір для самопізнання, це вогонь нашої боротьби, це спростування фейків про відсутність українців на історичній мапі світу".

Фото: музей Гончара
Фото: музей Гончара

Підтримати "Спільний спадок" та зробити свій внесок у збереження спадщини може кожен українець, підтримавши проєкт на платформі Patreon.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.