Коровай: Gunia Project присвятили нову колекцію весільним традиціям

Нова колекція GUNIAProject — погляд вглиб української весільної традиції. Святкова ритуальність, елементи вбрання молодих і зразки мистецтва минулого стали натхненням дизайну для сучасності.

Колекція "Коровай" — це художній підхід до фіксації давніх весільних атрибутів у дизайні теперішнього часу. "Підготовка до весілля була певною містерією, оспівувалася в піснях, мала в собі унікальний трепет. Особливою видалася і робота над колекцією "Коровай", у якій вперше представлені чоловічі вишиті сорочки, разом з новими силуетами жіночих сорочок з рясною вишивкою у різноманітних техніках: гладь, рішельє, вирізування. Лінію осінньо-зимового одягу розвивають светри ручної та машинної в’язки, широка спідниця-штани, об’ємне пончо, а також жилет скульптурного крою, натхнений традиційною корсеткою. Цілісність образу та чуттєвої естетики підтримують аксесуари: м’які шапки, шарф-пончо, контрастні шкарпетки з ружею та чохол-гаман з квітами. Українська традиція засвідчує цінність весілля в багатій обрядовості та символіці розквіту життя молодих. Канонічним етапом підготовки було прикрашання вільця, що уособлювало древо життя або райське дерево. Цей образ став одним з ключових елементів колекції та зустрічається в оздобленні светра й жилета, орнаменті фартуха з бісеру та елементах вишивки. Традиція підперізувати пояс нареченої рушником знайшла відлуння у сорочці "Меланія" із зав’язками", — розповідають Марія Гаврилюк і Наталія Каменська, лауреатки VogueTalentPrize 2023.

Особливе місце в колекціях GuniaProject знову займають прикраси. Наприклад, сережки натхнені декором весільних короваїв — косами, шишками, квітами та голубками з тіста, а форма давньої прикраси "гривни" продовжується у сеті розімкнутих прикрас "Придане". Вінок молодої "восковиця", свою чергою, переосмислюється у плетених чокерах з бісеру, які можна носити на шиї і на голові. У роботі над прикрасами досліджено і класичні сережки-півмісяці, що отримали одразу три інтерпретації у сріблі з позолотою.

Популярне на VOGUE