Комбуча й вода з канабісом — сучасні конкуренти алкоголю на найближчі п'ять років

Нова хвиля безалкогольних напоїв розширює діапазон смачних коктейлів для непитущих та прихильників здорового способу життя. Ферментовані, рослинні та натуральні, вони поліпшують якість життя й доречні на вечірках та посиденьках із друзями. Від комбучі до газованої води з канабісом — розповідаємо, чому саме ці напої досягнуть піка популярності у 2025 році.

Photo: Irving Penn

Міленіали мають звичку виходити на коктейль вихідного дня, а 18-24-річні, згідно з дослідженням Mintel, взагалі не вживають алкоголь. Їхній вплив разом з усвідомленням згубного впливу спиртного на фізичне та психічне здоров'я, яке невпинно зростає, є причинами розвитку індустрії безалкогольних напоїв, яка за прогнозами приростатиме щорічно на понад 4% протягом наступних п'яти років.

Якщо ви час від часу любите випити один-два умовних джин-тоніки, варто усвідомити, що навіть помірне споживання алкоголю пов'язане з серйозними захворюваннями, добряче впливає на гормони й "порушує цілісність кишкового бар'єра та мікробіому, що може призвести до запалення та вплинути на фертильність та погіршити емоційний стан, — пояснює дієтолог Ріан Стівенсон. — Жінки, які випивають три алкогольні напої на тиждень, мають на 15% вищий ризик раку молочної залози порівняно з жінками, які взагалі не вживають.

Ця інформація вмить викликає відразу до алкоголю, правда? А надто тому, що існує цілий світ смачних безалкогольних напоїв, які не просто стають заміною алкоголю, а ще й містять інгредієнти, які сприяють кращому самопочуттю. До таких інгредієнтів, зокрема, належать ноотропи (для когнітивного здоров'я), адаптогени (для зниження стресу) та ферменти (для здоров'я кишківника). У професійних колах їх називають "функціональними напоями". І все що треба, щоб отримати від них користь, — просто їх пити.

Основна причина, чому люди вживають алкоголь, — щоб розслабитися. Якщо потрібен безалкогольний напій, який дасть відчуття відпочинку і буде корисним для здоров'я, просто знайдіть газовану воду з інгредієнтами на кшталт м'яти та ромашки, які сприяють заспокоєнню.

Сучасні велнес-компанії, в асортименті яких є корисні рослинні газовані напої, додають в них канабідіол, який дарує якісне розслаблення під час стресу. З тією ж метою додають імбир, куркуму, ашваганду та магній.

Якщо ж хочеться підтримати кишківник, є ферментований напій на основі чайного гриба — комбуча. Відомо, що людський кишківник має особливий мікробіом, який є життєво необхідним для загального здорового функціонування всього організму. Мікробіом має вирішальне значення для імунної системи, яка є ключовою у боротьбі зі старінням, раком, інфекціями та алергією, а також, що дуже важливо знати, із якістю мікрофлори кишківника тісно пов'язані тривога та депресія. А багата поліфенолами комбуча є справжнім паливом для мікрофлори кишківника.

Дослідження показали: що більше ферментованих продуктів ми їмо, то краще загальне здоров'я. Єдине, важливо уникати комерційної комбучі. Ліпше купувати органічний продукт. Як обрати комбучу? Один із факторів — важливість зберігання у холодильнику. Якщо комбуча стоїть просто на вітрині, швидше за все, вона пастеризована та містить консерванти.

Хоча зі споживанням будь-чого варто знати міру, функціональні напої — це саме той "коктейль", який зробить вам тільки краще. Вип'ємо за це!

За матеріалами vogue.co.uk

Популярне на VOGUE