До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як працює канабіс у косметичних продуктах

Ми живемо в епоху марихуани. Завдяки канабідіолу канабіс стає дедалі популярним не як дурманний наркотик, а як дорогий косметичний інгредієнт для підтримки краси й здоров’я. Ослаблення законів про канабіс й ентузіазм через появу нової науки, де канабіс герой, а не ворог, пробуджує у всіх бажання подивитися на цю рослину з нового боку, адже заборонений плід хочеться не тільки куштувати, а й бачити. Тож чого про канабіс ми ще не знаємо? Відповіді на запитання читайте в матеріалі.

Що таке канабідіол?

Канабідіол (скорочено CBD), є одним з понад 80 сполук, які називають канабіноїди, вилучених з рослини — канабіс сатива. Двома найвідомішими з них є той самий канабідіол, який не має дурманного ефекту, і тетрагідроканабінол (або THC), який якраз таки одурманює. Так і повелося, що людей більше приваблював THC через свій бум-ефект, а CBD був у тіні, поки американських вчених не зацікавили властивості канабідіолу, які, як виявилося, корисні для здоров’я.

Реклама
Чому його скрізь додають?

"Чесно кажучи, люди досі не знали, як багато в канабідіолу корисних властивостей, але після легалізації все стало очевидно", — каже Клаудіа Мата, співзасновниця косметичної лінії Vertly з догляду за шкірою. "Канабідіол має протизапальні властивості, у ньому містяться вітаміни A, D і E, а також незамінні жирні кислоти. Суспільство починає дивитися на нього так, як ми — як на вітамін", — пояснює Мата.

Тепер, коли канабіс став законним у більшій частині США, більше людей отримало змогу випробувати рослину з нового боку. "Чутки про канабідіол поширилися як лісова пожежа", — каже Сінді Капоб’янко, співзасновниця Lord Jones, розкішного бренду ласощів, які можна придбати в мережі готелів Standart і в студіях SoulCycle. "Ентузіазм і освічення, пов’язані з канабідіолом, знімають стигматизацію й нормалізують ставлення до канабісу швидше, ніж ми могли собі уявити", — вважає Капоб’янко.

Як працює канабідіол?

Насправді наші тіла виробляють власний хімікат анандамід, також відомий як "молекула блаженства". "Канабідіол у природний спосіб підвищує рівень нашого власного ендоканабіноїду", — каже Мішель Росс, засновниця Infused Health, освітньої програми про канабіс і здоров’я. "Збільшення кількості анандаміду у вашому тілі й мозку має протизапальний вплив, але також впливає й на інші рецептори", — зазначає Росс. Саме над цим нині й працюють у лабораторіях. Велика частина уваги зосереджена на можливості використання канабідіолу для боротьби зі стійкою до лікування епілепсією, також його просувають як можливу відповідь на всі запитання — від тривоги до раку молочної залози.

Якщо ви вживаєте канабідіол як харчову домішку, то він потрапить у кров, впливаючи на ендоканабіноїдні рецептори організму. Якщо ви наносите його на шкіру, то впливати він буде тільки на нанесену зону.

Що робить канабідіол у косметичних продуктах?

Канабідіол найбільш відомий своїми протизапальними й знеболювальними властивостями. До того ж учені знаходять все більше свідчень того, що він може лікувати суху шкіру, псоріаз та екзему, тому цей інгредієнт часто трапляється в кремах для обличчя, сироватках і лосьйонах для тіла. "Запалення є коренем усього зла, чи то прищі, чи то ознаки старіння", — каже дерматолог з Нью-Йорка Денді Енгельман і зазначає, що разом зі зростанням рівня захворювань на акне, варіантів лікування все ще не досить. Виявляється, канабідіол може стати виходом для очищення шкіри.

У чому різниця між екстрактом канабідіолу й канабідіолом, отриманим з усієї рослини?

Екстракт канабідіолу — це канабідіол у чистому вигляді. Деякі клієнти віддають йому перевагу, відчуваючи себе в такий спосіб спокійніше. І, навпаки, інші беруть канабідіол з усієї рослини, що може мати домішки інших елементів. Недавнє дослідження, яке провели в Ізраїлі, засвідчило, що чистий канабідіол не такий ефективний, як його екстракт із цілої рослини.

"Ми знайшли цілісний рослинний екстракт канабісу з повним канабіноїдним профілем, де всі з’єднання працюють спільно, — вони найефективніші", — говорить Капоб’янко. У Cannuka, компанії, яка виробляє канабіс і мед з мануки — за чистий канабідіол: "Використання чистого каннабідіолу дає змогу постачати найефективніші компоненти й не має характерного сильного запаху, який не завжди подобається клієнтам", — пояснює засновник Майкл Бумгарнер.

Чого чекати далі від канабідіолу?

Терпенів! Терпени — це частина рослини канабісу, яка змушує його смердіти (хоча є й приємні, які пахнуть цитрусовими або прянощами). Загалом це як ефірні олії бур’янів. Дослідження показують, що терпени в канабісі можуть працювати синергетично з канабіноїдами, підсилюючи лікарські властивості. Вони можуть пахнути, але вони дуже важливі для розкриття больових рецепторів і для того, щоб зробити всі канабіноїди більш біодоступними, ефективними й впливовими.

Текст: Meirav Devash

За матеріалами allure.com

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.