До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Науковці просять врятувати експозицію Національного науково-природничого музею після обстрілів

Внаслідок масованих обстрілів Києва минулого тижня було пошкоджено будівлі кількох українських музеїв, які потребують нашої уваги та допомоги. Зокрема, від потужних вибухів постраждала будівля Національного науково-природничого музею, яку зведено ще в 1911 році. Вибуховою хвилею пошкодило фасад, побило скляні стелажі, на яких розміщувалися експонати, та вибило сторічні вікна заввишки у 2,5 метра з оригінальними рамами та склом на трьох поверхах музею.

Через руйнування унікальна експозиція музею опинилася майже просто неба в дощовиту осінь. Ідеться про зразки зниклих та унікальних тварин, зокрема, скелет мамонта, спиртові фігури тощо. Вік деяких колекцій музею становить близько 200 років. Завдану шкоду ще оцінюють, та вже відомо, що вартість заміни вікон становить близько 1,5 млн грн.

Реклама

"Експонати не постраждали безпосередньо від вибухів, але їм через вибиті вікна загрожує вологість", — розповідає Оксана Червоненко, заступниця директора з наукової та музейної роботи. "Природничі предмети — натуралії — дуже специфічне культурне надбання. Волога призводить до утворення грибка та плісняви, які повністю зруйнують об’єкт. Це може спричинити незворотні процеси, — пояснюють наукові співробітники музею. — У нас багато ексклюзивних колекцій ще з XVIII сторіччя, унікальних для Європи та світу, і ми не можемо допустити їхньої втрати. Тож треба реагувати дуже швидко, щоб замінити розбиті вікна".

Природничий музей розпочав збір донатів, аби врятувати унікальні експонати київського музею. Свій внесок можна зробити за цим посиланням. Тим часом завдяки підтримці українців музей уже встиг провести перші відновлювальні роботи й 21 жовтня відкриє двері для відвідувачів.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.