До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як зберегти лактацію в стресі

Як зберегти лактацію та що робити, якщо зникло молоко, – читайте поради МОЗ.

"Під час війни можливість грудного вигодовування – величезна перевага, адже це майже завжди доступне джерело харчування та заспокоєння малюка", – зазначає МОЗ. Тому зберегти лактацію вкрай важливо. Хоча зовнішні обставини, недосипання, втома, тривога, стрес, а інколи – відсутність тепла, води та світла, надзвичайно все ускладнюють.

Перехід на суміш – це, безумовно, вихід, але є кілька застережень. "Річ передусім у відсутності елементарних санітарних умов для штучного вигодовування в умовах війни, – пише МОЗ. – У сховищах, де доводиться нині проводити чимало часу, зазвичай не має можливості підігріти питну або прокип’ятити проточну воду, помити та простерилізувати посуд. А це обов’язкові умови, яких треба дотримуватися, щоб не завдати шкоди здоров’ю малюка. Та навіть якщо зараз це все доступно, невідомо, чи буде так повсякчас".

Реклама

Отже, дбати про збереження грудного молока дуже важливо. Адже для дитини це не лише харчування, а й захист від інфекційних хвороб, емоційне заспокоєння, яке нині дуже важливе як для малюка, так і для його мами. Крім того, грудне вигодовування – одна з тих ланок, яка навіть тепер, на війні, дає змогу врятувати та виростити здорових дітей.

МОЗ дає такі поради.

1. Зосередьтеся на собі та дитині. "Головне завдання мами – безпека, спокій та харчування для дитини та неї самої. Якщо жінка не дбатиме про себе, то згодом у неї не буде достатньо сил піклуватися про дитину".

2. Не соромтеся попросити:

  • додаткову порцію їжі для себе;
  • безпечніше місце для годування;
  • тепліше та зручніше з можливих місце для відпочинку;
  • допомогу з питань догляду за малюком, придбання продуктів, приготування їжі тощо.

3. Виїжджайте з дитиною до безпечнішого місця перебування – за першої змоги.

4. Намагайтеся зберегти лактацію, частіше прикладаючи немовля до грудей. Підгодовувати дитину молочними сумішами варто лише тоді, коли маля справді потребує цього й молока матері недостатньо.

Як стимулювати лактацію

Зберегти та стимулювати лактацію допоможуть такі дії:

  1. Годувати немовля на вимогу: йому потрібне не лише харчування, а й заспокійливий ефект від контакту з мамою.
  2. Годувати немовля часто: якщо треба, то хоч щогодини чи півтори на день, та 3–4 рази впродовж ночі. Якщо виникає тривала перерва між годуваннями, наприклад, через довгий сон малюка, варто зціджувати молоко. Його можна заморозити або віддати іншій дитині.
  3. Пити достатньо рідини: воду, зелений або трав’яні чаї.
  4. Споживати достатньо білка та овочів по змозі.
Чим допомогти мамі з маленькою дитиною

"Якщо поруч з вами мешкає жінка, яка наразі залишається сама з дитиною, – пише МОЗ, – запропонуйте їй допомогу з доставлення продуктів, питної води, памперсів та інших потрібних речей. Підтримуйте її морально, пригляньте за малюком, поки жінка подбає про себе або поспить годинку.

У бомбосховищах допоможіть їй облаштуватися на теплішому та тихішому місці, подбати про пиття, бажано – тепле. Зважайте, що жінка може соромитися або просто фізично не матиме можливості зробити це з дитиною на руках.

Якщо поруч є кілька мам з малюками, їх можна розмістити поруч, щоб вони мали змогу об’єднуватися та підтримувати одна одну.

Безоплатні консультації з грудного вигодовування
  1. Гаряча лінія громадської організації "НРПГВ "Молочні ріки України"", тел./Viber: +38 095 613 20 96, +38 097 412 11 17; тел.: +38 093 137 25 88.
  2. Ліна Барська, міжнародна сертифікована консультантка з грудного вигодовування, педіатр, м. Харків, viber: +38 067 696 71 09.
  3. Тамара Зейналли, доула, консультант з грудного вигодовування, viber: +38 093 038 28 83.
  4. Медичний чатбот "Турбота" із пошуку лікарів для пацієнтів.

Більше контактів консультантів з ГВ у різних містах України можна переглянути тут.

    Не следуй за модой — ощущай её

    Подписаться

    Еще в разделе

    Популярное на VOGUE

    Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.