Head Up: стилісти піклуються про нас — час піклуватися про стилістів

У складні часи рятує допомога: коли ми піклуємося про тих, хто поруч, то почуваємося сильнішими й щасливішими. L’Oréal Professionnel запускає важливу соціальну ініціативу Head Up, покликану підтримати ментальне здоров’я стилістів.

Психічне здоров’я — проблема №1, з якою стикаються стилісти в усьому світі

"Бути професіоналом у перукарській індустрії означає бути слухачем. У середньому стиліст проводить 2000 годин на рік, слухаючи клієнтів і надаючи послуги, що виходять за межі зміни стилю, зачіски або кольору волосся, а саме — соціальну та емоційну підтримку, — кажуть у L’Oréal Professionnel. — Адже, як показує статистика, 75% клієнтів сприймають відвідування стиліста як форму піклування про свій психічний стан".

Стиліст має щоразу знаходити ресурс, щоб вислуховувати історії кожного клієнта та комунікувати так, аби людина вийшла із салону щасливішою, ніж заходила туди. Щодня стилісти забезпечують соціальну й емоційну підтримку своїм клієнтам. Звісно, це виснажує. Понад 65% стилістів відчували тривогу, знемогу або депресію.

А що в Україні?

Згідно з дослідженням Gradus Research, проведеним у січні 2024 року, 77% українців відчували останнім часом стрес або сильну знервованість. Війна — причина стресу №1*.

Майже 40% опитаних ніколи не відвідували фахівців із ментального здоров’я та не планують робити це в майбутньому. Третина з них вважає свої проблеми недостатньо значущими для звернення, 22% переконані, що комусь допомога потрібна більше. 25% розраховують на власні сили та впевнені у здатності впоратися самостійно. Водночас 70% опитаних вважають, що, якби психотерапевтична допомога була доступнішою, то це підштовхнуло би їх по неї звернутися.

Усвідомлюючи важливу роль, яку стилісти відіграють у суспільстві, L’Oréal Professionnel завжди розвивав і підвищував рівень індустрії.

Сила взаємної підтримки і єднання — неперевершена, а поширювати добро іноді простіше, ніж здається. Бренд L’Oréal Professionnel запустив проєкт Head Up, який спрямований на піклування про ментальне здоров’я стилістів в Україні. Він не лише закликає стилістів піклуватися про себе, а й пропонує їхнім клієнтам потурбуватися про своїх майстрів. Тому L’Oréal Professionnel запрошує клієнтів салонів краси доєднуватися до ініціативи та нагадувати перукарям про важливість турботи про ментальне здоров'я. І закликає щоразу, сідаючи в перукарське крісло, згадувати, скільки всього тримається на людях з феном і гребінцем у руках. І піклуватися про них також.

Проєкт Head Up спрямований на підвищення обізнаності про проблеми ментального здоров’я, з якими стикаються стилісти, підтримку спільноти стилістів та забезпечення стилістів необхідними та доступними ресурсами для підтримки свого ментального здоров’я.

Слоган ініціативи простий:

Стилісти піклуються про нас. Ми піклуємося про стилістів

"Наша робота вимагає не лише творчих зусиль, але й значного емоційного навантаження", — говорить Руслана Сарія, засновниця та креативна директорка бренду Kika-Style, стилістка, експертка проєкту Head Up.

Допис, поширений Ruslana Sariia (@ruslana_kika)

"Постійне, не завжди приємне спілкування з вимогливими клієнтами, необхідність підтримувати високий рівень сервісу, креативність, фізичні навантаження призводять до хронічного стресу. Коли робота повʼязана зі спілкуванням, вигорання виникає швидше. Стилісти не психотерапевти, але фактично виконують роль слухача проблем, забуваючи про власне ментальне здоровʼя.

Ще одна причина стресу — перфекціонізм та почуття провини на тлі війни. Стилісти занадто суворо ставляться до результату власної роботи, навіть якщо клієнт повністю задоволений. Думки стиліста і фактичний результат — не одне й те саме. Але думки викликають негативні емоції. Стиліст іде з ними додому, а там — батьківство, зобов'язання перед рідними, нескінченний потік новин та випробувань.

Щоб зберегти позитивне мислення і рівновагу, потрібно змінювати ставлення до себе і до людей, визначати дійсно важливі речі, планувати приємну активність, встановлювати особисті кордони та знаходити час для відпочинку".

Руслана вважає, що місія проєкту Head Up — навчити стилістів піклуватися про ментальне здоровʼя. Вона радить більше цікавитися психологією, знаходити час для фізичних вправ та справ, що приносять радість поза роботою. Зменшити вживання кофеїну, якісно харчуватися, планувати регулярні короткі й довгі перерви: від коротких між клієнтами, щоб уникнути перенапруження, до повноцінних відпусток.

Коли бити на сполох? "Якщо роботу любили, а тепер цинічні до неї, коли кошик емоцій переповнений, коли дратуєтеся та втрачаєте контроль. Не робіть передчасні висновки стосовно звільнення. Єдиний спосіб зцілитися й відновити бажання — відпочинок", — вважає Руслана.

Інструменти програми

Освіта — основа проєкту Head Up. Однією з навчальних частин Head Up є епізоди "Ключі Head Up", безкоштовно доступні для стилістів на навчальній програмі бренду L’Oréal Access. Їх ведуть Гейлі Джепсон та Деніел Мейсон Джонс. "Як колишня колористка, а тепер — ліцензована психотерапевтка, я із захопленням долучилася до створення проєкту Head Up. Моя професійна експертиза дозволяє бачити повну картину," — каже Гейлі. "Як професіонал у сфері перукарського мистецтва я знаю, як ментальне здоров'я може вплинути на особисте та професійне життя стилістів і які труднощі може спричинити, — додає Деніел. — Тому робота над створенням ресурсів для нашої спільноти на тему ментального здоров'я для мене дуже важлива".

Навчальна програма містить 4 модулі по 8 хвилин кожен:

Більше деталей про проєкт та його складові (зокрема анонси, важливі презентації, прямі ефіри, освітні пости тощо)можна знайти на офіційній інстаграм-сторінці бренду в Україні. Головна мета — залучити та навчити якомога більше партнерів та стилістів і дати їм змогу піклуватися про себе та власне ментальне здоров’я. А ще — заохотити клієнтів піклуватися про своїх майстрів.

Проєкт проводиться у вересні 2024 року на території України за винятком тимчасово окупованих територій та зони ведення бойових дій, на сторінці www.instagram.com/lorealpro_education_ukraine/. Детально про умови та місце проведення: тут.

*Дослідження Gradus Research, здійснене в січні 2024 року, в якому взяли участь 2 423 респондентів (вибірка відображає структуру населення міст з кількістю мешканців понад 50 тисяч у віці 18–60 років за статтю, віком, регіоном і розміром населеного пункту, за винятком тимчасово окупованих територій та територій, де ведуться активні бойові дії).

Популярне на VOGUE