До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як контролювати жіноче здоров’я під час війни: відповідає лікарка-гінекологиня, ендокринологиня

"У стані стресу та дефіциту на всіх фронтах першою порушується репродукція. Адже гострий стрес — це вижити , а не жити та радіти життю", — пояснює лікарка гінекологиня-ендокринологиня клініки пластичної хірургії Grace, канд. мед. наук Тетяна Шевчук. Вона розповідає, як підтримувати жіноче здоров’я під час війни.

Власний досвід

"Усі місяці війни я намагаюся не лише виживати, а й жити повноцінним життям, наскільки це можливо. Так вдалося не лише покращити самопочуття, а й підтримувати своїм настроєм родину та близьких. Як не парадоксально, під час війни, крім поганого, відбувається безліч хороших і добрих речей. І якщо ми зациклюємося лише на негативі, самі погіршуємо власне здоров’я. Розставляйте акценти на позитив, дивіться на життя позитивніше, харчуйтеся правильно та вживайте вітаміни. На нас чекає друга фаза стресу – виснаження, до якого можна бути готовими. Важливо підтримувати себе, свою імунну та гормональну систему".

Реклама
Що відбувається з жіночим здоров’ям під час війни?

"Репродукція — це тривалий та енерговитратний процес. Для того, щоб працювали яєчники, визрівала яйцеклітина, потрібен жорсткий контроль гіпофіза. Зв’язок "гіпофіз – яєчники" можна порівняти з ляльководом і маріонетками. Без першого маріонетки лежать мертвим вантажем. Так і в нашому організмі. Коли гіпофіз іде на війну або зайнятий стресом, він забуває про свою головну функцію – керування яєчниками. Вони ж починають працювати хаотично або взагалі можуть впасти в сплячку. Саме в цей час розвиваються порушення менструального циклу (від повної відсутності менструацій до кровотеч). Такі порушення, крім того, можуть супроводжуватися різними проявами гормональної дисфункції – порушенням настрою, сну, харчової поведінки, зниженням активності чи лібідо.

Іншими проявами гормонального дисбалансу можуть бути й серйозні захворювання – від безпліддя чи загрози переривання вагітності до метаболічного синдрому та різних видів психосоматики".

Як тіло реагує на потрясіння?

"Жінки – істоти тонкої організації. Тому багато хто з нас має проблеми, пов’язані зі стресом чи порушенням психологічного патерну, що легко переходять на тілесний рівень.

Стрес – це природна захисна реакція організму, яка починається з мозку. Коли ви переживаєте стрес, гіпоталамус посилає сигнали не лише нервовій системі, а й залозам внутрішньої секреції (наднирковим залозам, яєчникам, щитовидці). Виділяються гормони стресу: адреналін і кортизол у підвищених кількостях. Крім них, не варто забувати й про чоловічі гормони, як-от тестостерон і ДГЕА, що також захищають нас від стресу, роблять витривалими та стійкими, стабілізують настрій і сон. Такі гормональні гойдалки, звісно ж, впливають на жіночий організм. Результатом можуть стати випадання волосся, акне та зміна апетиту".

Як допомогти собі?

"Усвідомлений підхід допоможе не лише зрозуміти причини, зокрема, заїдання стресу, перепадів настрою або відсутності лібідо, а й дасть змогу контролювати ці процеси. Наш мозок не здатний у такий період виробляти в достатній кількості гормони щастя, тому ми намагаємося отримати їх найпростішим шляхом — з калорійної, солодкої їжі. Не завжди вдається контролювати й не заїдати стрес, проте можна їсти справді корисні продукти, багаті на серотонін. Наприклад, чорний шоколад, банани прицільно допоможуть наситити головний мозок потрібними гормонами радості. Своєрідним детоксом є також споживання води. Коли хочеться їсти, краще випити склянку води, вона дасть відчуття ситості та очищення".

Здорова вагітність під час війни – це можливо?

"Звісно, ​​можливо. Життя триває. Багато жінок зустріли війну вже будучи вагітними, багато вагітніють зараз. Проте варто пам’ятати, що планування материнства в період війни потребує великої відповідальності як від самої жінки, так і від її обранця. За місяці війни, коли ми жили в нетипових для нас умовах, організм вичерпався, як фізично, так і психоемоційно. Моя рекомендація для тих, хто зараз планує вагітність, – спершу звернутися до гінеколога та провести медичний чекап усього організму. Потрібно звернути увагу на вживання вітамінів чи натуральних антистресових препаратів.

Це можуть бути монопрепарати або готові комплекси вітамінів і БАДів, як-от Orthomol Natal. Усі жінки репродуктивного віку мають за три місяці до запланованого зачаття вживати фолієву кислоту (вітамін В9), а також вітамінно-мінеральні комплекси, які містять йод, кальцій, залізо, вітамін D, магній, Омега-3. Підтверджено, що вживання цих препаратів у період підготування до вагітності знижує ризик виникнення вад розвитку плода, знижує ймовірність народження дітей з дефіцитом маси тіла, а тому потрібне для профілактики ускладненого перебігу вагітності".

Для нормалізації імунного статусу жінки, а також для усунення неприємних симптомів, спричинених незбалансованим харчуванням (здуття живота, закрепи), крім додаткового вживання клітковини, рекомендоване вживання лакто- і біфідобактерій. У комплексі Orthomol Natal є додатково капсула з пробіотиком.

В асортименті компанії Orthomol є також комплекси для усунення стресу, втоми та виснаження жінок – Orthomol Vital F. Адже стрес впливає на можливість зачаття й стабільність менструального циклу.

Фармвиробники подбали й правильно скомпонували всі вітаміни та мікроелементи, що активно борються зі стресом. Компонентний склад комплексу має потрібні для нервової та репродуктивної системи вітаміни й мікроелементи:

  • Антиоксиданти, натуральні речовини, які борються зі старінням та стресом одночасно. Це вітамін А, С, D, Селен, Омега-3.
  • Препарати магнію та вітаміни групи В.
  • Токоферол (або, як ми його називаємо, вітамін Е) – лідер жіночих вітамінів. Токоферол (від давньогрецького τόκος – "дітонародження", і φέρειν – "приносити") – потужний антиоксидант, здатний продовжити жіночу красу та молодість, якщо вживати його щодня 200–400 міжнародних одиниць.
  • Кальцій, цинк, йод – всі потрібні компоненти, які беруть участь у процесі метаболізму, захищають від окиснювального стресу та сприяють зниженню втоми.
  • Також варто згадати глутатіон, препарати-нейропротектори або регулятори роботи мозку. Вони захищають нервові клітини та підвищують опірність мозку. Наприклад, ГАМК (гамма-аміноолійна кислота) – це метаболіт, що має виражені антидепресивні ефекти – ефективно знижує тривожність, допомагає в разі безсоння.


Для отримання бажаного ефекту від вживання вітамінних комплексів головне, щоб вони мали відповідні сертифікати якості.
Підтримати роботу яєчників та всієї гормональної системи можна препаратами фітогормонів. Це рослинні аналоги статевих стероїдів: фітоестрадіол (соя, хміль, конюшина), фітопрогестерон (дикий ямс), фітотестостерон (трибулус, мака). Для підтримки гормонального балансу можна вживати вітамінні комплекси чи домішки на основі фітогормонів. Якщо ж говорити про фармпрепарати та серйозну гормональну корекцію, нехтувати візитом до лікаря не варто. Як джерело гормонального балансу у власній практиці я використовую біоідентичні пелети, які делікатно підтримують та відновлюють природну гармонію жіночого організму".

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.