До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

In Silent Defiance: на Кіпрі показали роботи Макова й Тістола

Українська дизайнерка Вікторія Баланюк, засновниця бренду Flow The Label, вже кілька років живе на Кіпрі. Після початку повномасштабного вторгнення вона активно почала підтримувати українців, що прибували на острів. Наприкінці жовтня Вікторія вирішила поєднати волонтерську діяльність із просвітницькою та організувала виставку сучасних українських митців, завдяки якій можна було і познайомитися ближче з мистецтвом, і допомогти. Ми дізналися у Вікторії всі подробиці.

"Ідея створення виставки народилася в мене після початку війни. З перших днів я допомагала сім’ям українських біженців, розвозила гуманітарну допомогу, опікувалася житловими питаннями, оформленням документів, пошуком роботи тощо, і тоді ж, спілкуючись з людьми, зрозуміла, наскільки вони сумують за Україною. Так прийшла ідея зробити на Кіпрі благодійний, але водночас і культурний проєкт", – розповідає Баланюк.

Реклама
Вікторія Баланюк

Виставка тривала в Лімасолі, куди зручно доїхати з різних частин Кіпру, у галереї Mofri – невеликому світлому приміщенні зі старовинними кіпрськими арками й затишним внутрішнім двориком. Хедлайнером виставки став Павло Маков – один з найвидатніших сучасних українських художників, який цього року представляв нашу країну на Венеційській бієнале.

"Я вважаю, що особливо зараз, у цей складний час, важливо знайомити українців й усіх резидентів острова з нашою багатовіковою культурою, нашим мистецтвом і традиціями, демонструвати нашу спадщину та розвивати культурний код. Моя подруга, з якою ми разом волонтерили, почула цю ідею, і так вийшло, що її близьким другом виявився український колекціонер Андрій Супруненко. Я зателефонувала Андрієві й він відразу підтримав ідею виставки на Кіпрі. З початку червня ми стали готуватися, селекціонували роботи, вибирали локацію й розв’язували організаційні питання", – продовжує дизайнерка.

Процес добору робіт для виставки тривав досить довго. У підсумку до фінальної версії ввійшли спільні роботи Тістола й Макова Money Project з українською символікою, офорти Макова зі знаменитими київськими будівлями, мальовничі роботи Романа Ліствака та Олени Паламарчук. "На жаль, ми були обмежені в розмірах робіт через складність доставлення та транспортування на острів, тому не все, що хотілося, нам вдалося привезти, – розказує Баланюк. – Сама виставка відбувалася у форматі виставка-продаж, і частину суми від продажу робіт було спрямовано на розвиток творчих талантів дітей у дитячій мистецькій студії в Українському домі міста Пафос. За два дні виставку відвідало понад 400 людей. Люди ділилися, що для них це, як ковток свіжого повітря, прийти подивитися на українських художників, познайомитися з новими людьми, відчути себе як удома. Виставка тривала лише два дні, але нам почали писати люди з проханням продовжити ініціативу, тож за підтримки Українського посольства на Кіпрі ми плануємо повторити виставку в Нікосії. Частину коштів від продажу буде спрямовано на платформу United 24".

Також у найближчому майбутньому Вікторія Баланюк планує познайомити резидентів Кіпру з українськими дизайнерами та зібрати не тільки представників брендів, що спеціалізуються на одязі, а також ювелірів і виробників предметів інтер’єру. "Щораз частіше на Кіпрі можна почути українську мову. За останніми даними, з початку війни на Кіпр переїхали 30 тисяч українців, що для маленького острова досить багато. Тому маємо зробити максимум для підтримки нашої культури та креативної думки тут".

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.